Voz mi je isekao noge, ali ne predajem se, osvojiću zlato u Londonu! (FOTO)

- Bog me je ostavio u životu iz nekog razloga. Želim to da iskoristim, nema svrhe predavati se iako nemam donje ekstremitete, želim da napornim treningom osvojim zlato na Paraolimpijskim igrama - ističe plivač Džejms O Ši, koji je sa samo 19 godina ostao bez nogu

  • 0

Džejms O Ši (34) iz Velike Britanije izgubio je noge sa samo 19 godina u nesreći, kada mu je voz prešao preko nogu. Kako kaže, ovaj događaj ga nije nimalo demoralisao, naprotiv, motivisao ga je da život gleda drugačijim očima.

- Bog me je ostavio u životu iz nekog razloga. Želim to da iskoristim, nema svrhe predavati se iako nemam donje ekstremitete - rekao je O Ši.

Njegov prvi nastup u javnosti bio je pre dve godine kada je nastupio u šou-programu "Igranje u kolicima". O Ši je sa profesionalnom plesačicom Karolin Flek zaplesao iako je u kolicima.

- Prvo sam počeo da se bavim plivanjem. Presudan trenutak u mom životu bio je susret sa olimpijcem Markom Fosterom pre dve godine. Pogledao me je i rekao: "Poprilično si fit, jesi se bavio do sada plivanjem"? U bazen nisam ušao još od tinejdžerskih dana, ali u tom trenutku odlučio sam da pokušam. Sada, nakon dve godine treninga, želim da pokušam da osvojim zlato na Paraolimpijskim igrama - rekao je O Ši.

Prisećajući se nemilog događaja s Nove godine 1998. godine, kada je izgubio obe noge, O Ši je rekao:

- Bilo je to lepo započeto veče, provodio sam se sa društvom, sedeli smo na platformi na stanici i pili. Trenutak nepažnje i odjednom sam se našao do pola ispod voza. Bio sam prestravljen, osetio sam neverovatan bol, ne može da se opiše osećaj kad vam na živo seku noge. U sledećem trenutku osetio sam strašnu paralizu donjeg dela tela, jedna noga mi je doslovno bila otkinuta.

Međutim, bez obzira na stravičnost samog događaja, glas u glavi mi je govorio: "Smiri se, nećeš umreti" - priseća se O Ši.

Džejms je nakon ovog događaja proveo tri meseca u bolnici, a za to vreme uspeo je da privede kraju svoje studije na Prinstonu. Nakon toga, 16 meseci je putovao po svetu.

- To je bilo divno iskustvo, putovao sam i, naravno, naletao na svakakve komentare. Dok su me neki gledali kao nakazu, drugi su mi prilazili i družili se sa mnom – ističe O Ši.

Govoreći o svojim daljim planovima, O Ši ističe da mu je životni cilj osvajanje zlata na Paraolimpijskim igrama u Londonu.

- Sada mi je cilj zlato kako bih sebi i drugima pokazao da uprkos deformitetu mogu da radim stvari kao i ostali ljudi. Jedva čekam Paraolimpijske igre u Londonu, verujem u sebe i mislim da je to najbitnije - zaključio je O Ši.

(Isidora Danić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA