Da li su žene toliko bahatije za volanom od muškaraca koliko pokazuje statistika?

Auto-škole kažu NE, zvanični podaci DA. Uključite se u otvorenu raspravu, nismo se ovome nadali, posle reakcije sa tri različite strane

  • 5

Ukupno 97 osoba, tokom 2015. godine, prema zvaničnim podacima Prekršajnog suda u Beogradu, osuđeno je zbog nasilničke vožnje, najtežeg saobraćajnog prekršaja, a za koju se dobija maksimalnih 15 kaznenih poena. Zanimljiv je podatak da su među osuđenima skoro dve trećine žene - 64 (66 odsto) naspram 33 muškarca (34 odsto).

Zastrašujući snimak: Pogledajte Beograđanina koji juri 200 km/h kroz grad, na crveno prolazi kao od šale (VIDEO)

DA LI SU ŽENE DOBRI VOZAČI? Status šoferke iz GSP za ROZIM VOLANOM svima zatvorio usta (FOTO)

Iako ih je u kategoriji vozača manje u odnosu na muškarce, ispade da su za volanom one veći nasilnici.

Svim osuđenim vozačima izrečeni su po 15 kaznenih poena i mera zabrane upravljanja vozilom u trajanju od najmanje devet meseci. Od ukupnog broja osuđenih, 63 je upućeno na izdržavanje zatvorske kazne u trajanju od 30 do 60 dana, a u 34 slučaja, kazna im je ublažena na novčanu u skladu sa Zakonom o prekršajima.

Foto-ilustracija: Profimedia/Free Foto-ilustracija: Profimedia/Free

- Iako je po Zakonu o bezbednosti saobraćaja jedina moguća kazna za nasilničku vožnju - zatvorska, Zakon o prekršajima dozvoljava sudijama mogućnost da i takvu kaznu preinače u novčanu kada je to opravdano i kada su za to ispunjeni uslovi.

- Na primer, ako turski državljanin napravi prekršaj koji se tretira kao nasilnička vožnja, a u automobilu je bio sa ženom i decom, umesto da ga pošaljemo u zatvor na 30 dana, mi ćemo ga osuditi da plati novčanu kaznu od 100.000 do 120.000 dinara i tako okončati stvar - objasnio je za SAT plus Milan Marinković, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu.

Za razliku od stranih, domaći državljani, moraju u zatvor zbog nasilničke vožnje makar na mesec dana.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

U auto-školama, međutim, ne slažu sa tim da su žene više nasilne u vožnji u odnosu na muškarce. Direktor škole "Zeleno svetlo" Milenko Jezdimirović kaže za Telegraf.rs da ga iznenađuje da je među osuđenima za ovaj prekršaj dve trećina žena jer se obično, kako ističe, one tako ne ponašaju u saobraćaju.

- Taj podatak me baš iznenađuje. Kao nasilnička vožnja tretira se preticanje kolone vozila preko pune linije, ili ako se u roku od deset minuta najmanje dva puta prođe kroz crveno svetlo - kaže Jezdimirović.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Na pitanje koliko su žene hrabre da bi preticale, on objašnjava da njihove greške mogu jedino da proizilaze iz straha. 

- One su plašljivije nego muškarci. Imaju materinski instikt, i pre nego što uđu u neizvesnu situaciju dobro razmisle za raliku od muškaraca koji su neustaršivi. Kod žena su, generalno, prisutni, prisebnost i strah tako da se plaše izvođenja pogotovo tih opasnih radnji u saobraćaju, a i kada došu u takvu situaciju blokira im mozak. Istina, na ulicama ima određeni broj žena koje voze luksuzne automobile pa se i one malo bahato ponašaju za volanom, ali po meni žene nisu više nasilne u odnosu na muškarce.  Bar se tako ne ponašaju u auto-školi - smatra Jezdimirović.

Foto: Foter/Flickr/SalFalko Foto: Foter/Flickr/SalFalko

I direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Srbije Damir Okanović sumnjičav je prema statistici koja govori da su žene bahatije u saobraćaju. Njegova teorija kaže da ovi podaci mogu da ukazuju na to da muškarci bolje eskiviraju sud. 

- Podatak koliko je vozača osuđeno, ne mora da nam stvori pravu sliku s obzirom na to da je moguće da je više muškaraca optuženo za nasilničku vožnju ali nisu osuđeni, jer su uspešnije od žena izbegavali sudske postupke - mišljenja je Okanović.

Daljinac baner

(Lj. R./ lj.racici@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pakistanac

    21. mart 2017 | 14:24

    Nisu one bahate,nego ne znaju da voze.

  • Šah mat

    21. mart 2017 | 14:42

    Шта лупа Окановић, па жене одмах шармирају полицајца да им опрости или умањи прекршај. Али податак јесте чудан, јер жене заиста спорије и опрезније возе, једино што не знају да паркирају уназад и што сматрају да даме увек имају предност на раскрсници

  • Goxi

    21. mart 2017 | 14:36

    Kad dobijaju dozvole za 500..600 evra pa kad izadju u saobracaj kuku lele...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA