Majka troje dece već 25 godina radi bez slobodnog vikenda, a sada strahuje od otkaza!

- Meni, kad dočekam slobodnu nedelju, ne pada na pamet da idem u crkvu jer mi ostane vremena samo da se malo odmorim, skuvam nešto i malo peglam - navodi ona

  • 51

Majka troje dece, radi u, kako kaže, dobrom trgovačkom lancu u kojem kao referent u veleprodaji ima platu od 4.500 kuna (75.000 dinara).

- Dvadeset pet godina radim u prodavnici i nikad nisam imala slobodan vikend, subotu i nedelju. I ne samo ja, nego i puno žena koje ne mogu sa svojom porodicom da otputuju negde za vikend – kaže B. N. radnica iz Hrvatske, koja nas je molila za anonimnost jer, kako kaže, vremena su loša i ne želi da dobije otkaz.

Tibor je 4 godine živeo sa MRTVOM majkom u stanu, a kada je otišao u zatvor, život mu je tek postao pakao

– Mi u prodavnici jedva čekamo da se ukine rad nedeljom jer smo sve žene, majke, domaćice i nemamo vremena za svoju porodicu ni za decu. Žene su toliko iscrpljene, porodica se raspada, jer zna da se dogodi da rade bez ijedne slobodne nedelje u mesecu. Decu ne viđaju jer su ona preko nedelje u školi i imaju svoje obaveze, a nama je subota radna. Forsiraju nas s crkvom, a meni, kad dočekam slobodnu nedelju, ne pada na pamet da idem u crkvu jer mi ostane vremena samo da se malo odmorim, skuvam nešto i malo peglam – govori B. N.

O odlasku u prodavnicu nedeljom nikome, kaže, ne zavisi život, kao što je to u slučaju bolnica, i nepotrebno je da rade nedeljom. Nije istina da bi poslodavci morali da daju otkaze, dodaje, jer u prodavnici radnika manjka.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

– Ja radim u dobrom trgovačkom lancu u kojem mi je svaka druga nedelja radna i koji poštuje radno vreme, ali opet zna da mi se dogodi da radim četiri nedelje zaredom zbog godišnjih, bolovanja. Žene u prodavnici znaju da rade pola meseca bez slobodnog dana, umorne, iscrpljene – govori B. N.

Zato i pucaju, dodaje, i nervozne su prema kupcima i prema svojoj deci kad dođu kući, a njihovi su šefovi obično ljudi bez porodica koji nemaju sluha za tu zajednicu, jer ne shvataju da premoren radnik nije dobar za kompaniju.

– Kad se prodavačica seti praznika, pada joj mrak na oči jer je niko ne pita kad će ona skuvati ručak. Postali smo robovi trgovačkih lanaca, a ne smete ništa da kažete jer vam se preti otkazom pa morate ćutati i biti sretni što radite, što uopšte imate posao – zaključuje ovaj trgovac za Večernji list.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ABCD

    12. mart 2017 | 09:52

    Nema više našeg lepog socijalizma: subota i nedelja se nije radila, na bolovanje se išlo i kada imaš samo kijavicu, i kada ti trebaju "slobodni dani" da nešto lično zavrsavas -godišnji odmor juli i avgust,akontacija, plata, viškovi redovna u sat,mogao si biti loš radnik i niko ti nije mogao dati dokaz -mogao si da se žališ:poslovodji, šefu, sindikatu, radničkom savetu, Upravnom odboru, Savezu komunista,gradskom ili republickom sindikatu....znaci radnik je bio zaštićen "ko beli medved".

  • Toni

    12. mart 2017 | 11:07

    Nekada su sve prodavnice bile zatvorene nedeljom. Sa povratkom kvazi kapitalizmom i nakaradne demokratije postali smo robovi u sopstvenoj drzavi.

  • Nena

    12. mart 2017 | 10:49

    Resenje je jednostavno.Neka vlast u svim exYu drzavama natera poslodavce da postuju zakone - nema prekovremenog bez zakonom definisanih uslova i uvecano placanje prekovremenog i rada praznikom i vikendom.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA