≫ 

Pisana stena na obroncima Tare čuva veliku tajnu: Niko nije dešifrovao njene simbole!

Žitelji ovog dela zemlje Pisanu stenu vezuju za nastanak najkraće srpske reke Vrelo, na drugoj strani planine, u Perućcu

  • 1

Pisana stena u selu Žlijeb, na obroncima Tare, krije simbole koji se pominju u arheološkim zapisima još u 19. veku, ali oni još uvek nisu protumačeni.

U požaru na Tari izgorelo rastinje i borovi: Varničenje dalekovoda napravilo haos, stihija ugašena

Opsežnija istraživanja nikada nisu sprovedena, pa još nije razjašnjeno kom periodu pripadaju.

Žitelji ovog dela zemlje Pisanu stenu vezuju za nastanak najkraće srpske reke Vrelo, na drugoj strani planine, u Perućcu. Ona je duga samo 365 metara, pa je zovu i Godina.

Nastaje u podnožju Tare, vodopadom se stropoštava u Drinu, na njoj su bile i vodenice, strugare i ribnjaci – a i prva hidrocentrala u Perućcu.

- Po predanju, Perućac je izvirao tu. Pod natpisom. I prokleta Jerina je to zatvorila. Sjernatom, vunom i šta ja znam. Kad je ovde zatvorena voda, izbacila je tamo, sad gde se zove Perućac u Bajinoj Bašti. I kad uzmeš ovu dijagonalu, tačno, jeste tako - objašnjava Mehmed Softić iz sela Žlijeb kod Višegrada za RTS.

A kada je izvor zatrpan, na stenu su upisani simboli, i to bojom koja odoleva vekovima. Čak su, kažu, i nemački istraživači uzeli uzorak, ne bi li otkrili njen sastav.

- I to stoji uvek, niko to ne dira, snegovi su padali, kiše, sve, ali ono stoji. Oduvek, otakako mi znamo ovde, i rodili se, naši roditelji i pradedovi... To stoji tu. Samo smo čuli, ko bi znao pročitati, znao bi i Perućac otvoriti. Ponovo da krene voda - dodaje Remzija Softić.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • П.ф.к..ц.г

    7. mart 2017 | 12:46

    Чобан неки убијо врјеме , док је стадо пасло ;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA