Konačno se oglasila Severna Koreja povodom ubistva polubrata Kim Džong Una: "Nije ubijen smrtonosnim otrovom" (VIDEO)

Severna Koreja odbaccuje navode malezijske vlade da su umešani u ubistvo polubrata severnokorejskog lidera

  • 1

Severna Koreja konačno se oglasila oko smrti Kim Džong Nama, polubrata severnokorejskog diktatora Kim Džong Una. Kao što se očekivalo, Koreja je u potpunosti odbacila rezultate malezijske obdukcije koja je pokazala da je Kim ubijen smrtonosnim otrovom VX-om. U Pjongjangu kažu da je Kim najverovatnije umro od posledica srčanog udara budući da je imao visoki prtisak i dijabetes.

Moguća SMRTNA KAZNA za ubice Kim Džong Nam-a (FOTO)

- Ako je istina da je korišćen otrov, zašto onda uzorci nisu poslati u OPCW (Organizacija koja se bavi zabranjenim hemijskim oružjima) - rekao je zamenik severnokorejskog ambasadora u UN-u.

- Dva nezavisna međunarodne laboratorije moraju da provere uzorke, a onda bi valjda Malezijci trebali da identifikuju osobu koja ga je unela u zemlju - rekao je Ri i dodao:

- Međutim, sve upućuje na to da je umro od srčanog udara. Godinama je pio lekove za dijabetes i visoki pritisak - rekao je Ri koji očito nije video snimak sa sigurnosnih kamera kako dve devojke s leđa prilaze Namu i stavljaju mu preko lica nekakvu maramicu ili peškir.

Printskrin: Youtube/CCTV Printskrin: Youtube/CCTV

Inače, Malezija je u četvrtak objavila neposredno oslobađanje Severnokorejaca uhapšena u okviru istrage ubistva, u Kuala Lumpuru 13. februara, polubrata čelnika Severne Koreje Kim Džong Una. Ri Džong Čol nalazi se u pritvoru već gotovo dve nedelje.

- Biće oslobođen. On je slobodan čovek. Njegov pritvor ističe, a nema dovoljno elemenata da ga se okrivi. Sutra će biti oslobođen - izjavio je Mohamed Apandi Ali.

Dve žene, Indonežanka i Vijetnamka, osumnjičene da su ga otrovale, optužene su u sredu na malezijskom sudu i preti im smrtna kazna.

Diplomatski odnosi između Malezije i Severne Koreje narušeni su nakon ubistva Kim Džong Nama te je u četvrtak Malezija najavila da će uvesti vize za državljane Severne Koreje od 6. marta.

Malezija je bila jedna od retkih zemalja u koje su severnokorejski državljani mogli putovati bez viza, a zbog reciprociteta Malezijci su bili retki stranci koju su u Severnu Koreju mogli ući bez viza.

Pogledajte video:

(Telehraf.rs / Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kami

    4. mart 2017 | 16:36

    Kakvo trovanje , koriste smrt voveka da ni bscili ljsgu ns severnu koreju i diktatora koji je vodi!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA