≫ 

Još samo nekoliko dana i u zgrade se uvodi red, i to kakav! Evo kada upravnici "stupaju na tron"

Ovaj dvomesečni pravni vakuum bi mogao da predstavlja problem mnogim žiteljima zgrada u kojima nema formiranih skupština stanara

  • 7

Novi zakon o stanovanju i održavanju zgrada, zbog zastoja u donošenju podzakonski akata i pravilnika, još je daleko od primene. Da bi se formirale stambene zajednice (nekadašnje skupštine stanara), neophodan je izbor upravnika zgrade i to obučenog. Za obu obuku biće zadužena Privredna komora Srbije.

AKO ŽIVITE U ZGRADI, OVO MORATE ZNATI: Ne budete li poštovali nova pravila, platićete žestoku kaznu!

Od sada upravnik zgrade može da bude i podstanar: Proverili smo da li će se to odraziti na ostale stanare

Licenciranje budućih upravitelja neće biti obavljeno pre maja.

Prema rečima Mirjane Kovačević, direktorke centra za edukaciju KS, trenutno se rade podzakonski akti i pravilnik, koji bi trebalo da definišu program obuke i način sticanja licence.

- Pravilnik bi trebalo da bude gotov do kraja marta, početka aprila. Realno je da obuke budućih profesionalnih upravnika počnu početkom maja - objašnjava Mirjana Kovačević.

Ovo znači da pre petog meseca neće biti formirana nijedna stambena jedinica. Ovaj dvomesečni pravni vakuum bi mogao da predstavlja problem mnogim žiteljima zgrada u kojima nema formiranih skupština stanara. Pojedini stanovnici zgrada tvrde da nijedan ugovor ne mogu da sklope ili da overe postojeća dokumenta.

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    7. mart 2017 | 11:12

    Jedna stvar se zaboravlja da su stanovi privatno vlasnistvo i svako je gazda svoga stana,drzava mora da promeni zakone u celosti jer oni se nemogu tretirati kao u vreme drustvene svojine sad je to privatan kapital i nema niko prava nekome da narušava njegov kapital protiv njegove volje.ali u Srbiji se sve moze i zakoni se se ne odnose jednako prema ljudima i kapitalu.neko je dao na stotinu hiljada eura za stan i da mu neka vucibatina naredjuje sta ce on da radi kao da je on ulozio nesto pa da upravlja necijom svojinom,PRIVATAN KAPITAL MORA DA SE ZASTITI IVTO NEMA NIKO PRAVA DA NARUSAVA!!!!

  • Srpskibek

    7. mart 2017 | 11:03

    Botovi ce dobiti "zasluzena" namestenja cini mi se.

  • Vrnjacka Banja

    7. mart 2017 | 10:57

    A koko mi u Banji to da resimo, kad su po zgradama od 20 stanova samo 4 zive a ostali dolaze jednom ili ni jednom godisnje.Kako da mi formiramo skustinu stanara,a ovaj problem bice u svim zgradama jer ih ima na stotine.Cak znam da u jednoj zgradi od 30 stanova samo jedan zivi a ostali zvrje prazni skoro cele godine

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA