Da li je ovo početak Trampovog kraja? Njegov čovek pod zakletvom priznao da je šurovao sa Putinom

Sešns, međutim, nakon snažne podrške koju je dobio od Trampa, nije podlegao pritisku da se povuče sa funkcije zbog optužbi da je u Kongresu lagao u vezi svojih kontakata sa ruskim ambasadorom pre izbora

  • 8

Američki predsednik Donald Tramp optužio je demokrate da vode "totalni lov na veštice" protiv državnog tužioca Džef Sešnsa i ostalih bliskih savetnika, čiji su kontakti sa Kremljom postali deo istrage. Državni tužilac Džef Sešns saopštio je ranije da će izuzeti sebe iz bilo kakve istrage o predizbornoj kampanji predsednika Donalda Trampa tokom 2016. godine. Čitavu situaciju prilično oštro je prokomentarisao i novinar Independenta.

Skandal u Beloj kući: Trampov savetnik podneo ostavku zbog tajnih razgovora sa Rusima

- Džef Sešns je pošten čovek - naveo je Tramp u saopštenju i optužio demokrate da su izgubili "vezu sa realnošću", prenosi AFP.

Prema Trampovim rečima, Sešns "nije rekao ništa pogrešno".

- Mogao je da odgovori preciznije, ali je jasno da to nije bilo namerno - naveo je Tramp.

Državni tužilac Džef Sešns saopštio je ranije da će izuzeti sebe iz bilo kakve istrage o predizbornoj kampanji predsednika Donalda Trampa tokom 2016. godine.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sešns, međutim, nakon snažne podrške koju je dobio od Trampa, nije podlegao pritisku da se povuče sa funkcije zbog optužbi da je u Kongresu lagao u vezi svojih kontakata sa ruskim ambasadorom pre izbora. Tramp je izjavio da ima puno poverenje u Sešnsa.

Sešns je negirao da se sastao sa ruskim zvaničnicima tokom trajanja predsedničkih izbora kako bi razgovarao o kampanji sadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa.

- Nisam se sastajao ni sa kakvim Rusima ni u kom momentu da bih razgovarao o bilo kojoj političkoj kampanji. Takve izjave su neverovatne i lažne - rekao je Sešns u intervjuu za televiziju "EnBiSi".

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Liderka predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelozi je napisala na Tviteru da je Sešns lagao pod zakletvom i pozvala na njegovu ostavku, rekavši da je davno prošlo vreme privremenog stupanja sa funkcije.

- Bilo šta osim ostavke je neprihvatljivo - napisala je ona.

Oglasio se i lider većine u domu predstavnika Konresa SAD Kevin Mekarti, rekavši da je u interesu javnosti da se Sešns povuče sa funkcije dok istraga o navodnom kontaktu sa ruskim dilomatama traje.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da nema informacije o sastancima američkog javnog tužioca Džefa Sešnsa sa ruskim ambasadorom Sergejem Kisljakom, ali je napomenuo da takvi sastanci spadaju u uobičajene ambasadorske aktivnosti.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Peskov je to rekao novinarima nakon što je "Vašington post" objavio da Sešns nije prijavio da se dva puta sastao sa Kisljakom, prenosi Rojters.

- Ne znam detalje nijednog od tih sastanaka, ali je posao ambasadora da održi što veći broj sastanaka - istakao je portparol Kremlja.

Peskov je napomenuo da je pitanje moguće umešanosti Rusije u američku predsedničku kampanju, što Moskva poriče, unutrašnje pitanje SAD, ali i da je to doprinelo stvaranju atomsfere u kojoj je teže sprovesti ideju o obnovi rusko-američkih odnosa.

Na Trampove skandale ove vrste nadovezao se i novinar Independenta koji je rekao da i pored brojnih predizbornih obećanja da će se boriti pritiv korupcije Tramp nije uradio ništa po tom pitanju. Novinar se čak i pita da li je iko mogao da pomisli da će milijarder moći da očisti politiku.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Na najnoviji Trampov gaf što se tiče državnog tužioca, dodaje da je razumljlivo zašto i Demokrate i Republikanci zaziru od toga da jedan iskompromitovan čovek vodi FBI istragu o tome da li su Rusi imali uticaj na američke izbore u novembru, a sam je navodno lagao o svojim ruskim vezama.

Sada se i sam predsednik po njegovom mišljenju suočava sa brojnim tužbama protiv njega, a situaciju dodatno komplikuje činjeca da su brojni njegovi najbliži saradnici uhvaćeni u lažima i da padaju jedan za drugim.

Novinar dodaje da kada svi misli da situacija ne može biti gora po predsednika Tramp, on na kraju nekako uspe da sve iznenadi. Ako želi da odsluži svoj mandat onda bi trebao da malo pažljivije razmotri svoje poteze. U protivnom bi mogao da izgubi čak i podršku svoje Republikanske partije.

Da podsetimo, Savetnik američkog predsednika Donalda Trampa za nacionalnu bezbednost Majkl Flin podneo je ostavku sredinom februara ove godine nakon što je otkriveno da je razgovarao sa ruskim ambasadorom u SAD Sergejem Kisljakom o sankcijama koje je odlazeća predsednička administracija Baraka Obame uvela Moskvi, pre nego što je Tramp preuzeo dužnost i prevario potpredsednika SAD Majk Pensa da nije bilo tog razgovora.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • djole

    3. mart 2017 | 19:35

    Da li je ovo moguce? Neko je razgovarao sa rusima!! Jesu li Rusi sugavi, vanzemaljci, pa ovo je diskriminacija na nedelu.Aparthejd.Puna usta i du.e demokratije i ljudskih prava, multiet, multikult. .....FUJ.Gori su od sipaca.

  • Sumadinac

    3. mart 2017 | 19:24

    Pa sta je vise ovo, kao da niko od njih ne sme da prica ima razgovore sa nekim ruskim diplomatom ili sta vec...a vise je smesno i tuzno ovo

  • Darko

    3. mart 2017 | 18:24

    Zavrsice Tramp kao Snouden i Depardje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA