Nastavljeno suđenje penzionisanom generalu Momčilu Perišiću koji je optužen za špijunažu

Za sada će se suđenje odvijati iza zatvorenih vrata, a sud može da odluči i da u nekom trenutku pretres otvori za javnost

  • 8

Suđenje nekadašnjem načelniku Generalštaba penzionisanom generalu Momčilu Perišću nastavljeno je danas u Višem sudu u Beogradu, ali bez javnosti.

ODAVAO POVERLJIVE INFORMACIJE: Momčilo Perišić na optuženičkoj klupi zbog špijunaže

Sud je isključio javnost na početku suđenja prošle godine u novembru radi čuvanja tajnosti određenih vojnih podataka, iako se odbrana optuženih tome protivila.

Sledeće suđenje je zakazano za 20. april.

Za sada će se suđenje odvijati iza zatvorenih vrata, a sud može da odluči i da u nekom trenutku pretres otvori za javnost.

Presuda će u svakom slučaju biti javno objavljena.

Osim Perišića, u tom slučaju optuženi su Miodrag Sekulić i Vladan Vlajković.

Postupak za "špijunsku aferu" pokrenulo je nekadašnje vojno pravosuđe u martu 2002. godine, ali se Perišić tada pozvao na poslanički imunitet.

Ponovo je aktiviran 2004, ali je već naredne godine prekinut zbog Perišićevog odlaska u Haški tribunal, gde mu je suđeno za ratne zločine, što je okončano 2013. godine oslobađajućom presudom.

Postupak za špijunažu je ponovo aktiviran 2014. godine.

Perišić je bio uhapšen 14. marta 2002. u restoranu na periferiji Beograda, pod sumnjom za "odavanje poverljivih informacija američkom obaveštajcu Džonu Nejboru", koji se tada pozvao na diplomatski imunitet.

Postupak je prvobitno vođen pred vojnim pravosuđem, koje je u međuvremenu ukinuto, i sada je pred krivičnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Hercegov Grad

    6. mart 2017 | 13:48

    Osuditi izdajnike i prodavce tajni svoje zemlje stranim sluzbamA za pare! Mnogo ih je, a nijedne osude.

  • Jo

    6. mart 2017 | 12:39

    Dajte coveku orden, a ne sudjenje. Sramota

  • Grizli31

    6. mart 2017 | 13:27

    Koga je izdao General Trifunović? Je li borba, spasavanje zivota i onesposobljavanje oružja izdaja??? Je li vracanje zivih, mladih, neobucenih vojnika kucama izdaja??? Da li je neko mozda izdao generala Trifunovica??? Ko mu je tada bio nadredjeni? Da ga nije Kadijević Veljko izdao? Jel zbog izdaje i neciste savjesti Kadijević trazio i nasao azil u Rusiji i tamo umro? Gdje je zivio i umro general Trifunovic? Jel u Srbiji? Zašto on nije nigdje bjezao ako je bio izdajnik??? Ko je bio Perisic koji se borio da general Trifunovic nigdje nema stana ni mjesta da okupi svoju porodicu? Jel Perisic šurovao sa Amerikancima i odavao vojne tajne? Jel on bio pravi pravcati opasni izdajnik koji je rovario i podrivao vojsku i drzavu od samog pocetka? Jel se tim prljavim rabotama obogatio i vilama opskrbio? Ko mu je to dao i omogucio? Jel to Srbija? Kakva je to drzava koja unistava i zrtvuje postene ljude a nagradjuje izdajnike? Kakvi politicari vode Srbiju? Zasto narod u Srbiji to dozvoljava?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA