Kada je najbolje kupiti, a kada prodati automobil? Imamo info od onih koji su najbolje upoznati

Broj oglasa je drastično počeo da raste

  • 3

Ukoliko želite da kupite automobil, požurite, jer je proleće najidealnije godišnje doba za to, u suprotnom, sačekajte jesen kažu poznavaoci ovog tržišta za Telegraf.rs. Proleće je, naime, idealno pre svega zbog lepog vremena, kada se mogu videti svi nedostaci na četvorotočkašu, dok je na jesen i u zimu cena niža, ali se zbog vremena može desiti da se ne uoče svi nedostaci.

10 najboljih polovnih kola do 3.000 evra

Kako do manje potrošnje goriva u automobilu (trikovi & saveti)

Na auto-placevima kažu za Telegraf.rs da je ovu kupovinu najbolje obaviti pred godišnji odmor.

- A to je proleće odnosno ovaj period godine... To je vreme najbolje i za prodavce i za kupce  - kaže Alena Gleđa, radnik BG Auto-placa.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

I u Halo oglasima kažu da su proleće i leto pravo vreme za kupovinu automobila. Objašnjavaju koje su prednosti ako se kupuje tada, a koje ako se to čini tokom hladnijih godišnih doba.

- Ako posmatramo iz ugla prodavca, najbolje vreme za prodaju je svakako proleće i leto. Ovo je period godine kada je potencijalnim kupcima, zbog lepšeg vremena, zgodnije da obilaze bilo auto placeve, bilo fizička lica koja prodaju automobile, pa samim tim imaju mnogo više zainteresovanih klijenata, što direktno utiče na cenu - kažu u Halo oglasima i dodaju:

- Sa druge strane, najbolji period godine za kupca su jesen i zima. Naravno ovde prvenstveno govorimo o finansijskom aspektu. Zašto? U ovom periodu prodavcima se obično žuri da se "reše“ vozila koja su prethodno uvezli jer je tražnja značajno niža sa jedne strane, a tu je i efekat zime, koja nakon nekoliko meseci ume da ostavi tragove na vozilima. Sve ovo utiče na to da cena vozilima u ovom periodu pada. Naravno, taj pad u ceni nije drastičan i obično je do par stotina evra, međutim, nekome je i ova suma novca značajna.

Napominju da prilikom kupovine automobila zimi, kupac mora da bude oprezan, jer često zimski uslovi poput snega i poledice skrivaju mane automobilima.

- Preciznije rečeno, kupac neće moći lepo da pregleda limariju vozila zbog padavina, a sa druge strane neće moći vozilo ni da testira onako kako bi to mogao da uradi po suvom kolovozu. Krajnji zaključak za ovaj deo priče – ako vozilo kupujete zimi, neka to bude sunčan dan sa suvim asfaltom - kažu u Halo oglasima. 

Foto: halooglasi.com Foto: halooglasi.com

S tim u vezi i broj oglasa za kupovinu i prodaju automobila kreće da raste već od marta i aprila, i taj trend se nastavlja u proseku do kraja oktobra:

- Iako na našem sajtu možete uvek pronaći automobil koji vas zanima i pogledati mnogo fotografija, automobil pre kupovine morate uvek uživo pogledati i pregledati. Iz tog razloga, zimski period može biti i dodatno otežavajući - dan je kraći, temperature su niske i ako još ovome dodamo snežne padavine, kupovina automobila može postati izuzetno zamarajuća i stresna. Zbog toga su proleće i leto ipak pravo vreme za kupovinu vozila

Daljinac baner

(Lj. R. - lj.racic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jimmy

    28. mart 2017 | 19:36

    Najbolje kupiti kad imate para a najbolje prodati kad naletite na nekog koga možete da oderete

  • Sone

    28. mart 2017 | 19:01

    Najbolje je kupiti u zimu kada pocnu mrazevi jer tada ko vozi.vozi ispravan auto.jer na minusu sve sto je lose crkne od hladnoce

  • Miloš

    28. mart 2017 | 21:58

    Najbolje ga je kupiti kada nekom trebaju hitno pare.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA