≫ 

Počelo suđenje Šakalu, najtraženijem teroristi koga je štitio Tito: U sudnicu ušao nasmejan, a preti mu najstroža kazna (FOTO) (VIDEO)

Šakal (67), koji je osuđen na doživotnu robiju zbog različitih napada, ušao je nasmejan u sudnicu u Parizu

  • 5

Jednom od nekadašnjih najtraženijih begunaca u svetu Iljiču Ramirezu Sančezu poznatijem kao Karlosu Šakalu, počelo je danas suđenje za teroristički napad u jednoj pariskoj prodavnici pre 40 godina.

Šakal, najtraženiji terorista kojeg je Tito štitio: Kako su u Beogradu uhapsili krivca za najkrvavije napade (FOTO) (VIDEO)

Šakal (67), koji je osuđen na doživotnu robiju zbog različitih napada, ušao je nasmejan u sudnicu u Parizu, prenosi AFP.

On je 1994. uhapšen u Kartumu, prestonici Sudana, i već služi jednu doživotnu kaznu za ubistvo dva policajca u Parizu 1975, i za ubistvo jednog libanskog revolucionara. Takođe je osuđen zbog bombaških napada u Parizu i Marseju 1982. i 1983. i za gađanje vozova kada je ubijeno ukupno 11 osoba, a ranjeno skoro 150.

U naredne tri nedelje njemu će biti suđeno za još jedan napad, ovog puta na prometnu prodavnicu koja se nekada nalazila u četvrti Sen-Žermen-de-Pre u Parizu. U napadu u septembru 1974, granata je pala na ulaz u radnju i usmrtila dve osobe, a ranila 34.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Kako agencija prenosi, Sančez poriče umešanost u zločine terorističke prirode za koje se tereti.

Magazin Al-Varan Al-Arabi objavio je intervju sa Sancežom 1974, gde je on priznao da je odgovoran za napad.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Tužilac navodi da je napad bio povezan sa otimanjem talaca u ambasadi Francuske koje je počelo dva dana ranije, 13. septembra 1974.

Poreklom iz Venecuele, ovaj osuđenik je nadimak dobio od novinara po fiktivnom teroristi iz priče "Dan šakala" Frederika Forsita, jer je tokom godina beskstva lako izmicao vlastima.

Foto: Profimedia, Everett Foto: Profimedia, Everett

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    13. mart 2017 | 15:42

    Uhapsili ga Francuzi za nedelo staro 40 godina,a za koljaca modernog doba,ali ne Francuza nego Srba,traze papire da utvrde zastaru ili regularnost optuznice u vremenskom sledu zlodela i raspisivanja poternice???

  • Mrki

    13. mart 2017 | 14:57

    Zločinac štitio zločinca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA