≫ 

Preminuo eminentni slikar, Hiljmija Ćatović

Ćatovićevo brojeno delo, stvarano gotovo pola veka nalazi se u mnogim svetskim muzejima i galerijama, kao i u privatnim zbirkama

  • 2

Naš eminentni slikar, Hiljmija Ćatović jedinstven i prepoznatljiv na svim kontinentima po pejzažnom slikarstvu, preminuo je danas u 84. godini života u Novom Pazaru.

Preminuo slavni reditelj Lazar Stojanović, koji se proslavio zabranjenim filmom

Ćatovićevo brojno delo, stvarano gotovo pola veka nalazi se u mnogim svetskim muzejima i galerijama, kao i u privatnim zbirkama.

Hiljmija Ćatović je rođen u Skoplju 1933. godine. Srednju Umetničku školi započeo je u Herceg Novom, a završio u Skoplju 1953. godine.

Akademiju primenjenih umetnosti (odsek slikarstvo) završio je u Beogradu 1957. godine u klasi prof. Vinka Grdana, gde je i magistrirao 1980. godine u klasi Rajka Nikolića.

Radio je kao profesor, dekan na Fakultetu umetnosti u Prištini, na Fakultetu umetnosti i dizajna u Nišu i Novom Pazaru.

Foto: Foto:

Jedan je od osnivača Akademije likovnih umetnosti u Prištini, na kojoj ostaje do ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji marta 1999. godine. U gradu u kome je proveo najveći deo života ostalo je sve što je tokom svog radnog veka radio i sticao.

Kao raseljeno lice se vraća u Rožaje, gde je proveo detinjstvo, a zatim prelazi u Novi Pazar.

Izlagao je šezdeset puta samostalno i na preko tristotine kolektivnih izložbi. Bio je učesnik brojnih priznatih kolonija u zemlji i inostranstvu.

Foto: Foto:

Bio je član Udruženja likovnih umetnika Srbije (ULUS) i Sandžačkog udruženja likovnih umetnika (SULU).

Hiljmija Ćatović biće sahranjen sutra, 9.marta na Gradskom groblju u Novom Pazaru.

(S.Simić)

Daljinac baner

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tanče

    8. mart 2017 | 20:33

    Pocivaj u miru legendo.

  • Nele ∆¶

    8. mart 2017 | 19:05

    Mi zene ga volimo neprocenjivo svi muskarci na ulice cetkice u ruke i slikanje do ko zna kad za njegovu dusu da zene priznaju ljubavne vrednisti vasom rukom oslikane mora bar 34 slike svaki po na osob dusa voli da zadovolji!!:))))))))))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA