Ako samo JEDAN dan prekoračite dozvoljeni boravak u Šengen zoni, možete da završite i u ZATVORU!

Unutrašnja pravila EU jasno su precizirala da turistički ostanak na teritoriji zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma može da iznosi maksimalno 90 dana u okviru poslednjih kalendarskih 180

  • 13

Ojačavanje bezbednosnih pravila unutar šengenske zone u poslednje vreme se sve više pominje, a neopreznim putnicima bilo bi dobro da znaju da zbog prekoračenja boravka u nekim situacijama mogu čak i da završe u zatvoru.

USKORO ĆETE MORATI DA PLATITE AKO ŽELITE U ZEMLJE EU: Evo koliko će koštati i šta to znači za vas!

Naime, Francuska za one koji neregularno borave na njenoj teritoriji predviđa kaznu zatvora do jedne godine, 3.750 evra i tri godine zabrane ulaska, pišu "Večernje Novosti".

Iako odlazak iza rešetaka u ovakvim situacijama, ipak, spada samo u domen puke zakonske teorije, valja znati da i takva mogućnost postoji.

Unutrašnja pravila EU jasno su precizirala da turistički ostanak na teritoriji zemalja potpisnica Šengenskog sporazuma može da iznosi maksimalno 90 dana u okviru poslednjih kalendarskih 180.

To važi i za građane Srbije.

Ukoliko neko samo za jedan dan pređe propisani limit, može da se nada da će mu, trenutno, gotovo sigurno, odbiti ulazak. Ako se, međutim, već našao u zemljama "Šengena", rizikuje na povratku novčanu kaznu i zabranu sledećeg ulaska na određen period, koji može da potraje čak i do nekoliko godina.

Ta pravila se razlikuju od zemlje do zemlje.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sibin

    12. mart 2017 | 10:43

    Haha,pa u francuskoj je polovina gradjana na crno,kakva kazna,kakav zatvor,smesno

  • Mr M

    12. mart 2017 | 09:55

    Kada se vracate u Srbiju malo se raspitate i nacicete carinike u Madjarskoj koji za 50-150EUR pustaju da prodjete u Srbiju bez da vas evidentiraju. Puno ljudi to radi..

  • ljubo

    12. mart 2017 | 10:59

    Najbolje je uci u Sengen zonu kao i ovi sa istoka bez papira,Svi u Evropi imaju veca prva od nas iz Eveope.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA