≫ 

Ovo je test s takmičenja iz engleskog jezika, koji osnovci u Srbiji nisu nikako mogli da polože! Probajte vi da ga rešite TAČNO (FOTO)

Tek nekoliko od oko hiljadu učenika osmog razreda koji su odgovarali na pitanja, uspelo je da se plasira na okružni nivo, a kako nezvanično saznajemo, radi se o 14 takmičara

  • 9

Opštinsko takmičenje osnovaca iz engleskog jezika, koje je održano u subotu 25. februara biće, najverovatnije, ponovljeno, jer u mnogim gradovima nijedan učenik nije uspeo da pređe prag od 32 boda od maksimalnih 40!

Marija iz Beograda je 14 godina radila dva posla da bi preživela: Onda je spakovala kofere i otišla u Kinu gde radi TRI SATA DNEVNO!

Potpuni hit: Studentima prodaju kafu na lošem engleskom za 60 dinara (FOTO)

Tek nekoliko od oko hiljadu učenika osmog razreda koji su odgovarali na pitanja uspelo je da se plasira na okružni nivo, a kako nezvanično saznajemo, radi se o 14 takmičara.

Zbog toga je Društvo za strane jezike i književnost predložilo Ministarstvu prosvete da se test ponovi za sve učenike koji nisu uspeli da se plasiraju dalje, dok oni koji su prešli potreban prag znanja zadržavaju šansu da se takmiče na sledećem nivou.

Jedan profesor engleskog jezika, čiji je identitet poznat redakciji, kaže za naš portal da jesu bila teška neka pitanja sa vremenima, ali da je čitav problem nastao jer je bilo mnogo više pitanja (u odnosu na prethodne godine) koja su imala alternativne odgovore, koji se, logično, nisu našla u ključu, jer je tu za svako pitanje bio ponuđen samo jedan tačan odgovor!

- Poslali su jedan ključ (rešenje zadataka) a za svaki odgovor koji je bio tačan a nije bio naveden u tim rešenjima morali smo za konsultacije da zovemo telefonom i pitamo da li može.

- Tako je oduvek, međutim, ove godine smo imali problem jer je bilo čak 11 pitanja sa alternativnim rešenjem. Lično ja sam pokušao da zovem radi konsultacija, ali su dva telefonska broja koja su nam ponuđena stalno bila zauzeta, što ne čudi jer ih je zvala cela Srbija - priča naš sagovornik, i dodaje:

- Pitanja sa vremenima su bila jako teška jer je radnja mogla da se tumači kao radnja budućnosti ili prošlosti, u zavisnosti od toga kako govornik shvati. Mnogi nastavnici su se vodili mišlju da li da se ponovi takmičenje i spusti đacima kriterijum, ili da se svi puste na okružno.

Profesor dr Ljiljana Đurić, predsednica Društva za strane jezike i književnost, potvrđuje za Telegraf.rs da je na takmičenju, kako je dobila informacije od kolega, bilo više problema, ali da je najsporniji bio key - ključ (rešenja) koji nije sadržao sve moguće odgovore na pitanja koji su dati.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- S tim u vezi neke komisije su priznavale odgovore po ključu, dok su neke odgovore prihvatale samonicijativno, pa je tu nastala velika zbrka. S obzirom na sve to, ne možemo drugačije da izađemo iz problema nego da ponovimo takimičenje za one učenike koji se nisu plasirali.

- Oni koji jesu, ostaju plasirani i ne ponavaljaju test. Odgovor od Ministarstva prosvete još nismo dobili, ali ga očekujemo - objašnjava prof. dr Đurić koja nije mogla da nam precizira koliko je dece manje prošlo opštinsko takmičenje u odnosu na prošlu godinu.

 Ona tvrdi da je kvalitet testa bio u skladu sa nastavnim planom i programom.

- Bilo je komentara u pogledu težine koji su se odnosili na leksiku, ali to su sve utisci. Trebalo bi uraditi temeljnu analizu, međutim, mi za to sada nemamo vremena. Sada je osnovno da deci ponovimo takmičenje.

Na Fejbuku se, međutim, među profesorima engleskog jezika povela polemika da test nije u skladu sa gradivom za osnovnu školu, već za srednju, kao i da je uzet sa interneta.

Na ovoj društvenoj mreži se ističe i da je autor testa profesor engleskog koji radi u srednjoj školi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ovo je jedno od pitanja na tetstu:

_____ there is good news for people whosit at a desk for 8 hours a day. One hour's exercise each day can _____  the riski of an early death from sitting for too long.

a) However/delete

b) Although / delete

e) However / cancel

d) Although / cancel

Znate li tačan odgovor?!

Ovo su ponuđena rešenja, prema tome, i ne čudi ako ste se i vi zbunili:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

(Lj. R. / lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja

    28. februar 2017 | 16:24

    Dokle ce ovi iskompleksirani "profesori" da lece svoje frustracije na deci i da preve od svojih predmeta misteriju? Tu bagru treba otkaciti i svima dati otkaze pa neka se kuci izivljavaju. To nisu profesori to je zadnji sljam!

  • .....

    5. mart 2017 | 19:22

    Jest da nekad preteruju iz onih predmeta koji se bubaju, ali ovo je smešno, pa to je jezik, dođe prirodno, nema šta da bude zbunjujuće i teško, test je sasvim normalan, da ne kažem lak, od dece hoće da naprave retarde, kad već mogu da koriste reči poput "šerovati", "lajkovati", "skrolovati", zašto ne bi mogli da urade ovo? To je takmičenje, šta su očekivali? I sad je ovo kao neki skandal, bilo je tako i sa biologijom prošle godine, to je iživlajvanje, doduše mi nije jasno što uopšte postoji takmičenje iz biologije kad je to čisto bubanje.

  • Nena

    28. februar 2017 | 16:22

    Zaista je teško za osnovce!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA