Važno, važno: Još nekoliko dana i počinju da važe nova PDV pravila

Ovim izmenama otklonjeno je dvostruko oporezivanje, kao i neoporezivanje koje obveznici PDV-a obavljaju za stranim licima i izmenjen je način obračunavanja PDV-a

  • 3

Od 1. aprila počeće da se primenjuju izmene Zakona o PDV-u koje su usaglašene sa propisima Evropske unije i koje bi trebalo da stvore bolje uslove za poslovanje privrede. Ovim izmenama otklonjeno je dvostruko oporezivanje, kao i neoporezivanje koje obveznici PDV-a obavljaju za stranim licima i izmenjen je način obračunavanja PDV-a.

 

NOVI PDV: Početak primene ipak od 2018. godine

 

Ukida se povraćaj PDV na bebi hranu i opremu, roditeljima sledi naknada!

 

Najvažnije izmene odnose se na:

 

1. Određivanje mesta prometa usluga

 

Dosadašnja praksa dovodila je do duplog oporezivanja pojedinih usluga. Da bi se to izbeglo, ukinuto je pravilo da se promet usluga oporezuje prema mestu prodavca (pružaoca usluga), nezavisno od toga da li se usluge daju poreskim obveznicima ili onima koji to nisu.

 

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

 

- U većini država članica Evropske unije mesto prometa je mesto sedišta poslovne jedinice ili prebivališta primaoca usluga ako je isti poreski obveznik, a ako nije, mesto prometa usluga je mesto sedišta (poslovne jedinice ili prebivališta) onog koji pruža usluge - kažu u Poreskoj upravi Srbije.

 

Foto-montaža: pixabay.com, Čitalac Telegrafa

Foto-montaža: pixabay.com, Čitalac Telegrafa

 

Izuzetak je, kako navode u upravi, za usluge povezane sa nepokretnošću, pri čemu se mesto prometa određuje prema mestu u kojem se nalazi nepokretnost. Zakon, takođe, navodi i izuzetke.

 

2. PDV punomoćnik za strana lica

 

Prema rečima Nenada Nešovanovića, potpredsednika Odbora za finansije i poreze Američke privredne komore, odredbe Zakona o PDV-u propisuju da je strano lice u obavezi da se registruje za PDV u Srbiji samo u slučaju da vrši promet koji je oporeziv u Srbiji i to licima koja nisu PDV obveznici.

 

Poreska uprava, šalter

 

- U tom slučaju, strano lice se registruje za PDV preko poreskog punomoćnika bez obzira na visinu prometa. Navedena odredba u znatnoj meri sužava obim primene obavezne PDV registracije stranaca definisan prethodnom verzijom Zakona o PDV - rekao je Nešovanović za "Telegraf".

 

U Poreskoj upravi su objasnili da poreski punomoćnik stranog lica može biti fizičko lice, uključujući i preduzetnika, odnosno pravno lice, koje ima prebivalište, odnosno sedište u Srbiji, a koje je evidentirani obveznik PDV najmanje 12 meseci. Poreski punomoćnik stranog lica solidarno odgovara za sve obaveze stranog lica kao obveznika PDV-a.

 

3. PDV u građevinarstvu

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

Izmenama Zakona o PDV-u, kako smatraju u Poreskoj upravi, olakšan je položaj učesnika u procesu izgradnje (izvođači, podizvođači...). Proširen je krug poreskih dužnika tako da su, osim investitora, i izvođači radova dobili status poreskog dužnika. Ali, u skladu sa ovom izmenom, donet je Pravilnik o utvrđivanju dobara i usluga iz oblasti građevinarstva koji određuje poreskog dužnika za PDV, koji bliže uređuje šta se smatra dobrima i uslugama iz građevinarstva.

 

Takođe se, kako kaže Nešović, ukida obaveza da primalac građevinskih usluga koji je u svojstvu poreskog dužnika mora posedovati račun da bi ostvario pravo na odbitak PDV-a.

 

- Ova navedena izmena može pozitivno uticati na protok novca primaoca navedenih usluga - ističe Nešović.

 

Foto: Marko Todorović

Foto: Marko Todorović

 

4. Porez po odbitku na usluge

 

Odredbama Zakona o porezu na dobit propisano je i da se, ukoliko međunarodnim ugovorom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja nije drugačije uređeno, porez na dobit po odbitku po stopi od 20 odsto plaća na sve usluge koje strana firma pruža domaćoj, po osnovu: dividendi i udela u dobiti u pravnom licu, naknada od autorskog i srodnih prava i prava industrijske svojine, kamata, naknada od zakupa i podzakupa nepokretnosti i pokretnih stvari u Srbiji i naknada od usluga koje se pružaju ili koriste u zemlji.

 

Foto-ilustracija: freeimages.com/mm904ut

Foto-ilustracija: freeimages.com/mm904ut

 

Porez po odbitku obračunava se i plaća i na prihode stranog pravnog lica po osnovu izvođenja estradnog, zabavnog, umetničkog, sportskog ili sličnog programa u našoj državi, koji nisu oporezovani kao dohodak fizičkog lica. Izuzetno, u slučajevima koje Zakon propisuje, obračunava se i plaća porez po odbitku po stopi od 25 odsto.

 

Na prihode koje ostvari strana firma u Srbiji, po osnovu kapitalnih dobitaka obračunava se i plaća po stopi od 20 odsto ako međunarodnim ugovorom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja nije drukčije uređeno.

 

Foto: Panoramio/de8j8a, Deutsche Bundesbank

Foto: Panoramio/de8j8a, Deutsche Bundesbank

 

5. Deo Poreske uprave seli se u Ministarstvo finansija

 

Uporedo sa izmenama o PDV-u predložena je promena Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, što bi dovelo do preuzimanja dela zaposlenih iz Poreske uprave od 1. jula ove godine kako bi drugostepeni poreski postupak vodio poseban sektor formiran u Ministarstvu finansija.

 

Daljinac baner

 

(Slađana Vasić - s. vasic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srba

    25. mart 2017 | 17:06

    Daleko smo mi od Eu. Sto plate neusklade sa platama u Eu. Mi cemo uci u Eu kad svi izadju iz nje

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA