Donald Tusk ponovo izabran za predsednika Evropskog saveta uprkos protivljenju Poljske

Hajka zvanične Varšave na Tuska isključivo je zbog unutrašnje političke borbe

  • 1

Uprkos oštrom protivljenju, pa i pretnjama poljske vlade, na mesto predsednika Evropskog saveta je danas na početku Samita EU ponovo izabran Donald Tusk.

Amerika se diže protiv Trampa: Havaji prvi podneli tužbu protiv predsednika SAD

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski izjavio je ranije danas da je Poljska spremna da minira ceo današnji i sutrašnji samit Evropske unije u Briselu, ako se ne odloži reizbor Tuska na naredne dve godine.

- Učinićemo sve da tog glasanja danas ne bude. Informisaćemo naše partnere da je ceo samit ugrožen ukoliko se na silu sprovede glasanje danas - kazao je danas Vaščikovski poljskoj privatnoj televiziji TVN2.

Vaščikovski nije demantovao nezvanične informacije poljskih medija iz diplomatskih izbora da je Poljska spremna da žrtvuje sve važne zaključke samita, takođe i o Zapadnom Balkanu i jednostavno anulira samit tako što ne bi potpisala zaključke, ukoliko uprkos njenom protivljenju Tusk dobije i drugi mandat.

Poljski ministar dodao je da je funkcija "predsednika Evrope" izlišna i da bi EU trebalo da se vrati sistemu rotacije kada EU predstavlja lider predsedavajuće zemlje.

Poljska je zbog pokušaja da spreči da Tusk, ljuti politički i lični rival lidera vladajuće poljske stranke Pravo i Pravda Jaroslava Kačinjskog, inače najuspešniji poljski premijer od pada gvozdene zavese, bude izabran na još jedan mandat na čelu ES naljutila i svoje najbliže saveznike u Višegradskoj grupi.

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da bi Tuska svakako trebalo izabrati još danas, na početku samita, kako Poljskoj ne bi pošlo za rukom da reizbor spreči i Srednja i Istočna Evropa izgube visokog evropskog zvaničnika koji vodi računa o interesima "nove Evrope" i razume njene potrebe. I austrijski kancelar Kristijan Kern pozvao je na donošenje brze odluke o ponovnom izboru Tuska za predsednika Evropskog saveta, navodeći da bi odugovlačenje Evropu uvuklo u "besmislenu krizu".

Hajka zvanične Varšave na Tuska isključivo zbog unutrašnje političke borbe i podela u Poljskoj naišla je na nerazumevanje takođe u Češkoj gde ni premijeru Bohuslavu Sobotki ni ministru spoljnih poslova nije jasno kako Poljska može iz dnevno političkih razloga da žrtvuje interes celog regiona u EU.

Za sada sve govori u prilog Tusku koji ima podršku ne samo Višegradske grupe već i baltičkih republika a takođe i Nemačke i Francuske i Italije, međutim poljska premijerka Beata Šidlo se neposredno pred početak samita sastaje sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel da je ubedi da je Poljska zaista spremna da spreči danas reizbor po svaku cenu.

- Donald Tusk je lice demokratske, suverene, evropske Poljske. Smisao kampanje Jaroslava Kačinjskog protiv Donalda Tuska je jednostavan - to je korak ka marginalizaciji Poljske a kao posledica izvođenja Poljske iz EU. Kačinjski više voli da bude sultan u državi kojom upravljaju dvorski korumpirani eunusi. Želi suverenu demokratiju po ugledu na Putina - suvereno pravo da gazi Ustav, pretvara demokratiju u autokratiju i diskriminiše političke protivnike - komentariše danas spor oko Tuska u uvodniku Gazeta viborča.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA