Skandal na dodeli Oskara i 1968. Ovaj srpski film je greškom proglašen za dobitnika prestižne nagrade

U 15 časova Oskara dobija Jirži Mencl za Strogo kontrolisane vozove, a uveče na ceremoniji voditelj Bob Houp je pročitao da je Oskara za strani film dobio Saša Petrović koji je režirao Skupljače perja

  • 3

U programu Fest klasik u okviru 45. Festa u Jugoslovenskoj kinoteci prikazan je čuveni film "Skupljači perja", povodom 50 godina od premijere tog kultnog ostvarenja reditelja Aleksandra Saše Petrovića. 

DVE TAJNE NAJVEĆIH SRPSKIH FILMOVA: Ovo sigurno niste znali o “Domu za vešanje” i “Skupljačima perja” (VIDEO)

Publici u Svečanoj sali Kinoteke pre projekcije 28. februara obratili su se direktor Kinoteke Jugoslav Pantelić i glumica Branka Petrić.

Pantelić je izrazio zadovoljstvo što Kinoteka može da prikaže novoizrađenu kopiju filma koji je pre 50 godina započeo život na jednom od najznačajnijih festivala na svetu, 1967. u Kanu.

Tu je osvojio Gran pri žirija i nagradu Međunarodnog udruženja filmskih novinara i kritičara Fipresci, a naredne godine (1968) nominovan je za Oskara u kategoriji najbolji strani film.

- Na festivalima se slavi film, a Fest klasik slavi filmove koji su obeležili godine za nama. Izvesno je da će se u klasičnom programu Festa u budućnosti naći i neki od naslova koje ove godine gledamo premijerno na 45. Festu -  izjavio je Pantelić.

Počasna gošća projekcije Branka Petrić rekla je da nije tu kao supruga glumca Bekima Fehmiua (koji je igrao glavnu ulogu, uz Oliveru Katarinu i Batu Živojinovića), već kao svedok onog vremena kada su nastajali Skupljači perja.

Printskrin: Youtube / klasiktv1 Printskrin: Youtube / klasiktv1

Branka se prisetila da za film ni u ono doba nisu bili idealni uslovi, pa je tokom snimanja odjednom došlo do zastoja jer nije bilo novca. Na predlog reditelja Saše Petrovića svi članovi ekipe su dali deo novca koliko su mogli da bi se nastavilo snimanje.

- Onda je film otišao u Kan i dobio dve sjajne nagrade. Za prijem koji je tada priredio Ratko Dražević nije se žalilo novca. Sve je bilo naše, a dodatak glamuru davalo je to što smo sada imali tri naše velike zvezde koje su obeležile taj Kan.

- Olivera Vučo (kasnije Olivera Katarina) to je donelo priliku za fantastičan uspeh na koncertima u pariskoj Olimpiji.

- Bata Živojinović je odatle nastavio svoju izuzetnu karijeru, a Bekim je postao internacionalna zvezda i već kroz dva meseca je počeo da snima glavnu ulogu u Odiseji za italijansku televiziju - kazala je Branka Petrić.

Ona je navela podatak da su "Skupljači perja" ostvarili prihod od 500.000 dolara. Posebno je istakla svojevremenu ocenu montažera Marka Glušca da antologijska scena kada Bekim lomi čaše u dertu, dok čudesna Olivera peva, ima najbolji montažni rez u istoriji srpskog filma.

Prinskrin: Youtube/MrGalikus Prinskrin: Youtube/MrGalikus

Branka Petrić se prisetila i velikog uzbuđenja povodom nominacije za Oskara.

- Tog dana u 12 sati čuli smo da je Saša Petrović nosilac Oskara. U 15 časova Oskara dobija Jirži Mencl za Strogo kontrolisane vozove.

- Uveče na ceremoniji voditelj Bob Houp je pročitao da je Oskara za strani film dobio Saša Petrović za Strogo kontrolisane vozove. Eto, znači i tada se desilo nešto kao pre dve večeri na ceremoniji dodele Oskara.

- To su sve samo sećanja, ali ovaj film će nastaviti da živi i za nove generacije gledalaca - zaključila je Branka Petrić.

(Telegraf.rs/kinoteka.org.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • oldy

    1. mart 2017 | 22:10

    Svaka cast za Ko to tamo peva ali Skupljaci perja je nas najbolji film svih vremena. Skupljace perja je Americko udruzenje kinematoigrafa, svrstao u 100 najboljih stranih ostvarenja svih vremena. Film je postavio nove standarde u kinematografiji "igrani film u atmosferi dokumentarnog". Skupljaci ne mogu da se uporede ni sa jednim ostvarenjem, dok Ko to tamo peva moze sa Mexican Bus Rider(1952).

  • EL...

    1. mart 2017 | 23:00

    Iz kog razloga se Olivera Katarina , tadašnja Vučo , ne spominje ? Zar nije i ona doprinela toj pobedi ? Sramota !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA