Misterija nesreće ruskog advokata: Pao sa zgrade dok je pomagao radnicima, sumnja se na pokušaj ubistva (FOTO)

Gorokov je poznat kao advokat porodice preminulog ruskog revizora i advokata Sergeja L. Magnickog koji je 2009. godine umro u zatvoru nakon što je otkrio 213 miliona evra tešku prevaru

  • 0

Ruski advokat Nikolaj Gorokov zadobio je teške telesne povrede nakon što je u utorak pao sa zgrade, javlja New York Times. Ruski mediji pišu da je Gorokov pao prilikom pomaganja radnicima u dizanju đakuzija u svoj apartman na četvrtom spratu zgrade.

Jezivi detalji likvidacije grčkog ambasadora: Ubila ga supruga i njen ljubavnik policajac

Gorokov je poznat kao advokat porodice preminulog ruskog revizora i advokata Sergeja L. Magnickog koji je 2009. godine umro u zatvoru nakon što je otkrio 213 miliona evra tešku prevaru.

Za razliku od ruskih medija koji navode da je reč o nesrećnom slučaju britanski biznismen Viliam F. Brovder, za kojeg je Magnicki svojevremeno radio, tvrdi za BBC da je reč o pokušaju ubistva.

- Postoji trag mrtvih i teško povređenih osoba koji su imali veze sa slučajem Magnicki. FSB (ruska obaveštajna služba, naslednica KGB-a) radi sve što može da spreči bilo kakvu ozbiljnu istragu. Gorokov je bio bačen - rekao je Brovder koji je istaknuo da se teško povređeni advokat danas trebao pojaviti na sudu gde bi u ime majke preminulog Magnickog predstavio nove dokaze u vezi prevare koju je on prvi razotkrio.

Upravo je Brovder, čija je investiciona firma Hermitage Kapital poslovala u Moskvi između 1996. i 2005. godine, bio meta prevare koju je otkrio Magnitcki, a za koju ruske vlasti tvrde da ju je sam organizovao. Sa druge strane, Brovder tvrdi da su u prevaru izveli kriminalci sa vezama u ruskom državnom aparatu, prenosi Jutarnji.hr.

Foto: Profimedia, AFP Foto: Profimedia, AFP

Nakon što je Magnicki prvi put progovorio o prevari zatvoren je u Moskvi, a preminuo je jer mu je uskraćena osnovna medicinska pomoć. Zbog njegove smrti Kremlj se našao na meti optužba, a 2012. godine je američki Kongres doneo propis namenjen kažnjavanju službenika uključenih u hapšenje i naknadnu smrt Brauderovog advokata.

Istovremeno, ruski opozicioni političar Vladimir Kara-Murza, koji je insistirao da Kongres proširi sankcije uvedene zbog slučaja Magnicki, dva puta se misteriozno razboleo, za šta njegova porodica tvrdi da je uzrokovano namernim trovanjem.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA