Nakon 60 godina nađeni ostaci nestalog aviona! (VIDEO)

Teretni avion koji se daleke 1952. srušio s 52 putnika iznad Aljaske američka vojska koristila je za vreme Korejskog rata, i u to vreme bio je najveći vazdušni teretnjak na svetu

  • 0

Daleke 1952. godine teretni avion američkog ratnog vazduhoplovstva "Daglas C-124", "Globmaster", korišćen za vreme Korejskog rata, srušio se negde iznad Aljaske i u njemu su poginula 52 putnika.

Zbog loših vremenskih uslova avion nikada nije pronađen, a članovi porodica poginulih nisu znali gde im su njihovi najdraži, sve dok 10. juna ove godine ostaci aviona i nastradalih vojnika nisu otkriveni na glečeru Knik na Aljasci.

Za otkriće njihove ledene grobnice zaslužna je posada helikoptera UH -60 "blakhok", koji pripada Nacionalnoj gardi vojske Aljaske.

Kapetan helikoptera tvrdi da je avion bilo moguće identifikovati na osnovu materijala pronađenog na licu mesta, a dokazni materijal, koji je osmočlana posada prikupila, poslat je na dalju analizu u Centralnu laboratoriju za identifikaciju JPAC na Havajima.

- Neki od dokaza su već nedvosmisleno povezani s ovom nesrećom - rekao je Jejmi Dobson iz tima, koji je pronašao ostatke aviona.

"Globemaster II" je u vojne vazduhoplovne snage SAD uključen 1950. godine kao najveći transportni avion na svetu.

Njegova prednja rampa za utovar tereta i zadnji stabilizator, kao i sposobnost da nosi 34.000 kg korisnog tereta ili 200 putnika na sedištima, učinili su ga glavnim velikim transportnim avionom američke vojske tokom ranih 60-ih godina.

Ovaj avion sa četiri propelera kasnije je zamenjen mlaznjakom C -141 "Starlifter", ali njegovo ime na nebu Aljaske još čuva C -17 "Globemaster II", koji se koristi u 517. transportnoj eskadrili baze "Emendorf-Richardson" u Ančorageu.

Prema rečima Tonje Anderson, koja radi na sadašnjem istraživanju pronađenog aviona, a čiji je deda avijatičar Isaak Anderson bio jedan od poginulih 1952. godine, avion se srušio s visine od oko 2400 metara, iznad planine Mount Ganet, prilikom leta iz vazdušne baze u Vašingtonu do baze u Ančorageu.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA