Šumadinci menjaju navike: Jedu špagete i meso u čokoladi (FOTO)

Rešili su da prekinu prolećnu dijetu na tri dana jer se ovakve poslastice ne propuštaju

  • 7

Špagete ne postoje samo da bi bile utopljene u kečap ili meso, već su zanosan slatkiš kada im se doda crna čokolada. A ko nije probao meso sa čokoladom i ljutim ukusima, ima šansu još danas u Kragujevcu. U centru Šumadije ovog je vikenda Sajam čokolade, kafe i toplih napitaka.

U kafu stavite malo čokolade i rešićete 2 NAJGORA jutarnja PROBLEMA koje svi imamo

Na sajmu gostuju udruženja i asocijacije, te vrhunski kulinari, iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovačke i Rumunije. Neki od njih će uživo praviti nešto za naše prostore potpuno novo, meso sa čokoladom, zdrave slatkiše bez glutena, laktoze i šećera, slatki suši, ali i zagrebačke kremšnite i poslastice sa Hvara.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Posetioci sajma prethodna tri dana uživali su u čipkama od crne čokolade, Prada cipelama od bele čokolade, kolačima koji deluju kao rascvetale ruže.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Tu je torta iz bajke Ivica i Marica, a iz Rumunije stižu štrudle koje izazivaju setu i vodu na usta. Svuda na sajmu teče čokolada, prolaznici je jedu uz voće, miriše kafa koju promovišu proizvođači.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Uz kafu i čokoladu, Kragujevac je ovog vikenda prestonica prekinutih prolećnih dijeta.

Marijana Janjić, nastavnik poslastičarstva u Ugostiteljsko-turističkoj školi iz Vrnajčke Banje zbunila je posetioce sajma svojim špagetama, u čokoladi.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Reč je o takozvanom ganaš kremu, od čokolade i slatke pavlake. Recept za ganaš krem skoro svima je dostupan. U njega stavim nekuvane špagete, koje upiju sve ukuse kada se skuvaju u kremu. Servira se na tanjiru, a može se dodati i sladoled ili voće. Ostalo je dekoracija - objašnjava Marijana dodajući da je za ovaj slatkiš potrebno 20 minuta i idealan je za nenajavljene goste.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Na kragujevačkom sajmu organizovano je i prvo srpsko internacionalno takmičenje kulinarskih majstora poslastičara, za izbor "Najboljeg deserta Srbije 2017. godine".

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- A onda se pred dvoje najboljih stavlja takozvani "black box", crna kutija. Naime, takmičari koji nastupaju mogu se spremati i po nekoliko meseci za ovo nadmetanje, ali sada dobijaju kutiju sa nepoznatim namirnicama. Moraju na licu mesta da smisle šta će sa njima i da pokažu svoje umeće - kaže Vujadinović, predsedik Horeka asocijacije Kragujevac.

Daljinac baner

(M.R)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Loto

    26. mart 2017 | 15:58

    Na sajmu je bilo 10ak štandova, od proizvodjaca čokolade bukvalno niko. Bila je neka presmesna firma koja pravi krem od stevije. Nit taj krem moze da se proba, nit moze da se kupi. Ne znaju ni oni zasto su dosli. Par kragujevačkih propalih kafica izneli vizit kartice... i to je to. Razočaranje samo takvo. Najveci hit je to sto organizatori sajma nisu imali nikakav baner, nikakav natpis, posećenost nikakva. Kao da su se igrali srednjoskolci.

  • A post?

    26. mart 2017 | 18:53

    Po meni, debilno je takve “bahanalije“organizovati u vreme posta. Ili vernici treba dodatno da budu iskušavani,)?

  • SrbIN

    27. mart 2017 | 06:12

    Za mene je prase car sve dok neprobam lava

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA