POČETAK VELIKE TEME TELEGRAFA: Gde ide novac od participacije koju negde naplaćuju i više od 50 dinara?

U 2015. godini prema zvaničnim podacima u lekarskim ordinacijama zabeleženo je 26.662.125 poseta, a te iste godine a te iste godine naplaćeno je u svim zdravstvenim ustanovama samo 940.650 dinara od participacije. Nešto tu nije u redu?

  • 36

Sedam miliona stanovnika u Srbiji, godišnje lekara poseti više od 26.000.000 puta, a najmanje 60 odsto njih pri svakom odlasku kod lekara platilo je makar jednu participaciju u iznosu od 50 dinara, za koje se u zdravstvenom sistemu naše zemlje ne izdaje fiskalni račun, već priznanica na kojoj se iznos upisuje rukom.

Koliko košta odlazak u Dom zdravlja, a koliko da vam izvade krv i urin?

U pojedinim ustanovama, međutim, ni priznanica se ne izdaje za svaku participaciju, već medicinsko osoblje novac od pacijenata, uzima usput, na hodniku. To je nedavno doživeo Aleksandar J. iz Beograda, kada je sa ćerkom bio u Kliničkom centru Srbije.

- Krenuo sam sa ćerkom na specijalistički pregled, sestra nas je uputila i kada smo krenuli niz hodnik rekla nam je da je participacija 50 dinara. Dao sam joj novac, koji je ona stavila u džep mantila, a nikakvu priznanicu nisam dobio - kaže on za Telegrafrs.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Za razliku od ove, ima situacija u kojima domovi zdravlja naplaćuju participaciju više nego što bi trebalo kao što je bio slučaj u Zdravstvenoj stanici Leštane u Domu zdravlja Grocka, a o čemu smo pisali.

S obzirom na to da se za participaciju ne izdaje fiskalni račun, jasno je da je ostavljen prostor za malverzacije u ovoj oblasti.

Prema zvaničnim podacima Institita za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u 2015. godini u lekarskim ordinacijama zabeleženo je 26.662.125 poseta. Nek prilikom njih 40 odsto ovih poseta što je 10.664.850, nije naplaćena participacija pošto ima oslobođenih, to znači da je prilikom 15.997.275 poseta ona naplaćena.

Prostom računicom, odnosno kada se ovih 15.997.275 pomnoži sa 50 dinara, koliko iznosi participacija, dobija se iznos od 799.863.750 dinara, odnosno basnoslovna suma za koje niko ne zna tokove, s obzirom na to da se za plaćenu participaciju ne izdaje fiskalni već običan ili nikakav račun. Gde je novac naplaćen od particpacije niko ne zna, jer ova oblast nije zakonski uređena?!.

Još je zabrinjavajuć podatak, da je za istu 2015. godinu Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) prijavljena drastično manja suma na ime naplaćene participacije.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Gde je novac od participacije? 

Kako nam je rečeno u Ministarstvu zdravlja i RFZO, novac naplaćen od participacija uglavnom ostaje u zdravstenim ustanovama, ne prosleđuje se nijednoj od ove dve ustanove.

- Naplata participacije je predviđena zakonom i predstavlja učešće osiguranih lica u ceni zdravstvene usluge u delu koji ne finansira RFZO. Prihod od participacije služi za finansiranje zdravstvene zaštite. A, gde odlazi novac od participacije je pitanje koje nije zakonski uređeno - kažu u Ministarstvu zdravlja i dodaju da je zakonom regulisano da je zdravstvena ustanova dužna da osiguranom licu za naplaćenu participaciju izda račun.

U Fondu zdravstva preciziraju da se participacija plaća za zdravstvene usluge, medicinsko-tehnička pomagala i lekove, i objašnjavaju da se naplaćena participacija ne prosleđuje RFZO već je zdravstvene ustanove koriste za izvršavanje rashoda u vezi sa pružanjem usluga zdravstvene zaštite. U RFZO navode i  da je u 2015. godini njima prijavljeno da su apoteke i zdravstvene ustanove ukupno naplazite 4.256.840 miliona dinara od participacije od čega je u zdravstvenim ustanovama naplaćeno samo 940.650 dinara.

- Naplaćena participacija ne predstavlja sopstveni prihod zdravstvenih ustanova, jer novac od participacije obuhvaćen ugovorom između Fonda i zdravstvene ustanove. Sredstva od naplaćene participacije zdravstvene ustanove koriste za izvršavanje rashoda u vezi sa pružanjem usluga zdravstvene zaštite.

Foto-ilustracija: Telegraf Foto-ilustracija: Telegraf

Uvođenje fiskalnog računa

Na pitanje da li je u planu da se u skorijoj budućnosti uvede fiskalni računi za plaćenu participaciju, u Ministarstvu zdravlja nam je rečeno da na to pitanje odgovor potražimo u Ministarstvu finansija, a u RFZO da ova oblast nije regulisana i pored brojnih njihovih inicijativa. 

- Pitanje participacije i pripadnosti ovih prihoda je pre svega pravno pitanje koje nadležna ministarstva zdravlja i finansija nisu uspela da reše u prethodnih 12 godina. Iako su u tom periodu izvršene brojne izmene i dopune zakona, ova oblast nije bila tretirana i pored brojnih inicijativa od strane RFZO da se ova oblast zakonski uredi - tvrde u RFZO za Telegraf.rs.

Sa druge strane, u Ministarstu finasija kažu za naš portal da će prilikom izmеnе Zаkоnа о fiskаlnim kаsаmа, kоја је u tоku, sаglеdаti pоtrеbа širеnjа listе dеlаtnоsti kоје su dužnе dа еvidеntirајu prоmеt prеkо fiskalnе kаsе.

- U sklаdu sа pоzitivnim prоpisimа kојi rеgulišu оblаst еvidеntirаnjа prоmеtаprеkо fiskаlnе kаsе, zdrаvstvеnе ustаnоvе zа čiјi rаd sе оbеzbеđuјu srеdstаvа iz оbаvеznоg zdrаvstvеnоg оsigurаnjа, zа nаplаćеnu pаrticipаciјu nisu u оbаvеzi dа izdајu fiskаlni isеčаk. Ukоlikо zdrаvstvеnе ustаnоvе pružајu zdrаvstvеnе uslugе kоје sе nе finаnsirајu iz srеdstаvа оbаvеznоg zdrаvstvеnоg оsigurаnjа, tаkо оsvаrеn prоmеt dužnе su dа еvidеntirајu prеkо fiskаlnе kаsе. Pritоm nаpоminjеmо, dа ćе sе u kоntеkstu izmеnе Zаkоnа о fiskаlnim kаsаmа, kоја је u tоku, sаglеdаti pоtrеbа širеnjа listе dеlаtnоsti kоје su dužnе dа еvidеntirајu prоmеt prеkо fiskalnе kаsе - obećavaju u Ministarstvu finansija.

Daljinac baner

(Lj. Račić / lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    3. jul 2017 | 07:40

    Joj Boze,pljacka na svakom koraku. Novac od participacije je ogroman novac i od njega bi moralo da se finansira kupovina inovativnih lekova pa da se nasi gradjani lece kao sav ostali svet i da se deo tog novca usmerava za lecenje gradjana u inostranstvu kada im ovde nema pomoci. Ovako taj novac zavrsava u dzepovima medicinskih radnika koji su nezajazljivi do bola. Onda se pitamo zasto su nasi lekari i medicinske sestre tako bahati pa zato sto su puni novca i sta ih briga za bolesne ljude. Znas ono kad steknes novac koji nisi zaradio onda pljujes na ceo svet. Nikad onaj koji posteno zaradi novac nece biti ni bahat ni arogantan vec samo ovi hohstapleri koji su se obogatili kradjom,pljackom i mitom.

  • amerika

    3. jul 2017 | 08:10

    Leva ruka, desni djep, eto gde idu pare... .

  • Milutin

    3. jul 2017 | 07:45

    To osoblje sebi za kafu i ostale potrepstine..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA