Ubice vrebaju iz kupatila: Nije samo bojler opasan, pazite kako koristite i ove aparate

Strujni udari se najčešće dešavaju preko bojlera, ali i preko česme. Zabeleženi su i slučajevi u kojima je fen za kosu došao u dodir sa vodom

  • 0

Poznato je da je kupatilo najopasniji deo kuće zbog toga što su voda i struja na jednom mestu. Uređaji poput grejalica, bojlera, fena za kosu, pa čak i mobilnog telefona su aparati koji mogu da izazovu smrt u kupatilu.

NIJE JOJ BILO SPASA: Otac pokušavao da spase Jovanu veštačkim disanjem, ali bezuspešno

Slučaj Jovane Jočić (27) iz Nakova kod Kikinde koja je u subotu uveče stradala od strujnog udara u kupatilu, ponovo je pokrenula pitanje da li sami, svojim ponašanjem, doprinosimo ovakvim tragičnim događajima.

Strujni udari se najčešće dešavaju preko bojlera, ali i preko česme. Zabeleženi su i slučajevi u kojima je fen za kosu došao u dodir sa vodom.

Tuga do neba u Nišu: Nikolu (18) ubila struja dok se tuširao

Ako vaš bojler zvuči ovako - MOŽE DA VAS UBIJE

Tako je 2015. godine jedan trogodišnjak u Hrvatskoj izgubio život pošto je fen za kosu upao u kadu u kojoj su ga roditelji kupali. Struja u kombinaciji sa vodom može da dovede do trenutne smrti zbog zastoja rada srca ili oštećenja na mozgu.

Do strujnog udara dolazi ako je tokom kupanja uključen bojler koji ima loše uzemljenje.

Foto-ilustracija: e-stock.us/Miloš Rafailović, pixabay.com Foto-ilustracija: e-stock.us/Miloš Rafailović, pixabay.com

- Ono što mnogi ne znaju je koliko je opasna vodena para. Naime, ako uređajima ne rade vodootporne zaštite elektricitet može da se prenese i preko vlage. To znači da redovno treba da vetrite kupatilo, inače rizikujete strujni udar preko bilo kog aparata koji je neispravan - objašnjava električar Neđo Janjić.

Neke nesreće nažalost ne mogu da se spreče, ali nije na odmet biti oprezan u rukovanju kućnim aparatima.

U prethodnih 10 godina od strujnog udara u kupatilu poginuli su:

2017 - Pre samo dva meseca Nikola Đorđević (19), maturant Srednje elektrotehničke škole iz Niške banje stradao je u svom domu nakon strujnog udara dok se tuširao, a uneo je grejalicu u kupatilo.

2016 - Bojan Vujičić (42), bivši fudbaler i fudbalski stručnjak iz Kruševca poginuo je u junu od udara struje za vreme tuširanja.

2015 - U avgustu Elhana Aliju (24) iz Uroševca stradala je od strujnog udara dok se tuširala u iznajmljenoj kući u centru Ulcinja, gde je bila na letovanju.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

2011 - Šesnaestogodišnji Damir Š. iz Crvenke je poginuo u januaru od strujnog udara koji je izazvao kvar na uključenom bojleru.

2010 - U selu Vrbaška, kod Gradiške u Bosni i Hercegovini u novembru poginuli su Goran Jovanović (22) i njegov otac Slavoljub. Bojler je ostao uključen, kao i grejalica, a vodena para iz kupatila je izazvala kratki spoj na žicama koje su povezane sa bojlerom. Otac je čuo vrisak, utčao kupatilo, uhvatio sina za ruku i na mestu ostao mrtav.

2007 - Profesorka filozofije Sunčica Jurašinović (29) iz Valjeva u oktobru je poginula od strujnog udara dok se kupala u kadi. Strujni udar je izazvala stona lampa koja je, kako su pisali medij, upala u kadu.

2007 - U maju Miloš Borikić (20) iz Sela Mladenovac stradao je zbog kratkog spoja između upaljene grejalice i bojlera.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA