≫ 

Jezive reči Elvisa Redžepagića na suđenju: Vratiću se s vojskom - islam se vraća! (FOTO)

Redžepagić (26) je američkim vlastima rekao da je bio spreman da se raznese bombom i žrtvuje sebe za džihad, navelo je tužilaštvo

  • 10

Američki državljanin Elvis Redžepagić, koji je optužen za pokušaj pružanja materijalne podrške stranoj terorističkoj organizaciji, saslušan je pred sudom u Njujorku. On je u više navrata putovao na Bliski istok u nastojanju da se priključi Islamskoj državi ili nekoj drugoj ekstremističkoj grupi u Siriji, prenosi AP.

Uhapšen islamista iz Srbije: Izašao je iz zatvora i planirao teroristički napad u Nemačkoj?!

Redžepagić (26) je američkim vlastima rekao da je bio spreman da se raznese bombom i žrtvuje sebe za džihad, navelo je tužilaštvo.

Njegova advokatica Mildred Vejlen rekla je da je on sarađivao sa vlastima i dodala da će zajedno sa njegovom porodicom raditi na tome da američka vlada uvidi da je njemu potrebna podrška i savetovanje, a ne zatvor. On je uhapšen 2. februara na Long Ajlendu i nalazi se u pritvoru bez prava na kauciju.

Redžepagić je uhapšen po drugim optužbama, nevezanim za islamizam, ali je prilikom hapšenja rekao vlastima: "Napustiću ovu zemlju i vratiću se s vojskom - islam se vraća", navodi se u tužbi federalnom sudu.

Redžepagić je ispričao vlastima nakon hapšenja da je postao predani muslimanski vernik dok je bio u Crnoj Gori, a kasnije je u više navrata išao u Siriju, Tursku i Jordan u pokušaju da se priključi islamistima.

Foto: Profimedia/Abaca Foto: Profimedia/Abaca

Takođe je rekao da je njegov rođak komandant bataljona Islamske države ili Nusra fronta u Siriji, navedeno je u tužbi.

Nakon što je rođaku rekao da želi da mu se pridruži, jula 2015. je otputovao u Tursku sa željom da dođe do Sirije.

Taksijem se odvezao do granice, a potom uputio ka pograničnom zidu gde se nalazi vojska koji je, po dobijenim instrukcijama, pokušao da preskoči da ne bi putovao još dva dana kroz šumu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Međutim, razočaran što mu niko nije pomogao pri prelasku granice, vratio se u SAD, navodi se u tužbi.

- Otkako sam se vratio iz Turske gde sam pokušao da praktikujem džihad i pridružim se Džabhat al Nusri CIA me uznemirava, ali nadmudrio sam ih - napisao je on prijatelju preko Fejsbuka u oktobru 2015.

Na istoj društvenoj mreži je pisao i da "ne voli tu zemlju" - verovatno misleći na SAD - i da je "džihad najbolji", kao i da će "doći vreme kada će ljudi samo znati da kažu Alahu akbar", navodi AP.

Prošlog avgusta je putovao i u Jordan u pokušaju da dođe do Sirije, ali su ga jordanski zvaničnici zaustavili i pitali ga zašto želi tamo da ide, a on je odgovorio da namerava da studira arapski.

Foto: Profimedia/Abaca Foto: Profimedia/Abaca

Isto to je kasnije rekao i američkim carninicima i pograničnoj kontroli, koji su utvrdili da on ima elektronska dokumenta o džihadu, za koje Redžepagić tvrdi da ih je preuzeo dve godine ranije.

Za sada je nejasno da li je Redžepagić bio pod lupom federalnih vlasti od tada pa do hapsenja u februaru. CIA je u subotu odbila da komentariše slučaj Redžepagića.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • kukavice po porrodu

    5. mart 2017 | 14:55

    Nesto morate znati..to su uglavnom KUKAVICE..jaki samo kad su u coporu i kad uhvate neku zenu ili novinara..vidjeli smo po bosni koje su to kukavice..genetski su kukavice..zasto prikrivaju lica,,

  • Cika Velja

    5. mart 2017 | 14:47

    Ovog ocigledno ni teroristi ne zele?! Slomio se pokusavajuci da dodje na front,a pogodio zatvor?! Sposoban terorista,nema sta???

  • Bela.kuga

    5. mart 2017 | 14:57

    Dodjite. Cekamo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA