≫ 

Poslednji dan 24. Kopaonik biznis foruma: Srbija da se posveti razvoju softvera, umesto prodaji IT stručnjaka

Završni dan Kopaonik biznis foruma posvećen je održivom i inkluzivnom razvoju, odnosno perspektivama industijskih politika

  • 2

Panelom o društvenoj inkluzivnosti danas je otvoren završni dan 24. Kopaonik biznis forum.

Završava se 24. Kopaonik biznis forum: Danas o perspektivama industijskih politika

"Srpski Davos" je ove godine okupio oko 1.000 stručnjaka, predstavnika akademske zajednice i korporativnog sektora iz zemlje, regiona, ali i sveta.

Tokom tri dana trajanja, Forum je ugostio premijera Aleksandra Vučića i ministre Vlade Srbije.

Završni dan Kopaonik biznis foruma posvećen je održivom i inkluzivnom razvoju, odnosno perspektivama industijskih politika.

Branislav Vujović predsednik grupacije "Frontier group" ocenio je da Srbija ima IT talenata, ali bi trebalo više da se posveti razvoju softvera nego "prodaji" IT stručnjaka. 

- U Srbiji ima IT talenata i možete zaraditi na prodaji ljudi, ali kada pravite nove poslovne modele koji donose jako puno, kao Nordeus, možete zaraditi mnogo više. Ta kompanija je vredna jer ima svoj softverski proizvod -  objasnio je on na marginama Kopaonik biznis foruma na Kopaoniku.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Cilj Ministarstva poljoprivrede u naredne tri godine je veće ulaganje u prehrambenu industriju, tako da su sredstva namenjena tom sektoru za subvencije povećana sa 40 na 50 odsto - rekao je Predrag Lučić iz resornog ministarstva.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da je broj zaposlenih u javnom sektoru smanjen za skoro 62.000 od kada je doneta odluka o zabrani zapošljavanja.

- Od 7. decembra 2013. godine kada je doneta odluka da se prestaje sa zapošljavanjem u javnom sektoru, pa do 28. februara 2017. godine, broj zaposlenih u javnom sektoru je smanjen za 61.971, odnosno za 8,41 odsto - rekao je Vulin.

On je na 24. Kopaonik biznis forumu kazao da je u tom periodu broj zaposlenih van javnog sektora povećan za 134.953 lica. Ministar je ponovio da je Vlada Srbije preko NSZ izdvojila 2,8 milijardi dinara za aktivne mere zapošljavanja i 500.000 dinara za osobe sa invaliditetom.

Foto: Tanjug/Edib Tahirović Foto: Tanjug/Edib Tahirović

On je poručio i da borba protiv sive ekonomije neće prestati, navodeći da je u prva dva meseca evidentirano 2.870 radnika "na crno", a da je od tog broja zaposleno 2.597 lica.

Vulin je podsetio da je izmenama Zakona o radu uveden revolucionarni mehanizam da je poslodavac dužan radniku da izda listić, i ako mu ne isplati platu, i da se taj listić u sudu prihvata kao dokument bez proverevanja.

Direktor Agencije za sertifikovanje halal kvaliteta Samir Tandir je rekao da je halal tržište izvozna šansa Srbije i dodao da je važno što se to moglo čuti i tokom ovogodišnjeg Kopaonik biznis foruma.

Srbija je mnogo napredovala u reformama, ali mora više da ulaže u decu ako želi da se brže razvija, izjavio je danas direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen-Lo.

- Morate više da se okrenete deci, kao svom glavnom resursu -  poručio je Sen-Lo na Kopaonik biznis forumu, na plenarnoj sednici posvećenoj društvenoj inkluziji.

On je naveo da je prošle godine u Srbiji bilo 32.000 dece manje. Kako kaže, neke zemlje nemaju neke prirodne resurse poput gasa, ali ulažu u ljudski kapital koji je njihov glavni resurs.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Za tri godine je mnogo urađeno u oblasti zdravstva, posebno u dva domena – uvodnjenju informacionog sistema i unapređenju lečenja onkoloških pacijenata, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić i dodao da se početkom leta očekuje uvođenje e-recepata.

Vekić je, na panelu "Zdravstvo u Srbiji: nedostaci i kako ih izlečiti" na Kopaonik biznis forumu, podsetio da je srpsko zdravstvo 2013. godine bilo poslednje na evropskoj lestvici, da je 2014. napredovalo za tri, a 2015. za još tri mesta, dok je prošle godine rangirano na 24. mestu, od 36 zemalja.

Vekić je podsetio da je nabavljeno sedam novih linearnih akceleratora, uz gama nož, tako da imamo osam sofisticiranih aparata za onkologiju.

Nepodeljeno mišljenje i poruka svih učesnika 24. Kopaonik biznis foruma, koji je danas završio rad, jeste da Srbija u predstojećem periodu mora da nastavi sa strukturnim reformama.

- Čini mi se da danas imamo prvi put jedno nepodeljeno mišljenje i ekonomskih analitičara s jedne strane, i sa druge strane predstavnika međunarodnih finansijskih organizacija i Vlade da je neophodno dublje "zaorati" u strukturne reforme - izjavio je danas Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza ekonomista Srbije (SES).

Kopaonik biznis forum je, ističe Vlahović, s druge strane događaj koji znači jednu istinsku promociju naše zemlje i pozitivnih rezultata u prethodnom periodu u realizaciji fiskalne stabilizacije.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA