U najnovijem Nedeljniku Milena Dravić otkriva koliko Beogradu nedostaje Dragan Nikolić (FOTO)

Na kioscima je novi broj Nedeljnika, najpopularnijeg društveno-političkog časopisa u Srbiji

  • 0

Izašao je novi broj Nedeljnika, najpopularnijeg njuzmagazina u zemlji. Uz svaki primerak novog broja Nedeljnika, svi čitaoci besplatno dobijaju kapitalno izdanje "Istorija Republike Srpske", autora Čedomira Antića i Nenada Kecmanovića, na 520 strana.

Najnoviji Nedeljnik otkriva sve o "sretenjskom ratu" Nikolića i Vučića (FOTO)

- Odlazak Dragana Nikolića, 11. marta 2016, pokazao je da je on prevazišao okvire kinematografije. Da je on možda najznačajnija ličnost domaće pop kulture. Da bi neko bio pop ikona, on jednostavno mora iskoračiti iz šina, iz osnovne profesije i postati simbol nečega mnogo šireg.

To je bio Dragan Nikolić - zaštitni znak Beograda, a onoj njegovoj fotografiji gde je uslikan u fotelji na Terazijama, nije bilo potrebno nikakvo retuširanje i apdejt s vremenom. Pokazala se kao besmrtna i sada već kultna.

A sada, godinu dana kasnije? Koliko je ovaj grad manje šmekerski, manje nasmejan bez njega? Koliko su vračarske kafe gorče? Ako Beogradu fali Gaga makar onoliko koliko je svojevremeno Gagi falio Beograd, onda za ovaj grad ima nade. O tome govori i umetnička monografija Gospodin mangup, u izdanju Lagune, koja izlazi iz štampe baš ovih dana.

- Za Nedeljnik govori Milena Dravić: "Jako mi je teško bez njega. Dragan jeste simbol Beograda i sav taj fantastičan oproštaj od njega je priznanje koje je on zaslužio odavno. Dragan je bio veliki umetnik, ali je i sumnjao u sebe. Sumnjao je u to što radi i to je bila posledica prevelike odgovornosti i ljubavi prema poslu"

Printskrin: Nedeljnik Printskrin: Nedeljnik

- "Populizmu, baš kao svojevremeno komunizmu, konačni poraz će zadati stvarnost, traumatičan neuspeh neodgovornih politika koje će pogoršati sve društvene i ekonomske probleme neopreznih zemalja podleglih njegovim činima", piše u ekskluzivnoj kolumni za Nedeljnik Mario Vargas Ljosa

- Svake druge nedelje, Nedeljnik objavljuje intervjue sa članovima Srpske akademije nauka i umetnosti, u okviru ciklusa "Razgovori s akademicima". "Odoše svi koje smo izveli na put. Kada su, nedavno, na državnom univerzitetu delili nagrade za najbolji uspeh trideset svršenih studenata, samo dvojica su bili u zemlji i dobili priznanje. Ostali su poslali depeše na stranim jezicima.

Život nam postaje novi žanr u literaturi. Uvek imamo glavnog junaka, ali nemamo dovoljno sporednih uloga. I njih igra onaj koji misli da je sve njegovo", kaže u intervjuu za Nedeljnik akademik Miro Vuksanović, književnik i upravnik Biblioteke SANU.

- Patrijarh Irinej za Nedeljnik: "Niko nas nije pitao da li izbori treba da se održe na Uskrs. Bio bi red da jesu"

- Proteklih dana odjeknula je vest da jedna od najvažnijih kulturnih institucija u zemlji - Mikser, zbog problema sa lokacijom napušta Beograd i Srbiju i seli se u Sarajevo i Ljubljanu. O tome za Nedeljnik govori Ivan Lalić, izvršni direktor Miksera.

- Može li Nikola Jokić da postane superzvezda i koji su preduslovi za to?

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Kolumna Zorana Panovića: Da li si ovo mogao da zamisliš 9. marta, ili "Kako su se izlizale 'vijetnamke'"

- Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića: Kineska ekonomska lokomotiva ne vuče više kao što je to činila u poslednjih 20 godina. Privredni rast je i dalje impozantan za zapadnoevropske prilike, preko šest odsto, ali je daleko od nivoa koji je Kinezima potreban za realizaciju njihovih ekonomskih ciljeva.

Protekcionističke pretnje Donalda Trampa nisu bile samo izborni slogani, baš kao što i predviđanja da će svet sa Trampom u Beloj kući biti mesto mnogo više izloženo krizama i destabilizaciji dodatno zabrinjavaju Peking

- Fenomen "Fake news": Kako se vodi rat protiv mejnstrim medija

- Veliko istraživanje o serijama u Nedeljniku: Nije li izrazita suprotnost koja postoji između serija "West Wing" ("Zapadno krilo") i "House of Cards" ("Kuća od karata") najbolji mogući uvod u razumevanje osećaja nelagodnosti koji postoji u SAD zbog neprimerenog načina vođenja politike? Sa serijom "House of Cards" napuštamo svet ideala i ulazimo u pomalo preterano mračno viđenje sveta politike i njenih lobija.

U Danskoj se često moglo čuti da je glavni problem to što tadašnja premijerka, koja je kasnije, u maju 2015, izgubila na izborima, ni izdaleka ne poseduje osobine glavne junakinje veoma popularne danske serije "Premijerka".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA