≫ 

Danas je najbaksuzniji utorak u godini: Ovaj dan GORI JE ČAK i od petka 13!

Deveti tornik pada na deveti utorak od pravoslavnog Božića

  • 16

U srpskom narodu dugo se već veruje da je petak 13. najbaksuzniji dan u godini kada treba da se pazimo malera i raznih nesreća. Ipak, postoji još jedan gori dan od "crnog petka", a to je Deveti tornik koji pada na deveti utorak od pravoslavnog Božića.

SUJEVERNI, EVO KAKVA NAS ZIMA ČEKA: I 2012. Srpska Nova godina pala je na baksuzni petak 13-ti!

Ove stvari danas nikako nemojte da radite, ali nikako! Bizarna sujeverja vezana za petak 13.

Veruje se da majke treba posebno da paze na decu, jer na ovaj dan razne ale, čume, karakondžule i demoni napadaju najmlađe.

Najbolja zaštita je da ljuljaju dete ili se igraju s njima, pevajući u pola glasa "Čuva majka svog jedinca sina, od ujemka i od urežnika i od žice devetog utorka!"

Ujamak potiče od reči ujemčiti (zajemčiti, pojazmiti), to jest iz nadnice. Urežnjak dolazi od reči urezivati, tj sin joj je bio bolestan, pa ga je "urezivala" na crkvenim vratima, a žicom upornicom tj. bliznom žicom ili prepredanjem ga odgajila.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Ima i druga izreka koja kaže: Krpila ga majka od ujamka i od urežnjaka i proklete žice upornice! Kaže se za nekog ko je nesrećan.

Ovaj dan - "Deveti tornik" predstavlja slavu Udruženja baksuza, ugursuza i namćora iz Kruševca i njihov najbaksuziji dan.

Jedinstveni u svetu po načinu okupljanja i organizovanja, članovi ovog udruženja deveti utorak od Božića praznuju od 1929. godine.

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Na ovoj jedinstvenoj slavi svira se himna, igra "baksuzno kolo", a baksuzi, ugursuzi i namćori pridržavaju se kodeksa "ćutanje je zlato", jer onaj koji ga prekrši, plaća kaznu.

Sav novac koji prikupe na slavi namenjen je siromašnim, a dobrim đacima.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Odgovor

    6. mart 2017 | 19:35

    Ovo samo kod nas ima majke mi.

  • Bulat

    6. mart 2017 | 20:37

    E boze ovoga avetluka.Ovo nidje veze sa hriscanstvom nema.Neka paganska besmislica koja traje kod nedovoljno osvijescenih pravoslavaca...

  • Milan

    6. mart 2017 | 19:50

    A da uplatim loto?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA