Na Prvom programu RTS nema mesta za kulturu

Tokom protekle godine na Prvom programu Javnog servisa naučno-obrazovni program učestvovao je sa svega 0,41 odsto, serijski 22,08 odsto, filmski 14,58 odsto, dok je najzastupljeniji bio informativni sa 31,38 procenata

  • 1

Na Prvom programu Javnog servisa u prethodnoj godini najviše je bilo informativnog programa, 31,38 odsto, a ubedljivo najmanje kulturno-umetničkog - nula odsto, tačnije nije ga bilo uopšte!

Ni naučno-obrazovnim emisijama Prvi program RTS nam nije baš mnogo "dosađivao" u 2011. godini, jer ih je bilo svega 0,41 odsto ukupnog programa. Zabavnog programa bilo je nepunih 10 odsto, serijskog 22,08, a filmskog 14,58 procenata.

Član Upravnog odbora RTS Predrag Marković rekao je da kritike na račun manjka obrazovnog sadržaja te medijske kuće upućuju oni koji ne gledaju Drugi program i RTS Digital, koji je u potpunosti obrazovni program.

- Ne razumem ljude koji kukaju da im je mnogo da plaćaju 16 dinara dnevno za TV pretplatu, a spremni su da izdvoje hiljade dinara za kablovsku televiziju ili račune za mobilne telefone – kazao je Marković za "24 sata".

On je dodao da HRT, na primer, ima tri puta veći budžet od RTS, ali i manje sati sopstvenog programa.

Nešto bolja situacija kada je reč o kulturno-umetničkom programu, doduše, jeste bila na Drugom programu, gde je učestvovao sa 4,72 odsto, a naučno-obrazovni sa 9,44 procenata. Na tom kanalu filmova je bilo 2,77, a serijskog programa 1,94 procenata, dok je sport bio zastupljen u 18,88 odsto programa.

Član Programskog odbora dr Zoran Šami kaže za Telegraf.rs da je to telo više puta razmatralo program RTS i zaključke i preporuke prenosilo Upravnom odboru.

- Programe prave urednici, mi smo samo savetovali šta bi trebalo promeniti. Oni imaju svoje šeme i na osnovu procena raspoređuju sadržaj između 1. i 2. programa – rekao je Šami, i dodao da je Programski savet uvek nastupao dobronamerno, kako članovi skupštine tako i predstavnici strukovnih organizacija, ali da su saveti prihvatani manje nego što bi moglo.

On je podsetio na to da RTS muči finansiranje, jer se pretplata plaća u malom procentu, a na pitanje zašto stradaju kultura i obrazovanje kad god dođe do manjka para, Šami je kazao:

- Pravljenje kvalitetne serije košta mnogo, a uvek ima programa koji su jeftiniji.

(Telegraf.rs / Izvor: 24 sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • elko

    26. jun 2012 | 22:40

    Ma to treba da se ukine,ko to jos gleda...saltam danas programe kad na rts-u1 "srecni ljudi" ej "srecni ljudi"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA