Trupa "Kinetički kolektiv" iz Ferare nastupa u okviru 14.beogradskog festivala igre!

U predstavi "10 minibaleta", struje i oluje, ventilatori i dronovi, ptice i veliki žetei, postaju alegorije odnosa koreografije i igre, u istraživanju koje se odbija od repeticije do improvizacije, i od zapisa do izvodbe

  • 0

U okviru 14.beogradskog festivala igre 30. marta u 20h|Beogradsko dramsko pozorište predstaviće se Trupa "Kinetički kolektiv" iz Ferare, pravo osveženje u oblasti fizičkog teatra.

U predstavi "10 minibaleta", struje i oluje, ventilatori i dronovi, ptice i veliki žetei, postaju alegorije odnosa koreografije i igre, u istraživanju koje se odbija od repeticije do improvizacije, i od zapisa do izvodbe. Srž ovog traganja jeste sveska iz detinjstva Frančeske Penini, gde je ona zapisala desetak koreografija, izmišljenih, ali nikada predstavljenih.

Vremenska mašina potrebna za neverovatan arheološki poduhvat otkriva na sceni niz skrovitih mogućnosti. Telo se isprobava kroz principe termodinamike, od plastičnosti gimnastike do potiranja inercije. Među iskrivljenim i zagušujućim naporima, izazvana je respiratorna razmena koja menja volumene između tela i prostora, publike i scene, u lebdećoj i plutajućoj geografiji.

Foto: Promo Foto: Promo

Frančeska Penini se bavila gimnastikom, pre nego što je otkrila svet savremene igre. Učila je u Baletu Toskane, londonskom Laban centru, i isprobala širok spektar disciplina: od buto plesa do slobodnog ronjenja, od borilačkih veština do takmičenja u disko igri. Kao slobodna igračica, bila je deo trupe Saša Valc i gosti. Trupu Kinetički kolektiv, osnovala je 2007. godine, kao rastegljivu mrežu umetnika: preko 50 članova iz različitih umetničkih oblasti fokusiranih na pokret i održavanje strukture trupe u stalnoj dinamici.

Njen rad prevazilazi polove i kodove, reformišući pravila scenskog događaja, izazivajući odnose sa gledaocem, otkrivajući različite vrste tela i prostora kroz strog, često ironičan pristup. Ona drži predavanja i seminare u muzejima i umetničkim centrima (Koledž za igru u okviru venecijanskog Bijenala, Muzej MAXXI u Rimu...) i razvila je uređaje i didaktičke metode za osoben koreografski pristup koji se može koristiti i u radu sa amaterima. U okviru svoje kompanije, do sada je kreirala 37 komada, i dobila mnoge značajne nagrade.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA