≫ 

PRAVA ISTINA O SIVOM DOMU: Kako je stvarno izgledao i ko je sve u njemu služio kaznu (VIDEO)

A ko ne pamti legendarnu pesmu iz serije, koja se pevala svugde i na svakom mestu

  • 19

Prva epizoda kultne TV serije "Sivi dom" emitovana je pre 31 godinu. Serija je snimana u vaspitno-popravnom domu za maloletnike u Kruševcu koji ove godine puni 70 leta.

SEKS BOMBA ZA KOJOM JE BIO LUD PERICA U "VARLJIVOM LETU": Evo gde je danas i šta radi! (FOTO) (VIDEO)

RTS je počeo da reprizira ovu seriju koje se mnogi sećaju sa nostalgijom. Svi smo imali ponekog omiljenog lika, više ili manje problematičnog, Crnog, Šilju ili Šojku...

A kako je, zapravo, sve počelo?

Prvi štićenici doma u Kruševcu u grad su stigli 11. juna 1947. godine sa Ade Ciganlije, a maloletnik zaveden pod rednim brojem jedan bio je 16-godišnji Pavle M., u Dom upućen zbog – krađe dvogleda.

Kažu da je, putujući sa Kopaonika, Slobodan Penezić Krcun primetio u ataru sela Mudrakovac napuštenu zgradu i naredio da se tu sagradi vaspitno-popravni dom za maloletnike.

Zgrada u kojoj je smešten upravni deo izgrađena je neposredno pred rat kao kazneni zavod. Bila je opasana visokim zidom, s malim dvorištem za šetnju. Veći broj prostorija bio je bez vodovoda i kanalizacije.

Printskrin:Youtube/Twister TV Printskrin:Youtube/Twister TV

U dom se može doći već sa 14 godina. Mlađi od toga nisu krivično odgovorni i sudovi im ne mogu izricati vaspitnu meru upućivanja u VP dom. U njemu mogu da ostanu do 23. godine, kada moraju da budu otpušteni iz ustanove. Oni koji su maloletni po dolasku, onog trenutka kada napune 18 godina prelaze u tzv. punoletni paviljon.

Poslednjih godina se, inače, povećao broj dece koja na izvršenje kazne dolaze već sa 14, 15 godina.Vaspitno popravi dom u Kruševcu je ustanova poluotvorenog tipa (u njemu postoje otvoreno i poluotvoreno, kao i žensko odeljenje).

To su najčešće deca iz porodica koje su u teškoj materijalnoj situaciji, što je rezultat nezaposlenosti roditelja, disfunkcionalnosti porodice i opadanja roditeljskog autoriteta.

Printskrin/Youtube:  shirke666 Printskrin/Youtube:shirke666

Prema rečima glumice Radmile Živković, Kruševac, njen rodni grad, bio je delinkventsko mesto. Čak su i predstavnici Interpola iz Francuske dolazili da vide šta se tu dešava, jer je 78 odsto ljudi u zatvorima bilo iz tog grada.

Ona smatra da bi serija trebalo svakodnevno da se emituje kao priručnik roditeljima da „vide kako se zbog svojih problema odvajaju od dece, kako ne vode računa o njima". Ipak, realna je ona, problemi roditelja danas su veći nego pre 30 godina. Deca su u domu tada bila zbog krađe čokoladica, a danas mladi koji su na slobodi prave mnogo veće probleme.

Printskrin:Youtube/Twister TV Printskrin:Youtube/Twister TV

Najveći "kriminalac" u seriji bio je Crni, koga je igrao Branislav Lečić. Njegov greh je bila krađa automobila.

A ko ne pamti legendarnu pesmu iz serije, koja se pevala svugde i na svakom mestu? Nijedna ekskurzija nije mogla da prođe bez nje, nijedno okupljanje... Grupa "Far" je pesmu snimila baš za potrebe serije. Bila je himna jedne generacije.

Od replika koje se često ponavljaju, "zapatila" se: "Riknula Boranija".

- Pitala sam se zašto se ova serija ne reprizira češće, a onda sam ipak shvatila da je taj scenario danas naivan... Videćemo gde se društvo nalazi posle 30 godina, koji su danas naši zločini, dokle smo doveli svoju decu - rekla je glumica Andrijana Videnović.

Miša Janketić prisetio se anegdote tokom snimanja.

Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević Foto: Tanjug/Miloš Jelesijević

- Jednom sam se vraćao taksijem sa predstave i taksista mi je rekao da sam mu ja trauma iz detinjstva zbog uloge zlog vaspitača Belog - rekao je Janketić.

S druge strane, Branislav Lečić je istakao da ga je imidž Crnog dugo pratio i da je odražavao deo njegovog bića, da je zbog te uloge upoznao ozbiljne kriminalce koji su mu prilazili sa velikim poštovanjem, a policajci koji su ga zaustavili zbog prebrze vožnje su ga pustili da ide kada su ga prepoznali kao Crnog.

Mnogi smatraju da je pojam "sivi dom" ušao u novinarsku terminologiju i u jezik kao metafora svake turobne, dikensovske, državne institucije.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srb

    1. april 2017 | 21:49

    Mene puče nostalgija čim sam pustio pesmu... Sjajna serija!

  • NIKOLALONDON

    1. april 2017 | 23:14

    Otac mi je branio da gledam jer je smartao da bi ponasanje likova iz serije moglo lose utjecati na moje ponasanje.

  • To sam ja.

    1. april 2017 | 22:36

    Imate nekoga na komentarima ko je ucestvovao u seriji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA