≫ 

Zbogom, legendo: Preminuo legendarni muzičar Čak Beri, otac rokenrola (FOTO) (VIDEO)

Preminuo jedan od osnivača rokenrola...

  • 5

Legendarni muzičar Čak Beri preminuo je danas u svojoj 90. godini života, prenose svetski mediji.

Malo poznati stihovi srpskog nobelovca: "Ne ruši sve mostove, možda ćeš se vratiti"

Policija Sent Čarls okruga u Misuriju, primila je poziv i stigla na adresu pevača, ali mogli su samo da konstatuju njegovu smrt. Kada su stigli na lice mesta zatekli su beživotno telo muškarca kog su identifikovali kao legendarnog Čarls Edvard Anderson Berija, poznatijeg kao Čak Beri, koji nije davao znake života.

On je u oktobru, tačno na svoj 90. rođendan objavio da uskoro planira da objavi novi album pod nazivom "Čak", što bi bio njegov prvi album za proteklih 38 godina. Album je napravio sa svojom decom, Čarlsom i Ingrid, a posvetio ga je svojoj supruzi Temeti.

Foto: Profimedia/Album Foto: Profimedia/Album

- Draga moja, ja starim. Toliko sam dugo radio na ovom albumu, Mislim da je vreme da se polako povučem - rekao je tada on.

Beri je rođen u Sent Luisu 18. oktobra 1926. i bio je gitarista, pevač i tekstopisac, koji se smatra jednim od pionira rokenrol muzike. Sa pesmama kao što su „Maybellene“ (1955), „Roll Over Beethoven“ (1956), „Rock and Roll Music“ (1957) i „Johnny B. Goode“ (1958), Čak Beri je razvio i uveo ritam i bluz u glavne elemente rokenrola, sa tekstovima koji se fokusiraju na tinejdžerski život i korištenje gitarskih soloa napravio je veliki uticaj na kasniju rok muziku.

Za svoje pesme govorio je da su njegova deca a najviše uticaja imao je na muziku Bitlsa, Rolingstonsa, Bičbojsa i mnogih drugih. Među prvima je bio priznat kao deo Rokenrol kuće slavnih 1986.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA