Nikada ne možete da potrefite veličinu garderobe? Nije do vas, već do modne industrije!

Pravilnikom o obeležavanju veličine definisano je obavezno označavanje veličine, ali ne i standard po kojem se veličina definiše

  • 1

Iste dimenzije, a brojevi različiti - ovim rečima se može opisati veličina obuće i odeće zastupljene u buticima u Srbiji. Nekada su potrošači bez ikakve brige kupovali onu veličinu koja im odgovara u bilo kojoj prodavnici i zemlji. Sada nije ni približno tako.

ODMAH IH BACITE: Uske farmerke, ogrlice, velike kapuljače i ostala garderoba koja može da vam UGROZI ZDRAVLJE

- Ostala sam u šoku kada sam nedavno u dve radnje kupila slične majice, različitih oznaka za veličinu. Jedna majica bila je S, a druga L. Kada sam ih uporedila, ispostavilo se da su identičnih dimenzija - rekla je jedna zbunjena Beograđanka.

Međutim, nije jedina. Sa ovom situacijom susreću se mnogi građani, a kako objašnjava Zoran Nikolić, predsednik Organizacije potrošača Kragujevca, do toga je došlo kada je dizajn preuzeo primat u izradi odeće i obuće.

- Nekada su potrošači bez ikakve brige kupovali onu veličinu koja im odgovara u bilo kojoj prodavnici i zemlji. Međutim, sada je došlo do promene, te jedan potrošač može da koristi veličine u rasponu od tri broja (na primer od S do L). To je nešto što ne bi smelo da se događa i trebalo bi se vratiti na ono što je osnovno jer ne znamo više šta je osnov za veličine - objašnjava Nikolić.

 

Printskrin: Facebook/ 5-Minute Crafts Printskrin: Facebook/ 5-Minute Crafts

Standardi se smanjuju zbog: promene težine i visine populacije, materijala, tehnologije i modnih trendova. Sve ovo menja se iz godine u godinu.

- Pravilnikom o obeležavanju veličine definisano je obavezno označavanje veličine, ali ne i standard po kojem se veličina definiše. S obzirom na to, moguća je primena različitih standarda za označavanje. Srpski standard koji definiše obeležavanje veličine obuće i odeće ne postoji - naglašava Mirjana Reljić iz Instituta za ispitivanje kvaliteta obuće i odeće.

Foto-ilustracija:  pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Ovakav sistem standardnih veličina dozvoljava svakoj zemlji/proizvođaču da slobodno kombinuje mere i veličine u skladu sa zahtevima tržišta. Slično je i sa obućom.

- Postoji jedan dužinski broj u različitim širinama. Znači, cipele različitih modela, a istih brojeva, neće odgovarati istom stopalu. Odnosno, broj, na primer 40, jeste iste dužine, ali je kod različitih modela različite širine, tj. kalupa. Tako da ukoliko nosite veličinu 40, možda nećete moći nositi svaki model jer oni nisu iste širine - objašnjava Reljićeva.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dragan RS

    15. mart 2017 | 11:13

    Garderoba sa nestandardnom velicinom je uglavnom fals garderoba.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA