≫ 

Evo koliko Srba voli srpsku himnu, a koliko Hrvata pati za Jugoslavijom. A rezultati za Bosance su šokantni

71 odsto stanovnika Srbije žali za raspadom Jugoslavije...

Zbog raspada bivše SFRJ najviše žale stanovnici Srbije i BiH, pokazala je knjiga "Strategija simbolične izgradnje nacije u državama jugoistočne Evrope", nastala kao rezultat projekta istraživanja javnog mnjenja koje je sproveo Ipsos.

EVROPA JE BURE BARUTA, BALKAN JE SAMO FITILJ: Stiže upozorenje sa Zapada šta je opasno i od čega se treba plašiti

Prema tom istraživanju čak 71 odsto stanovnika Srbije žali za raspadom Jugoslavije. U Bosni i Hercegovini je taj procenat 68, u Crnoj Gori 63, a u Makedoniji 45.

Za raspadom bivše zajedničke države najmanje žale Hrvati, 18 odsto, a još manje stanovnici Kosova.

Istraživanje je, kako prenosi sarajevski portal Kliks, obuhvatilo 10.500 stanovnika regiona, bez Slovenije, i dalo je niz pokazatelja o stavovima ljudi u jugoistočnoj Evropi o njihovoj privrženosti novonastalim državama, odnosu prema religiji, nacionalnim simbolima, prošlosti, odnosima s drugim narodima i pitanju krivice za prošle ratove.

Istraživanje je pokazalo da srpsku himnu voli 80 odsto stanovnika Srbije, a državnu zastavu 93 odsto stanovnika Srbije.

Hrvatsku državnu himnu voli 97 odsto stanovnika Hrvatske, a 96 odsto hrvatsku zastavu sa šahovnicom. U BiH, državnu himnu u proseku voli 44 odsto stanovnika, a zastavu njih oko 60 odsto.

Istraživanje koje se tiče stavova o ratovima iz devedesetih godina prošlog veka, ali i državnih granica pokazalo je duboku podeljenost između Srbije, Hrvatske i BiH. Rezultati se svode na to da nigde na prostorima nekadašnje SFRJ nacija nije tako snažno formirana kao u Hrvatskoj.

Projekat čiji su rezultati nedavno obrađeni i objavljeni u istoimenoj knjizi počeo je 2011. u Norveškoj. Inicirao ga je i organizovao Ppl Kolste sa univerziteta u Oslu, a finansirao Norveški istraživački savet.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/ Tanjug)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Latinka

    14. mart 2017 | 12:50

    Hej Sloveni je bolje zvucala od Boze pravde i ja sebe dozivljavam kao jugoslovenkom i uvek sam se tako opredeljivala i ja zalim za b

  • CH

    14. mart 2017 | 13:44

    Jedna je bila Juga.Kad je himna hej sloveni srce igra od radosti.Ovu danas i neznam.Neznam ni granica dokle je.Rasulo i uzas.A imali smo zemlju ko niko.

  • Srpski komunista

    14. mart 2017 | 21:12

    Moja himna je "Hej Sloveni". Najlepša himna koja asocira na ponos i snagu koju smo nekad imali i naša zastava sa petokrakom kao simbol jednakosti, jedinstvenosti, slobode i pravde. Živela socijalistička Srbija! Smrt fašizmu, sloboda narodu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA