Isplivale bolnice i barake iz zemlje: Neverovatno otkriće u Srbiji (FOTO)

- Namera nam je da otkrijemo ceo legijski logor do 2018. godine, kad će u Viminacijumu biti održana olimpijada najeminentnijih arheologa sveta - 1.000 stručnjaka za rimsku vojsku - objasnio je Korać

  • 1

U Viminacijumu je u toku arheološko iskopavanje zidina rimskog legijskog logora, koji se prostire na više od 16 hektara površine, a koji je bio mesto boravka sastavljene od 6,5 hiljada pojedinaca!

ARHEOLOZI I LOVCI NA BLAGO ČEŠLJAJU RUDNIK: Ova planina krije izgubljeno bogatstvo despota Đurađa Brankovića

ZID ZBRATIMLJEN SA KINESKIM: Nema šanse da pogodite gde se nalazi ovo kulturno blago (FOTO)

Dr Miomir Korać, direktor Arheološkog instituta SANU i rukovodilac arheološkog projekta Viminacijum za Telegraf.rs otkriva da je reč o namenskom iskopavanju lokacije koja je, za razliku od ostalih legijskih logora u zemlji - u Sremskoj Mitrovici, Beogradu i Nišu, ostao netaknut.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

- Značaj ovog područja oko termoelektrane Kostolac je ogroman, jer očekujemo da ćemo pored antičkih spomenika iz različitih perioda, pronaći bolnice, glavne vojne komande, terme i čitav niz baraka.

- Namera nam je da otkrijemo ceo legijski logor do 2018. godine, kad će u Viminacijumu biti održana olimpijada najeminentnijih arheologa sveta - 1.000 stručnjaka za rimsku vojsku - objasnio je Korać i dodao da je to ujedno i razlog zašto se baš sada otpočelo sa otkopavanjem na ovoj lokaciji.

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

O njenom turističkom potencijalu on kaže da će u peridou od 31. avgusta do 09. septembra doći 500 učesnika kongresa, koji će moći da uživaju u replikama nameštaja i baraka iz tog vremena, kao i da će se na istom mestu organizovati svetski rimski kamp za decu, edukativno-sportskog sadržaja.

Inače, zidove ovog logora okruživao je šanac ispunjen vodom, te se jedino preko mosta stizalo do utvrđenja.

Most je otkopan i rekonstruisan, ali ne i velika kapija legijskog logora koja je srušena u hunskoj najezdi. Ipak, njen izgled je sačuvan na reljefu Trajanovog stuba u Rimu, gde je predstavljen imperator koji iz Viminacijuma kreće u pobedonosni pohod na Dakiju.

(S.I. / s.ilic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA