Brefor: Od oktobra Srbija bez novca da vraća dugove

- Loše je to što zajmovi koji se uzimaju služe za tekuću potrošnju. Mora se naći način da se uradi više sa što manje para, neophodno je bolje poslovanje ukupno, uz posebnu pomoć privatnom sektoru - rekao je Lu Brefor

  • 2

Direktor Kancelarije Svetske banke u Srbiji Lu Brefor upozorio je da ako se odmah ne preduzmu oštre mere štednje, već u oktobru će se javiti prvi znaci nemogućnosti vraćanja spoljnih dugova, a naredna godina će bez tih mera definitivno biti vrlo problematična.

- Loše je to što zajmovi koji se uzimaju služe za tekuću potrošnju. Mora se naći način da se uradi više sa što manje para, neophodno je bolje ukupno poslovanje, uz posebnu pomoć privatnom sektoru - rekao je Brefor za sutrašnji "Blic".

Srbija će ove godine morati da vrati milijardu evra stranim kreditorima, što je 60 odsto više nego prethodne, a upola manje nego 2013. godine, kada će nam stići račun od čak 1,5 milijarde evra.

Ukupan državni dug je blizu 10 milijardi evra, oko osam je direktno zajmila država, a garancije koje je dala za javna preduzeća su 1,7 milijardi evra.

(D. Z. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    27. jun 2012 | 02:25

    Taj dug je smesan!Za 50 dana dve ipo milijarde je baceno zato sto svako gleda svoje dupe da uvali u sto bolju fotelju a narod ce da ispasta

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA