Meri Vorlik i Marković u Etnografskom muzeju

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva i ambasadorka SAD u Beogradu obišli završetak radova na rekonstrukciji Etnografskog muzeja, kome je Ambasada SAD donirala 65.200 dolara

  • 0

Ministar kulture, informisanja i informacionog društva Srbije Predrag Marković i ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik posetili su danas Etnografski muzej povodom završetka radova na rekonstrukciji krova, koje je Ambasada SAD finansirala sa 65.200 dolara. 

Direktorka Etnografskog muzeja Vilma Niškanović rekla je da je Ambasada SAD dodelila Etnografskom muzeju 65.200 dolara za zamenu krova starog 75 godina, kako bi se zaštitile muzejske zbirke.

Ona je rekla da su tokom 2011. godine završeni radovi na prepokrivanju oštećenog limenog krova, sanaciji i prepokrivanju krovnih kula bitumenskim premazima, zamenjeni svi vertikalni i horizontalni oluci, izvršena izolacija terasa koje su propuštale vodu, zamenjena drvenarija na terasama prema dvorišnoj i uličnim stranama radi sprečavanja prodora vode u depoe i kancelarije.

Svi navedeni radovi, uz troškove nadzora arhitekte, prema njenim rečima, koštali su 4.885.882 dinara.

Niškanović je istakla da je zamenom krovnog pokrivača, celokupne kišne kanalizacije, sanacijom kupola i krovnih uvala, popravkom oštećenih izolacionih slojeva na terasama i zamenom oštećene drvenarije stvoreni optimalni uslovi za normalizaciju rada u Etnografskom muzeju i očuvanje bogate kulturne baštine, poverene toj ustanovi.

ZNAČAJNO JE ULAGATI NOVAC U KULTURU

Ministar Marković je naglasio da je značajno novac, bilo američkih, bilo srpskih građana, uložiti u ono što je važno, a to je kultura u kojoj u proteklih godinu dana nije izgubljenio nijedno radno mesto, već su otvorena nova.

- Pre nego što promovišemo novo, važno je da sačuvamo staro. Bilo je važno sačuvati sve ugroženo u ovoj zgradi, poštujući i samu zagradu, izgrađenu za potrebe Beogradske berze 1935, u periodu kada je sagrađeno najviše kvalitetnih zgrada koje danas prepoznajemo kao arhitektonske simbole Beograda - Igumanova palata, Dom Narodne skupštine, zgrada Narodne pošte, završene u vreme najveće ekonomske krize - ocenio je Marković.

On je ukazao i na važnost kontinuiteta, precizirajući da je Ministarstvo kulture 2009. godine za potrebe Etnografskog muzeja izdvojilo četiri miliona dinara, 2010. isto toliko, 2011. 4.468.000 dinara, a ove godine 12 miliona - ukupno 24.468.000 dinara. 

Ambasadorka Vorlik naglasila je da je donacija od 62.500 dolara "dar američkog naroda Etnografskom muzeju i srpskom narodu".

- Zgrada od istorijske vaznošti sada ima novi krov, a što je još bitnije time su zaštićene vredne kolekcije koje se čuvaju u muzeju - rekla je Vorlik.

Ona je objasnila da je donacija obezbeđena iz Ambasadorovog fonda za očuvanje kulturnog nasleđa koji je finansijski podržao više od 700 projekata u više od 100 zemalja sveta.

FOND ZA OČUVANJE KULTURNOG NASLEĐA POMOGAO INSTITUCIJE ŠIROM SVETA

Osnovan od strane Kongresa SAD 2001. godine, iz ovog fonda dato je više od 33 miliona dolara pomoći zemljama širom sveta za očuvanje njihovih istorijskih spomenika i rukopisa, muzejskih kolekcija, kao i tradicionalnih formi muzike, plesa i jezika.

Osim rekonstrukcije krova Etnografskog muzeja, Ambasadorov fond za očuvanje kulturnog nasleđa je do sada pomogao jos sedam projekata u Srbiji: Feliks Romuliana - 65.200 dolara (2011), Crkva Sv. Ane u Beloj Crkvi - 44.500 dolara (2009), Studenica - 33.900 dolara (2008), Viminacijum - 31.200 dolara (2007), Škola "mekteb" pored Altun Alem džamije u Novom Pazaru - 35.000 dolara (2006), Memorijalna škola u Orašcu - 24.450 dolara (2005) i Manastir Rakovica - 17.000 dolara (2001).

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA