Otvara se masonski univerzitet u Srbiji!

Delegati Ujedinjenih velikih loža Srbije odlučili su da počnu izgradnju univerziteta, koji će do 2017. godine imati i internat. Ciljevi su podizanje kvaliteta obrazovanja i sprečavanje "odliva mozgova"

  • 3

Na Godišnjoj skupštini Ujedinjenih velikih loža Srbije (UVLS) u Beogradu, 400 delegata dalo je saglasnost za izgradnju prvog masonskog univerziteta i za pokretanje procesa ujedinjavanja srpske masonerije.

Veliki majstor UVLS Vladimir Marković kaže za "Večernje novosti" da je jedna od misija, koja će doprineti kako napretku lože tako i napretku srpskog društva, upravo osnivanje visokoškolske ustanove, u kojoj će profesori i predavači biti srpski masoni i "braća" iz inostranstva.

- Za studente ćemo obezbediti stipendije, a potom i posao. Cilj je da obrazujemo slobodne zidare, da podignemo kvalitet obrazovanja u Srbiji i sprečimo "odliv mozgova" u svet. Usvojili smo i projekat izgradnje čitavog masonskog kompleksa u kome ćemo napraviti novi hram i naš prvi univerzitet - najavio je Marković.

Planirano je da u Beogradu naredne godine sa radom, u iznajmljenim prostorijama, počne Akademija umetnosti, a da se do 2017. izgradi masonski univerzitet sa internatom. Biće to jedina javna institucija bratstva slobodnih zidara na Balkanu i po mnogo čemu jedinstvena u svetu.

- Shvatili smo da su slabosti u obrazovanju glavni uzrok za razjedinjenost srpske masonerije. Želimo da što kvalitetnije obrazujemo mlade ljude i ostvarimo proces unifikacije srpske masonerije - objašnjava Marković.

Prema njegovom shvatanju, suština masonerije je kraljevska umetnost stvaranja, dobrota i humanost. Pravi masoni su dobri ljudi sa vrlinama, kaže Marković, i kao primer navodi pisca Milorada Pavića, koji je bio "divan i plemenit brat".

UJEDINJAVANJE MASONA

UVLS je već otpočela dijalog sa Regularnom velikom ložom Srbije (RVLS) oko ujedinjavanja i stvaranja jedinstvene srpske obedijencije kako bi se održao princip bratstva da u jednoj državi postoji samo jedna velika loža.

- Za proces objedinjavanja dobili smo podršku pet Ujedinjenih velikih loža Nemačke i Velike lože Austrije. Njihova braća će biti medijatori dogovora članova UVLS i RVLS, kao dve jedine legitimne obedijencije u Srbiji - otkriva Vladimir Marković detalje.

Prvi razgovori počeće u avgustu. Proces unifikacije srpske masonerije predviđa da UVLS i RVLS, koje imaju po 500 aktivnih članova, prvo između sebe razmene priznanja, a potom da usvoje novo ime i deluju jedinstveno.

(M. S. / Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Petak 13.

    1. jul 2012 | 16:21

    Masonerija - najprestiznije "udruzenje gradjana sa kompleksom vise vrednosti". Posle njih idu rotarijanci... Bas dobro da se sami popisu pa da ne moramo posle da pravimo spisak...

  • Marko

    1. jul 2012 | 14:11

    Culi nasi gedzovani i vinari,mali i veliki privrednici,da u evropi i svetu postoje neki masoni te da se pripadnost njima smatra biti vise od jednog obicnog novopecenog bogatasa.Nasi bivsi seljaci i kompleksasi pohrlise svi da budu masoni,te se udruzise sa seljacima iz Rumunije i Bugarske.Postadose elita u jednoj zemlji seljaka na brdovitom balkanu.

  • Dragoslav Pavlovic

    5. jul 2012 | 22:36

    Fotografija na pocetku teksta "Otvara se masonski univerzitet" ne pripada Velikoj lozi o kojoj je rec u tekstu. To je fotografija sa Kongresa Ujedinjenih Velikih Loza Evrope, koji je odrzan u organizaciji Velike Nacionalne Loze Srbije. UVLS nije clan ove organoizacije i ovim je napravljena gruba greska ili zloupotreba. Pavlovic

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA