NATO bombardovanje odredilo je sudbinu jednog Francuza i Vijetnamca: Rešili su da svoje živote posvete Srbiji (FOTO)

Iako su 1999. godine bili deca, slike NATO agresije ostale su im urezane u srcu. Znali su još tada da svi njihovi putevi vode ka Srbiji

  • 12

NATO agresija 1999. godine ostavila je dubog trag u životima Srba. Ipak, malo je poznato da je bombardovanje naše zemlje odredilo sudbinu i onih ljudi koji nikada nisu kročili u Srbiju. Gledajući gašenje nedužnih života, rešili su da nešto urade. Iako su tada bili samo deca.

18 godina od NATO bombardovanja, Vučić poručio: Nikada više nećemo stradati kao 1999. (FOTO)

Stranac koji od 19. godine pomaže Srbiji: Nisam promenio svet, ali jesam život ljudima na Kosovu (FOTO)

Francuz Arno Gujon je 1999. godine bio tinejdžer, 13-godišnjak koji nije shvatao zašto strani mediji od Srba prave monstrume. Dosta je čitao, istraživao, kako bi uspeo da sazna istinu.

- Gledao sam tada slike bombardovanja i osećao sam bliskost sa vašom zemljom koju sada doživljavam kao svoju. Kad je Srbiju zadesila ogromna nesreća i nepravda, mi smo u porodici često pričali o tome, ali iz potpuno drugačijeg ugla od onog koji su nam nudili francuski mediji. Oni su tada bili veoma pristrasni - priseća se Arno.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Posebno su ga potresli snimci dece. Seća se da su imala tužan i pokatkad prestavljen pogled.

- Šta ima bolnije od deteta bačenog u haos i nasilje? Detinjstvo treba da bude svetilište mira. Mi smo u Evropi u 21. veku, a ipak se događaju takve stvari.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Posle nekoliko dana od bombardovanja RTS-a, Arnoov profesor istorije je organizovao debatu u kojoj je opravdao ovaj zločin. Tvrdio je da je ta medijska kuća bila legitiman cilj jer je emitovala "propagandni program".

- Ja sam ustao i rekao da medijska kuća, kakva god da je, ne može da bude vojni cilj i da ne činimo humanitarno delo tako što ubijamo civile. Hteo je da me izbaci sa časa – kaže Francuz.

Pet godina kasnije, čim je postao punoletan i dobio vozačku dozvolu, krenuo je prema Kosovu vozeći kamion pun humanitarne pomoći za Srbe u enklavama. I od tada ne staje.

Foto: Privatna arhiva Foto: Privatna arhiva

Poslednjih 13 godina, zahvaljujući njemu, u južnu srpsku pokrajinu stiglo je 40 konvoja humanitarne pomoći u vrednosti od 3.5 miliona evra. Kroz direktne investicije uloženo je 1.2 miliona evra u obnovu 24 škole, obnovu bolnica, crkava i manastira.

Razvoj situacije u Srbiji pratio je i jedan poseban Vijetnamac, Hoan Hoang Kim. Tada je imao samo 9 godina, ali su ga potresle slike koje su stizale iz naše zemlje. Znao je da će naći način da započne život u Srbiji.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Svi iz moje porodice su mi pričali o prijateljstvu između Vijetnama i Srbije i bolelo me kada sam gledao da vaša zemlja trpi NATO agresiju. Želeo sam da pomognem, ali bio sam premlad za tako nešto. Ipak, ostao je veliki trag u mom srcu i još tada sam odlučio da će Srbija kad tad biti moja druga kuća - priča Hoan.

NAJJAČI VIJETNAMAC U SRBIJI: Ima srpsko ime, potpisuje se na ćirilici i peva sa Kebom (VIDEO)

Deceniju kasnije, zahvaljujući programu "Svet u Srbiji" i stipendiji srpske vlade za strane studente, doselio se u Beograd i upisao Fakultet političkih nauka.

Ovaj neobični mladić dao je sebi srpsko ime, Hoan Zlatanović, naučio srpski jezik i pismo, pa se sada potpisuje isključivo ćirilicom.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Pre dve godine sam putovao u Ameriku i tamo sam se slikao sa tri podignuta prsta. Bio je to moj način da izrazim bunt prema onima koji su vas bombardovali. Kada sam se vraćao u Srbiju, dok smo sletali, ponovo sam osetio da sam živ - kaže Vijetnamac.

Njih dvojica su najbolji strani ambasadori koje Srbija ima. Svako na svoj način. Arno kao humanitarac, a Hoan kao budući diplomata koji će uskoro interese Srbiji braniti na svetskoj sceni.

Daljinac baner

(J. Stakić/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zule

    24. mart 2017 | 18:59

    Mladi, a veliki ljudi!

  • lemi

    24. mart 2017 | 20:27

    Zalosno da,jedan Francuz i Vijetnamac,vise pamte zlocine koje je NATO pocinio,nego nasi politicari!!!

  • Milica

    24. mart 2017 | 19:21

    Hvala za vasu bezrezrvnu podrsku i ljubav.Mnogo puta su stranci dokazali kako se voli Srbija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA