Na Todorovu subotu održana trka konja i magaraca: Nadmetale se neosedlane životinje, čime se priziva brži dolazak proleća

Najmladji učesnik trke Nikola Manojlović (23) sa svojim konjem Sokolom pobedio je četvrtu godinu zaredom

  • 2

Trka konja i magaraca održana je juče, na dan posvećen Svetom Todoru (Todorova subota), u selu Mali Krčimir kod Gadžinog Hana.

U Kruševcu KONJ zavodi red na ulicama (FOTO)

Putem koji vodi kroz selo nadmetali su se neosedlani konji, a meštani su naveli da se time priziva brzi dolazak proleća.

Najmladji učesnik trke Nikola Manojlović (23) sa svojim konjem Sokolom pobedio je četvrtu godinu zaredom.

- Kupio sam Sokola pre sedam godina, a poslednjih pet godina učestvujem u trkama. Obavezno pre svake trke treniram ga po desetak dana - rekao je Manojlović.

Goran Savić iz leskovačkog sela Mrštane sa svojom magaricom, petogodišnjom Biljom, pobedio je u trci magaraca. Oni su pobedili uprkos malom pehu tokom trke.

- Magarac je nagazio na kamen i poklekao, a ja sam zato izgubio ravnotežu i 'smakao' se na put - objasnio je Savić.

Jahače su kao i prethodnih godina bodrili meštani Malog Krčimira i okolnih sela, ali i iz okoline Niša, Babušnice i Leskovca.

- Hladno je još da se radi u polju pa možemo da dodjemo da vidimo trke i da se vidimo sa komšijama i prijateljima. Zima i sneg su do skora bili, sad je prva prilika da izadjemo malo iz kuće - kazala je Radmila Milenković.

Foto: firelizard5 via Foter.com / CC BY Foto: firelizard5 via Foter.com / CC BY

Kako su meštani naveli Todorova subota posvećena je pre svega konjima. Oni su dodali da u Malom Krčimiru i susednim selima, posle Drugog svetskog rata nije bilo domaćinstva koje nije čuvalo magarca, dok je konja bilo nešto manje.

- Magarci su bili od velike koristi ljudima. Jedino su sa njima mogli da prevezu drva ili seno iz planine - rekao je Vladislav Djordjević.

Predsednik opštine Gadžin Han Saša Djordjević rekao je da se trke konja i magaraca održavaju u Malom Krčimiru 14 godina.

- Meštani su prvi došli na ideju da organizuju trke, a opština se priključila i sad imamo manifestaciju zbog koje u Mali Krčimir dolazi veliki broj ljudi i iz susednih opština - rekao je Djordjević.

Uz pomoć opštine, najuspešni jahači nagradjeni su danas peharima i prigodnim novčanim nagradama.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Voip

    5. mart 2017 | 08:47

    Isto ja juče gledo na derbiju, 20 konja koji uzalud trče a na tribini nas 41000 magaraca što to gledaju.

  • Jeretik

    5. mart 2017 | 13:14

    Pocela izborna trka .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA