≫ 

Vratile se rode: Prvi je stigao Prvoje i seo na banderu u Ulici Petra Drapšina (FOTO)

Meštani sela Taraš za 11. mart spremaju svečani doček roda

  • 2

Mužjak bele rode po imenu Prvoje već tradicionalno prvi se vratio u svoje selo - Taraš, i po verovanju najavio dolazak proleća i berićetne godine!

ZNAK SA NEBA U KRVAVOM SELU PORED ZAJEČARA: Roda sletela na krov pored kuće ubijene ANĐELINE (3) (VIDEO)

Zvanično, peta mu je godina zaredom kako prvi dolazi na svoje gnezdo koje se nalazi na banderi u Ulici Petra Drapšina, ispred kuće broj 3. Kaže se zvanično, jer udruženje građana "Taraške rode" vodi detaljan monitoring belih roda, dok stariji meštani kazuju da je on prvi u selu već duže od decenije, pišu Večernje novosti.

A da rode vole ovo potisko mesto u Banatu, u zrenjaninskoj opštini, potvrđuje međunarodni popis iz 2014. godine.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije utvrdilo je da Taraš ima najveći broj gnezdećih parova ove zaštićene vrste - čak 40!

Nemačka fondacija "Euronatur", koja se bavi zaštitom prirode, zbog najvećeg broja belih roda i sprovedene zaštite, Tarašu je dodelila priznanje i specijalni status "Evropsko selo roda 2015".

Foto: Pixabay Foto: Pixabay

- Za 11. mart pripremamo svečan doček naših roda.

- Njima se najviše raduju mališani, koji će nizom prigodnih manifestacija i kreativnih radionica pokazati svoju ljubav prema ovim belim krilatim lepotanima - kaže Aleksandra Marovac Cucić, iz udruženja "Taraške rode", koje je doprinelo da se ovo živopisno banatsko mesto nađe na evropskoj ornitološkoj mapi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljubica

    9. mart 2017 | 07:40

    Kada sam bila prvi razred a rofjena sam u gradu i nasa skola je bila i sada je nakon toliko godina jedna od najvecih i najlepsih zgrada.na jednom dimjaku je roda napravila veliko gnezdo.u toj ucionici gde je bio dimjak napravili su ostavu i postedeli gnezdo.svi smo se radovali.sada deca od moje bratanice idu u toj skoli i slave dan kada doleti roda.a meni su 76godina .

  • cobra

    9. mart 2017 | 15:08

    u selu čigoć u Lonjskom polju ima ih više. Kada sve dođu oko 200

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA