Ditman: EU posvećena da Srbija postane članica, čekamo vas

Ambasador Nemačke na Kopaonik biznis forumu je rekao da dve trećine trgovine Srbija obavlja sa EU i da je 80 odsto investicija upravo iz Unije

  • 5

Ambasador Nemačke u Srbiji Aksel Ditman izjavio je danas da je Evropska unija apsolutno posvećena da Srbija postane njena članica i dodao da je interes Unije regionalna stabilnost.

Ditman u Paraćinu: Nemačke kompanije investirale 1,8 milijardi evra u Srbiju

Kako je rekao, proces pristupanja EU je dinamičan, Srbija je otvorila ukupno osam poglavlja, a dva zavorila.

- To je dinamičan proces kojem smo svi posvećeni - podvukao je Ditman.

Kako je rekao, jasno je da je EU apsolutno posvećena da Srbija postane član Unije, a potvrdu za to čuli smo u različitim prilikama, na Pariskoj konferenciji, u okviru Berlinskog procesa… Prošle nedelje, podsetio je, visoka predstavnica EU se obratila Skupštini Srbije i kazala da EU neće biti kompletna dok se Srbija i Zapadni Balkan ne priključe, a za nekoliko dana ćemo čuti i Savet EU.

FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC FOTO TANJUG / OKSANA TOSKIC

- Što se tiče vremenskih odrednica to je sve u rukama Srbije. Mi pratimo proces o kojem smo se zajedno dogovorili, to je zajednički okvir koji opisuje proces - rekao je Ditman.

Kako kaže, to je veliki, dalekosežni proces transformacije i reforme društva koji će trajati.

- Mi smo posvećeni tome i otvaranju poglavlja kada su spremna - kazao je Ditman.

On je podvukao važnost poglavlja 23 i 24, rekavši da su je ključna oblast celokupne transformacije. Ditman je istakao da dve trećine trgovine Srbija obavlja sa EU, dok 80 odsto investicija dolazi iz upravo iz Unije, kao i da je EU najveći donator u Srbiji sa tri milijarde evra bespovratne pomoći od 2001. godine u različitim oblastima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Često se smešim jer Nemačku vidite kao većeg donatora, a to nije tačno - primeto je Ditman. - Sve to pokazuje da posvećenost tome da raširenih ruku dočekamo Srbiju u EU nije samo politička izjava već konkretna pomoć Srbiji - rekao je Ditman i dodao da Srbija mora biti spremna za korišćenje fondova, sa gotovim projektima.

Govoreći o EU, Ditman je izneo stav da EU nije u procesu restrukturiranja, jer iako jedna država članica napušta Uniju, EU nastavlja dalje, ima sve elemente EU i dodao da će se nastaviti rad na na jačanju Unije.

- Ova dva elementa - kako produbiti odnos 27 država članica i nastaviti proces proširenja su dva različita procesa. Ali, privođenje kraju pregovora o proširenju sa Srbijom će potrajati i za to je potrebno vreme, a nadam se da će na kraju pregovori biti zaključeni i ono što mogu da vam kažem je – čekamo vas, Srbijo - poručio je Ditman.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

On je ponovio da su ključni deo celokupne transformacije i procesa reformi kroz koje prolazi srpsko društvo, je poglavlja vladavine prava i pravosuđa. To su, kaže Ditman, ključni elementi za dalje unapređenje poslovne klime.

Od ključnog značaja je i stabilnost u regionu, naznačio je Ditman i dodao da postoji želja da se pomogne evroopskoj perspektivi regiona.

- Kada je Mogerini govorila u petak, rekla je da želimo da ceo region pristupi EU, iz čistog pragmatizma i idealizma. Regionalna stabilnost je naš interes - podvukao je Ditman.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lira ...

    7. mart 2017 | 22:21

    Pa baš ste posveceni...99..bacali bombe...glavni sponzori nezavisnog Kosova...malo li je...a ceka te nas...dosta interesantno

  • Јован

    7. mart 2017 | 23:52

    Какво лицемјерје страшно!

  • Dana

    8. mart 2017 | 14:41

    Ma bice nam super uzece nam i ovo malo bede sto nam je ostalo .Bicemo robovi na sopstvenom pragu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA