Kako do manje potrošnje goriva u automobilu (trikovi & saveti)

Prestanite da plaćate gorivo više nego što bi trebalo

  • 6
Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Prilikom kupovine automobila jedan od glavnih prioriteta je da vozilo troši što manje goriva. Ekonomična vožnja je imperativ bez obzira da li je reč o električnim, hibridnim ili vozilima koji za pogon koriste benzin ili dizel.

Šta bi trebalo odmah da uradite ako vam ptice izmetom upropaste automobil

Zato je važno da se istakne da potrošnja goriva ne zavisi samo od marke automobila, već i od načina na koji upravljate vozilom, ali i održavate njegove delove.

Vozite bez naglih ubrazanja i kočenja

Na prvom mestu, trudite se da izbegavate naglu, agresivnu vožnju, jer se tako troši puno goriva. To podrazumeva da ne krećete naglo, sa stisnutiom papučicom gasa do kraja, dostižući visok broj obrtaja. Najbolje je da koristite onoliko gasa koliko vam je potrebno da dostignete potrebnu brzinu u tom trenutku u saobraćaju. Takođe, naglim kočenjem se dosta troši, zato se trudite da pratite šta se dešava oko vas u saobraćaju, kako biste na vreme videli razlog za naglo zaustavljanje, primetili kolonu ispred vas, prepreku na putu ili semafor. Ovi saveti su naročito važni u gradskoj vožnji, jer kao što je poznato, tada motor troši najviše goriva, a stalna zaustavljanja i kretanja su neizbežna.

Nađite pravu brzinu, slušajte rad motora

Vožnja u nižem stepenu prenosa nego što je potrebno troši više nego vožnja u višem stepenu. To naravno ne znači da na 1.000 obrtaja prebacite u treću, ali znači da ne "garite" auto na 3.000 obrtaja, koliko god vam takva vožnja prija. Trudite se da po osećaju, koji sigurno imate za vaš motor, prebacujete, što pre u viši stepen prenosa. Ne ostavljajte auto da se „muči“ u većoj brzini na uzbrdicama i prilikom preticanja, tako se takođe povećava potrošnja goriva. Na auto - putu je važno da znate da se potrošnja znatno povećava ako vozite brzinom većom od 120km/h ili voditi računa da se prilikom vožnje ne prelazi 3.000 obrtaja, što prvenstveno zavisi od samog automobila, odnosno da li ima 5 ili 6 brzina prenosa.

Printskin: Youtube/mixchannel

Obratite pažnju na pritisak u pneumaticima

Vožnja sa nedovoljno naduvanim gumama povećava potrošnju goriva, zato redovno proveravajte da vam se nije neka guma ispumpala. Povremeno proverite pritisak kod vulkanizera ili na pumpi. Važno je i da vam gume nisu previše naduvane, jer onda gube elastičnost, zato nemojte sami da se bavite pritiskom u pneumaticima, već to prepustite stručnjacima.

Foto-ilustracija: Profimedia

Auto na redovan servis 

U zavisnosti od uputstva za vaš automobil, redovno menjajte ulje i filtere, to je još jedan dobar način da motor radi efikasnije i samim tim potrošnja će biti manja. Redovnim servisiranjem motor će biti i 50 odsto efikasniji i štedljiviji od motora koji se ne održava redovno.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Štedite na klimi

Ova stavka nije toliko značajna za novija vozila, dok je kod starijih motora druga priča. Kada je upaljena klima u kolima, troši se oko 10 odsto više goriva, a kao što ste sigurno osetili, motor teže ubrzava, pa mu je potrebno više snage da dostigne određenu brzinu. Dakle u starijim vozilima, izbegavajte klimu koliko je to moguće, dok je u novijim automobilima možete slobodno koristiti.

Ovo su samo neki od saveta, ostale praktična uputstva možete da pronađete i na sajtu Halo oglasa OVDE.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    23. mart 2017 | 13:31

    Jednistavno... (Prodajte - auto.)...

  • Mirko&Slavko.

    24. mart 2017 | 10:50

    Идите пешице или возите бицикл.Бићете здравији,а и уштедећете гориво.

  • Gedza

    23. mart 2017 | 13:25

    Kupujte gorivo u RS puno je jeftinije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA