≫ 

Ovim rečima su Hrvati odgovorili Amerikancima na kritiku da su nasilni i da diskriminišu Srbe i Rome

Hrvatska vlada je navela da je u pogledu nekih područja koja se u izveštaju percipiraju kao problematična potrebno istaći da su ona bila naglašavana i u izveštajima Stejt departmenta za Hrvatsku i tokom ranijih godina

  • 76

Povodom izveštaja Stejt departmenta o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016. godine, u kojem su iznesene brojne kritike hrvatska Vlada je saopštila da je ta zemlja usvojila najviše standarde zaštite ljudskih prava, kao i da je odlučna da ih i dalje promoviše, a posebno kada je u pitanju zaštita prava nacionalnih manjina.

 

 IZVEŠTAJ STJST DEPARTMENTA PROČITAJTE OVDE: Amerikanci o Hrvatima: Tamo cvetaju korupcija, socijalna diskriminacija i nasilje prema manjinama

 

U izveštaju Stejt Departmenta je navedeno da su socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i deci, kao i korupcija najveći problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj.

 

Hrvatska vlada je navela da je u pogledu nekih područja koja se u izveštaju percipiraju kao problematična potrebno istaći da su ona bila naglašavana i u izveštajima Stejt departmenta za Hrvatsku i tokom ranijih godina.

 

- Izveštaj u odnosu na Hrvatsku daje pregled i ocenu stanja ljudskih prava, od kojih je niz područja ocenjen pozitivno. Republika Hrvatska usvojila je najviše standarde zaštite ljudskih prava ratifikujući temeljne međunarodne instrumente. Ta činjenica je potvrđena i kroz članstvo Republike Hrvatske u svim međunarodnim organizacijama, a posebno članstvom u Europskoj uniji - navela je hrvatska vlada, prenosi regionalna tv N1.

 

Foto: sibenik.in

Foto: sibenik.in

 

Vlada je takođe saopštila da je odlučna u daljnjem promovisanju i zaštiti temeljnih prava, posebno naglašavajući "zaštitu prava nacionalnih manjina čemu doprinose i zastupnici nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru kao deo parlamentarne većine".

 

U saopštenju se naglašava da je hrvatska Vlada "jasno osudila sve događaje koji su predstavljali kršenje pojedinih ljudskih prava, zajamčenih Ustavom i hrvatskim zakonodavstvom i preduzela je značajne korake kako bi kaznila počinioce što se izričito navodi i u izveštaju Stejt Departmenta."

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    5. mart 2017 | 12:11

    Pa i na ovom portalu, se vidi, njihov - U cinak...

  • Ivana

    5. mart 2017 | 08:42

    Što se tiče manjina samo bih navela primer gde se predsednica izvinjava Hrvatskoj deci kojoj su poklonjene srpske čokolade jer kako kaže sama nije znala šta je zapakovano, te im je dala Hrvatske. Kao i primer gde njihov premijer za Srbe kaže da su šaka jada. Ako je ovo za Hrvatsku najviši standard poštovanja manjina onda nemam reči.

  • Влад

    5. mart 2017 | 10:13

    Боб Дилан је најбоље Хрвате описао.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA