≫ 

EVROPA U PANICI: Teroristi ISIS-a stižu preko Balkana, šalju poruku "da će sejati smrt na Zapadu"

"Evropska unija blindirala svoje granice" naročito pošto je na aerodromu u Parizu ubijen islamski terorista koji je pokušao da ubije vojnike, policajce i putnike

  • 8

Policije i službe bezbednosti zemalja Evropske unije su stavljene u stanje maksimalne uzbune zbog pretnje novih terorističkih napada islamskih ekstremista. Oni zbog poraza napuštaju Islamsku državu u Siriji i Iraku i nastoje da "naročito preko balkanskih puteva" dopru do zapadne Evrope sa zadatkom da vrše atentate.

Klintonovi preko Balkana ruše Trampa? Drže pod kontrolom Kosovo, Makedoniju, a imaju i planove za Bosnu

To piše italijanski list Republika koji kaže da je "Evropska unija blindirala svoje granice" naročito pošto je na aerodromu u Parizu ubijen islamski terorista koji je pokušao da ubije vojnike, policajce i putnike.

Republika podvlači da su sve bezbednosne snage EU u stanju najveće predostrožnosti, uključujući posebno Italiju koja se sprema da 25.marta dočeka šefove država ili vlada EU koji se u Rimu sastaju da bi obeležili 60. godišnjicu osnivanja Unije.

Zbog gubitka teritorija, teških vojnih poraza i njihovih uporišta u Raki i Mosulu pred padom, vođe Islamske države šalju svoje saborce u Zapadnu Evropu da bi "udarili na Evropu iznutra kao zmija repom", navodi rimski dnevnik i ukazuje na to da tzv Kalifat Islamske države širi propagandu preko interneta s porukom džihadistima: "morate sejati smrt na Zapadu, ubijajte svud gde ih nađete".

Foto: Profimedia/Abaca Foto: Profimedia/Abaca

Republika se poziva na obaveštajne izvore i kaže da je "sve više znakova da razbijeni delovi ekstremista iz Iraka i Sirije nastoje da se vrata u Evropu, krećući se naročito duž balkanskih puteva gde mogu da računaju na stare i nove podrške".

- Oni sebe smatraju sledbenicima Hidžre, svetog odlaska Muhameda iz Meke u Medinu 622-godine, koji mu je omogućio da pobegne od neprijatelja i ponovo okupi svoje ljude - navodi se u izveštaju italijanskog dnevnika.

I, kako se dodaje, "to su borci koji ne smatraju da su doživeli poraz i veruju u verski zadatak bez zazora, a reč je o ratnicima prekaljenim u mesecima rata i spremnim na sve".

Republika dodaje da ozbiljnu brigu i strah zadaje i činjenica da su porazi Islamske države dali novu snagu konkurentskoj islamističkoj mreži Al-kaida, čiji borci sad sve žešće deluju u Siriji i Libiji, a bude se i skrivene ćelije Al-kaide u Evropi.

Analize obaveštajnih i bezbednosnih službi pokazuju, zaključuje rimski list, da ekstremisti kamikaze ne prezaju da, ako nemaju vatrenog oružja, posegnu za noževima, automobilima, kamionima s užasnim jedinim ciljem da ubijaju.

Foto: Profimedia/Abaca Foto: Profimedia/Abaca

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cika Velja

    20. mart 2017 | 09:34

    A Bosance i sipce samo milkite po glavi...njihovim ulicama se setaju horde takvih,a ni ne sakrivaju se,nego otvoreno,a posten svet se uklanja sa trotoara kad ih vidi,a kad ih vidi zna ko su?! I sta ce da bude...?

  • Raša

    20. mart 2017 | 15:53

    Portal Balkan. Tu se čuda stvaraju! Ali ne spominju Grčku, Rumuniju, Bugarsku, Italiju ili Španiju. Baš čudno?

  • jovan

    20. mart 2017 | 07:51

    To neka zapad razmislja o tome mi imamo SAJ ZANDARMERIJU PTJ i jos antiterorističkih jedinica koje su zadužene za ovakve pojave, taman da se ljudi oprobaju u pravoj akciji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA