≫ 

NAJNOVIJA ODLUKA: Đaci u aprilu polažu test, a na njemu će biti pitanja iz predmeta kojeg nema u srpskim školama!

U PISA testiranju učestvuju učenici prvog razreda srednje škole, a kandidati za ovogodišnje probno testiranje su učenici rođeni 2001. godine

  • 11

Probno PISA testiranje u Srbiji počinje početkom aprila, a novina je da će učenici prvi put rešavati test iz finansijske pismenosti i da će testove raditi elektronskim putem.

MINISTAR PROSVETE POTVRDIO: Veronauka i građansko vaspitanje ostaju obavezni

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za Tanjug da će se probno testiranje raditi u 61 školi, po metodologiji koju će odrediti Savet za PISA testiranje.

- Mi smo prvo formirali tim, koji je sada prerastao u Savet i to je ozbiljno, ekspertsko telo koje ima četiri radne grupe koje se bave raznim oblastima u okviru PISA testiranja - pojasnio je Šarčević.

Sledeće PISA testiranje zakazano je za 2018. godinu, a ministar kaže da predstoji kratak period za pripremu, da se krenulo sa ozbiljnim obukama nastavnika, te da se uz naporan rad može napraviti dobar rezultat koji može biti vidljiv tek 2021. godine.

Testiranje je do sada obuhvatalo tri oblasti - razumevanje pročitanog teksta, matematičku i naučnu pismenost, a u buduće će se raditi i test iz finansijske pismenosti.

Finansijska pismenost - šta su krediti, kartice, kako štedeti, racionalno trošiti novac, do sada nije bilo zastupljena u planovima i programima škola u Srbiji, te je Ministarstvo prosvete u saradnji sa Narodnom bankom Srbije organizovalo radionice za finansijsku pismenost koje će početi krajem meseca.

- PISA je odličan indikator koji govori o funkcionalnoj pismenosti učenika. Naši đaci su i ranije bili solidni u rešavanju nekih problema, ali su bili loši u oblastima matematike i jezičke pismenosti - pojasnio je ministar i dodao da rezultati testiranja najbolje govore o postignucima i kvalitetu obrazovanja u jednoj zemlji.

Probno testiranje poslužiće da se učenici upoznaju kakvi su testovi, da se vidi u kojim oblastima loše stoje, kako bi se na tome poradilo do zvaničnog testiranja zakazanog za narednu godinu.

Srbija u PISA testiranju učestvuje od 2001. godine, testiranje se radi svake tri godine, a naša zemlja preskočila je testiranje 2015. godine, jer za to nisu bila obezbeđena sredstva.

U PISA testiranju učestvuju učenici prvog razreda srednje škole, a kandidati za ovogodišnje probno testiranje su učenici rođeni 2001. godine.

Na poslednjem PISA testiranju na kome su učestvovali učenici iz Srbije, 2012. godinu, postignuti su rezultati koji su ispod proseka. Srbija je zauzela 43. mesto od 65 zemalja.

Kakvo biste vi testiranje uveli? Odgovore ostavite u komentarima.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bogdan

    18. mart 2017 | 12:56

    Vi definitivno niste normalni

  • Miki

    18. mart 2017 | 14:53

    Da li ce da postave nekog normalnog za ministre svako radi sve naopako narod je u bedi a oni neprestano samo izmisljaju gluposti koliko stvari ima pametnih da se uradi i poboljsa se kvalitet u svim resorima . sve mi se cini da oni stvarno pokusavaju da uniste srpske skole i kulturu kao da po stranom nalogu idu ka tpme da nas pokatolice .

  • Lika

    18. mart 2017 | 14:05

    Kad rekoste predmet kojeg nema u školama, pomislih da nije kućno vaspitanje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA