Pacijent u Beogradu halucinirao 3 dana posle uzimanja biljke iz amazonske džungle!

Ova droga se unosi pušenjem, a plasiraju se kao navodni osveživači vazduha pod nazivima "spajs", "jamajsko zlato", "jutakan vatra"

  • 7

Poslednjih desetak godina došlo je do porasta broja korisnika novih psihoaktivnih supstanci, poznatih kao sintetičke droge ili pilule za zabavu. I mala količina dovoljna je da se onaj ko ih koristi predozira.

Velika akcija u Beogradu na nekoliko lokacija: Uhapšeno 9 dilera, zaplenjena velika količina droge (FOTO) (VIDEO)

-  Imali smo pacijenta koji je zbrinut zbog efekata ajahuaske. Imao je halucinacije koje su trajale tri dana. Ajahuaska je biljka iz amazonskih džungli koja zajedno sa biljkom čakruna ispoljava psihodelične efekte. Plasira se kao lek peruanskih Indijanaca, koji dovodi do "pročišćenja" ili "proširenja svesti" - kaže doktorka Slavica Vučinić, načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja na Vojnomedicinskoj akademiji.

Foto: Wikimedia/Hhmb Foto: Wikimedia/Hhmb

U ovoj specijaloizovanoj instituciji za dijagnostiku i lečenje akutnih trovanja godišnje se zbrine do 5.000 pacijenata. Prošle godine, zbog predoziranja psihoaktivnim supstancama lečeno je 289 ljudi.

- Efekti su individualni, a ono što je zajedničko u tim iskustvima su halucinacije, nekada veoma crne, nimalo prijatne - objašnjava doktorka i dodaje da je ponovo aktuelan "spajs" (prvi sintetički kanabinoid).

Ova droga se unosi pušenjem, a plasiraju se kao navodni osveživači vazduha pod nazivima "spajs", "jamajsko zlato", "jutakan vatra". U našoj zemlji poznati su kao "biljni tamjan", "crna trava", "beli slez", "šarp bluberi".

Foto: Wikimedia/Awkipuma Foto: Wikimedia/Awkipuma

- Trovanje ovim psihoaktivnim supstancama uključuje nemir, halucinacije, pospanost, konfuznost, ubrzan srčani rad, bol u grudima, otežano disanje, povraćanje, poremećaj motorne koordinacije. Simptomi se povlače za četiri do 14 sati, sem akutne psihoze koja može trajti po nekoliko dana.

Zbog velike jačine, dovoljno je nekoliko desetina miligrama supstance po preparatu, koji je neka biljka mešavina preko koje je poprskan sintetički kanabinoid. To znači da se od jednog kilograma supstance može dobiti na hiljade preparata.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, najmanje 250 miliona ljudi u svetu uzimalo je makar jednu psihoaktivnu supstancu.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Шоне

    26. mart 2017 | 17:20

    Аујаска се не уноси у организам пушењем.

  • Dag

    26. mart 2017 | 17:49

    Sta je tu - cudno?Poglrdaje komentare - na ovom portali... (Bez biljaka, iz - amazonske dzumgle.)...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA