Neki novi Tramp oduševio Ameriku: Prvi put se obratio Kongresu i ovim rečima svim kritičarima zatvorio usta (FOTO) (VIDEO)

- Amerika mora svoje građane staviti na prvo mesto jer samo tako možemo učiniti Ameriku ponovno velikom - rekao je Tramp tokom svog prvog obraćanja Kongresu

  • 5

Donald Tramp se u noći između utorka i srede po našem vremenu po prvi put obratio Kongresu SAD. S obzirom na to da je mandat započeo pre više od mesec dana, on je u obraćanju Kongresu istakao šta je kao predsednik do sada uradio, ali i šta planira da uradi do kraja svog četvorogodišnjeg mandata.

Tramp zagrmeo, želi potpuno uništenje džihadista: Izdao naredbu koja znači konačni kraj ISIS-a!

Odmah na početku osudio je seriju pretnji jevrejskim centrima širom Amerike kao i vandalizmima po jevrejskim grobljima koji su se zaređali od njegovog dolaska na vlast.

- Ovo nas podseća da smo zajedno ujedinjeni u osudi zla u svim njegovim groznim oblicima - rekao je Tramp.

U nastavku je obećao da će "bakljom" koja mu je predata "osvetliti svet'.

- Počinje novo poglavlje američke veličanstvenosti, sve nas prožima novi nacionalni ponos, svedočimo obnovi američkog duha, naši saveznici će shvatiti da je Amerika opet spremna da bude predvodnik - rekao je američki predsednik.

Nakon još nekoliko opštih poruka, počeo je nabrajati neke od problema s kojima se, prema njegovom viđenju, Amerika danas suočava. Među njima su, kako je naveo, nezaštićene granice, propala infrastruktura, posrnula industrija, pošast droge...

- Amerika mora svoje građane staviti na prvo mesto jer samo tako možemo učiniti Ameriku ponovno velikom - rekao je.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Pohvalio se da su od njegovog ulaska u Belu kuću mnoge velike kompanije obećale investiranje milijardi dolara na području Amerike i otvaranje  na desetina hiljada novih radnih mesta. Naveo je i uštedu na ugovoru države s proizvođačem novog borbenog aviona F-35, a najavio je i dodatne uštede na nekim drugim ugovorima kao i na temelju zabrane zapošljavanja u većini javnih službi.

Ponovio je i neka dobro poznata obećanja iz kampanje, poput onoga o deregulaciji te pravilu da se nakon svakog novog propisa moraju ukinuti dva stara.

- Ukinućemo propise koji prete budućnosti naših rudara, raskrčili smo put za izgradnju naftovoda "Keystone" i "Dakota", a lično sam naredio da cevi budu sagrađene američkim čelikom. Povukli smo se iz Transpacifičkog partnerstva, ubice radnih mesta - rekao je Tramp.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Najavio je žestok obračun s narkokartelima kao i gradnju već čuvenog zida na granici s Meksikom na kojoj, kako smatra, vlada bezakonje.

- Sprovođenjem imigracijskih zakona povećaćemo plate, uštedeti milione i učiniti naše zajednice sigurnijima. Želimo da svi Amerikanci uspeju, ali to nije moguće u bezakonju, moramo vratiti vladavinu prava na naše granice - rekao je.

- Naša je obveza da služimo građanima i štitimo ih i stoga preduzimamo snažne mere kako bismo ih zaštitili od radikalnog islamskog terorizma - rekao je Tramp navodeći da su većinu terorističkih napada na teritoriju Amerike izveli ljudi iz inostranstva.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Kao što sam obećao, naredio sam Ministarstvu odbrane da izradi plan za uništenje ISIS-a, koji kolje ljude svih vera i uverenja, i muslimane i hrišćane i ateiste. Istrebićemo te zlikovce s lica Zemlje zajedno s našim saveznicima, uključujući i one iz muslimanskog sveta - rekao je Trump.

Spomenuo je i da će sankcionisati sve one koji budu podržavali iranski program balističkih raketa, a u kasnijem delu obraćanja ponovio je da ostaje privržen NATO-u, ali da od članica tog vojnog pakta očekuje da plate svoj deo troška.

Zatim se posvetio obračunu s Obaminom administracijom te je počeo nabrajati što je sve nasledio od bivšeg predsjednika, a što bi po njemu trebalo ispraviti. Optužio je između ostalog Obamu da se u osam godina mandata njegova administracija zadužila više od svih prethodnih zajedno.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Moraćemo zanemariti stranačke razlike za rešavanje svih tih problema, za postizanje ciljeva moramo ponovo pokrenuti američki ekonomski motor i značajno otežati kompanijama napuštanje naše zemlje i zatvaranje radnih mesta - rekao je Tramp negodujući što druge države na američke proizvode nameću velike carine, dok Amerika na proizvode iz tih država carine gotovo i nema.

- Verujem snažno u slobodnu trgovinu, ali trgovina mora biti i poštena, dugo to nismo imali - rekao je.

Pozvao je i na ukidanje "Obamacarea", ali i na njegovo nadomeštanje te na postupnu tranziciju iz postojećeg u neki novi sistem zdravstvenog osiguranja. I na ovom je pitanju na saradnju pozvao i demokrate.

Zatim je svoje stavove dodatno argumentovao predstavljajući svoje goste smeštene na galeriji dvorane u kojoj se obraćao Kongresu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Među njegovim gostima bila je i Karin Ovens, udovica Rajana Ovensa, pripadnika specijalne vojne jedinice "Navy Seals", koji je poginuo u misiji u Jemenu koju je naredio Trump, a koja se pokazala potpunim fijaskom. Trenutak u kojem joj se Tramp obratio obeležio je celo obraćanje.

- Blagosloveni smo što je večeras s nama Carryn Owens. Rajan je umro baš kao što je i živeo: kao ratnik i kao heroj. Borio se protiv terorizma i štitio je našu državu - rekao je Tramp.

- Upravo sam razgovarao s generalom Matisom (ministrom obrane), koji mi je isto to rekao. Citiraću ga: 'Rajan je učestvovao u izrazito uspešnom napadu koji je proizveo veliku količinu korisnih podataka koji će nas odvesti u još mnogo pobeda u budućnosti". To što je Rajan učinio ostaće zapisano u večnosti. Kao što nas Biblija uči, nema većeg ljubavnog čina od polaganja života za prijatelja. Rajan je dao svoj život za prijatelje, za svoju zemlju i za našu slobodu. Nikad ga nećemo zaboraviti - rekao je Trump gledajući Karin Ovens, čije su se oči ispunile suzama, a cela dvorana emocijama.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Svi su se ustali i počeli da joj aplaudiraju, a pljesak je potrajao tačno dve minute i 11 sekundi.

- Rajan nas sada sve gleda i mislim da je jako sretan jer mislim da je upravo oboren rekord - rekao je Tramp misleći se na dužinu aplauza.

Nakon toga, Tramp je izneo još nekoliko zaključnih rečenica, od kojih je najglasnije odjeknula ona da je "došao kraj sitničarenju i trivijalnim svađama".

- Treba nam hrabrost kako bismo podelili snove što nam ispunjavaju srca. Odvažnost da iskažemo nadanja koja nam tište duše. I odlučnost da te snove i nade pretvorimo u deela - rekao je Tramp, kojega su tokom jednosatnog govora aplauzima prekidali 94 puta.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

U prvim analizama Trampovog obraćanja, svi CNN-ovi panelisti su se složili da je trenutak u kojem se obratio udovici poginulog vojnika definitivno obeležio ceo govor.

Njegov žestoki kritičar, nekadašnji Obamin savetnik i blizak saradnik Van Džouns rekao je da je to bio 'trenutak kada je Trump zapravo postao predsednik Amerike, tačka'.

CNN je objavio i rezultate ankete prema kojima je čak 78 posto ispitanika na Trampovo  obraćanje reagovalo pozitivno (57 posto jako pozitivno, 21 posto donekle pozitivno), a 21 posto negativno.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nn

    1. mart 2017 | 08:54

    održi jedan govor i odjednom svi ga vole koja sprdacina od naroda i države

  • Mislim

    1. mart 2017 | 09:34

    Svi brane narod i granice u svojim zemljama , nepoznato mi i cjeli govor mi nekako drugacije zvuci od Trampa . Moguce da je ovo pjesmica koju je imao nauciti do sad . Necu da se ljutim ako dobijem puno minusa , mozda grijesim .

  • Vojislav

    1. mart 2017 | 09:05

    Ovaj se ne sali

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA