Odloženo ročište za "aferu vakcine"

Krivično veće Posebnog odeljenja odlučuje o proglašenju Specijalnog suda nenadležnim u slučaju bivše direktorke RZZO Svetlane Vukajlović i direktora farmaceutskih firmi za zloupotrebe u nabavci vakcina

  • 0

Pripremno ročište bivšoj direktorki RZZO Svetlani Vukajlović i direktorima farmaceutskih firmi za zloupotrebe u nabavci vakcina u Specijalnom sudu je prekinuto.

Ročište je prekinuto dok se ne odluči po zahtevu branilaca da se taj sud oglasi nenadležnim, jer, kako navode, nije reč o kriminalnoj grupi.

- Sve to iz razloga što u konkretnom slučaju ne postoji organizovana kriminalna grupa, nema koruptivnih elemenata, a to navodi tužilac. O našem predlogu danas ili sutra odlučiće Krivično veće Posebnog odeljenja, a do tada je ročište prekinuto - rekao je advokat Vukajlovićeve Radoslav Baćović.

On navodi da zakon jasno i nedvosmisleno propisuje da se nadležnost Specijalnog suda uspostavlja za nekog koga je postavila, izabrala ili imenovala Vlada, ili Skupština, što nije slučaj sa Svetlanom Vukajlović, pošto je nju u drugom mandatu za direktorku RZZO postavio Upravni odbor RZZO.

Baćović je precizirao da predlog glasi da se Specijalni sud oglasi funkcionalno nenadležnim i da predmet dostavi Krivičnom odeljenju Višeg suda u Beogradu. On je dodao da su svi optuženi u ovom procesu osporili da su učinili krivično delo koje im se stavlja na teret.

Pripremno ročište je, po zakonu, zatvoreno za javnost i na njemu odbrana i tužilaštvo iznose predloge za izvođenje dokaza tokom glavnog pretresa.

Zahtevu Specijalnom sudu da se oglasi nenadležnim pridružio se i advokat Siniša Simić, koji brani direktorku Jugohemije Smiljku Mileusnić Adžić. On je dodao i da se optuženi terete za sumu manju od milion i po evra, a zakonom je predviđena nadležnost Specijalnog suda za sume od milion i po evra.

Prema nezvaničnim informacijama, zahtevu da ne sudi Specijalni sud pridružile su se i odbrane ostalih optuženih - direktora Detapa Ljubomira Pavićevića, kao i direktora kompanije Jugohemija farmacija Vladimira Gravara.

Optužnicom se okrivljeni terete da su u novembru 2009. u postupku javne nabavke vakcina protiv "svinjskog gripa“, oštetili budžet Srbije za oko 132 miliona dinara.

(Telegraf.rs/Izvor: Danas)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA