Ovo je Deklaracija o zajedničkom jeziku Srba, Hrvata, Bošnjaka i Crnogoraca: Pročitajte šta piše u njoj (FOTO)

U sastavljanju teksta Deklaracije koja će biti predstavljena 30. marta u Sarajevu učestvovalo je tridesetak eksperata različitih profila iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore

Mapa SFRJ, Jugoslavija
Foto: Wikimedia, pixabay.com

Više od 200 stručnjaka iz lingvistike i drugih društvenih nauka potpisalo je Deklaraciju o zajedničkom jeziku Srba, Hrvata, Bosanaca i Crnogoraca. Hrvatski portal "Jutarnji.hr" ekskluzivno je došao u posed Deklaracije i otkrio šta tačno piše u njoj.

Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci treba da imaju zajednički jezik: 200 stručnjaka potpisalo deklaraciju!

U sastavljanju teksta Deklaracije koja će biti predstavljena 30. marta u Sarajevu učestvovalo je tridesetak eksperata različitih profila iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

- Na pitanje da li se u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji upotrebljava zajednički jezik - odgovor je potvrdan. Reč je o zajedničkom standardnom jeziku policentričnog tipa - odnosno o jeziku kojim govori više naroda u više država s prepoznatljivim varijantama - kakvi su nemački, engleski, arapski, francuski, španski, portugalski i mnogi drugi... Korišćenje četiri naziva za standardne varijante - bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski - ne znači da su to i četiri različita jezika - stoji u Deklaraciji u kojom se među ostalim poziva na “hitno ukidanje svih oblika segregacije i diskriminacije u obrazovnim ustanovama, zaustavljanje veštačkog razdvajanja jezika, prestanak rigidnog definisanja standardnih varijanti i liberalizacija jezičkih praksi.”

Neprirodno stanje

Igor Štiks, jedan od potpisnika, objašnjava: “Nije cilj Deklaracije da pozove na stvaranje jedinstvenog jezika, već upravo suprotno, Deklaracija kaže da je reč je o policentričnom jeziku čije bogatstvo prožimanja treba pustiti da se slobodno razvija. Deklaracija ustaje protiv nacionalističkih manipulacija jezikom i ideje da se jezici nužno moraju razdvajati kako bi se učvrstili odvojeni nacionalni identiteti, da se narod i jezik moraju podudarati, smatra da je to nepotrebno i da je bogatstvo sva četiri jezika u činjenici da dele zajedničku lingvističku osnovu.”

Upitana da prokomentariše Deklaraciju, hrvatska ministarka kulture, Nina Obuljen Koržinek, rekla je da nije detaljnije upoznata s njom ta da joj nije jasno u kojem smeru ide ta inicijativa.

- Nedavno smo proslavili veliku godišnjicu Deklaracije o hrvatskom jeziku pa pretpostavljam da je ovo politička inicijativa koja se i na to želela odnositi. U svakom slučaju, kao što znamo kroz istoriju, Hrvati su govorili i pisali na hrvatskom jeziku, a hrvatski književnici su oduvek govorili da pišu na hrvatskom jeziku kada je hrvatski jezik postao službeni. Pitanje zajedničkog jezika je politički konstrukt koji je došao s jednom državom 1945. godine i nikada zapravo u stvarnosti nije zaživeo. On se nazivao hrvatsko-srpskim jezikom, ali svi smo mi u školi učili hrvatski i pisali smo na hrvatskom. Nije mi jasno koji bi cilj bio danas pokretati takvu inicijativu - izjavila je ministarka.

Foto-ilustracija: Wikimedia, pixabay.com

Foto-ilustracija: Wikimedia, pixabay.com

Deklaracija je, objašnjava jedan od njenih inicijatora, beogradski pisac Vladimir Arsenijević, nastala kao rezultat serije regionalnih konferencija koje su se održavale pod nazivom “Jezici i nacionalizmi”, a “pokrenute su s osećajem da se nalazimo u neprirodnom stanju u regiji gde identitetske politike dominiraju nad lingvističkom naukom”.

Udruženje Krokodil, koju vodi Arsenijević, projekat iz kojeg se izrodila Deklaracija pokrenut je u saradnji s partnerima, splitskom Udrugom Kurs, PEN Centrom iz Sarajeva te podgoričkim Centrom za građansko obrazovanje.

- Krajnji cilj ne samo deklaracije, već i šire inicijative, jeste da se smanji i zaustavi šteta koju neprestano proizvode nacionalističke identitetske politike u regiji. To je možda najvidljivije u obrazovanju u BiH,u tom projektu ‘dve škole pod jednim krovom’, zapravo projektu proizvodnje budućih neprijatelja - ističe Arsenijević.

Bečki dogovor

Direktor Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić, upitan za mišljenje, odgovara: “Čini mi se da je dosta nezaslužene bure podigla ova cela akcija. Vrlo bombastično najavljena uz potpise brojnih novinara i umetnika iz područja književnosti, filma i pozorišta “s ovih prostora” sama je Deklaracija svojevrstan odgovor na sasvim primereno obeležavanje 50. godišnjice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika na čijem je tragu, kako neki od pokretača ističu, premda to nije tačno. Meni se čini da je Deklaracija o zajedničkom jeziku na tragu Bečkoga književnog dogovora koji je potpisan pre 167 godina upravo 28. marta 1850. godine jer i jedan i drugi dokument polaze od iste pretpostavke: Hrvati i ostali narodi govore zajedničkim jezikom.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Promašena akcija?

U Deklaraciji o zajedničkom jeziku svi govore tim zajedničkim jezikom, ali on nema imena premda bi se svakom korisniku ostavila mogućnost da svako svoj jezik imenuje kako želi. Kao da to sad nije slučaj. Na poslednjem popisu stanovništva 2011. svaki građanin Republike Hrvatske mogao mogao je da se izjasni kojim jezikom govori pa je tako 95,60 odsto njih za svoj materinski jezik odabralo hrvatski, a više od 10.000 državljana RH odabralo je naziv hrvatsko-srpski ili srpsko-hrvatski. Međutim, isto je tako pravo svake države da se prema službenom nazivu svojeg jezika odredi u svojim temeljnim dokumentima, poput Ustava, i da ga nazove onako kako misli da je u skladu s voljom većine svojih građana. Zaključno, mislim da je reč o potpuno promašenoj akciji koja ni na koji način ne može utjecati na činjenicu da je u Republici Hrvatskoj službeni jezik hrvatski te da je hrvatski jezik službeni jezik Evropske unije. - zaključuje Željko Jozić.

Pogledajte šta piše u Deklaraciji:

Foto: jutarnji.hr

Foto: jutarnji.hr

Foto: jutarnji.hr

Foto: jutarnji.hr

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Tagovi: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Deklaracija, Hrvatska, Jezici, Lingvistika, Srbija, Stručnjači

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (34)
Poređaj komentare:
 • R
  Rade Milosavljević

  Svima je jasno da se radi o jednom jeziku koji je profilisan polovinom devetnaestog veka. Ako zagazimo malo dublje videćemo i da se radi o jednom narodu koji je u predjašnjim vekovima podeljen religijama i ratovima. Jezičke varijante nisu jezik, pogotovo ne različit, drugi, strani... Da tako misle i stranci ispričaću vam jednu anegdotu iz lično doživljenog u Švajcarskoj u vreme najvećih podela na Balkanu. Napisao sam u svom CV-u da u rubrici jezik da govorim, pored francuskog i srpskog i hrvatski i bosanski. Tada još nije bilo reči o crnogorskom. Kada su to videli Švajcarci, nasmejali su se i pitali me da li se šalim. Naravno, odglumio sam pitanje: zašto? Pa ova tri su isti jezik! Usledilo je moje: a zašto ste ih priznali kao različite? Opet, odgovor: ali to je politika, a ne stvarnost! Eto, tako stranci gledaju na Balkan, kao na ljude koji još nisu sazreli, već iznova i iznova ratuju, polako se istrebljujući, umesto da uživaju u svojim jednakostima i različitostima...

 • R
  Raelan i pametan

  Ja nisam znao da postoji više jezika dok mi to fašisti nisu objasnili! Nisam ni razmišljao zašto sve razumem i zašto me svi razumeju. Ja pričao oni odgovarali, oni pričali ja odgovarao a često smo se svi slatko i smejali, do ludila. Sada me ubedjuju da se ne razumemo i to na jeziku koji odlično razumem!

 • Z
  Zoran Vikalo

  Neko je dobro spomenuo Njemačku, Austriju i Šcicarsku - mislim da je puno veća razlika izmedju njemačkog koji se govori u tim državama, nego srpskog i hrvatskog. Puno je veća razlika izmedju hrvatskog koji se govori u Istri i hrvatskog koji se govori u Slavoniji, nego izmedju hrvatskog koji se govori u Zagrebu, bosanskog koji se goviri u Sarajevu i srpskog koji se govori u Beogradu.

Ženu ujela šarka u Trebinju, pa ulazeći u kola Hitne pomoći nagazila na poskoka

Bura zbog fontane koja se gradi u Hrvatskoj: Biće u obliku slova "U" (FOTO)

Na Kolindinom prijemu povodom Dana državnosti orila se Tompsonova pesma

Evakuisan deo ostrva Rab zbog curenja opasnog gasa: Situacija opasna, grad zatvoren

Misteriozna smrt na Hvaru: Policija dobila prijavu za silovanu ženu, a našla mrtvog muškarca

Snimak tuče zbog parking mesta: Napali vozača motkama, pa mu polupali skupi automobil (VIDEO)

Predstavljen žiri i otvorene prijave za SoMo Borac 12. Weekend Media Festival 2019

Vazduh u Tuzli zagađen duplo više nego što je dozvoljeno: Već je umrlo 100 ljudi

Igor pohvalio novi kružni tok od 650.000, pa zaplivao posle kiše: "Pre 7 dana slikan je kao Naomi"

Masovna tuča u Poreču: Potuklo se 15 osoba, porazbijani automobili

Beo Zoo vrt se oprostio od ugroženog američkog bizona i rakuna: Sada imaju novi dom

Šefica poslovnice banke 4 godine skidala novac s računa klijenata: Suzana dobila 18 meseci zatvora

Drama u Splitu, Slovencu upao auto u more: Građani ga privezali konopcima da ne potone skroz (VIDEO)

Crnogorci ogorčeni zbog papreno skupog pregleda: "Da nema Rusa da ih oderemo, ne bismo imali hleba"

Venecijanska komisija se konačno oglasila o zahtevu Crne Gore za oduzimanje svetinja SPC

Potera nadomak Danilovgrada: Opljačkali benzinsku pumpu, pa pobegli, policija im napravila zasedu

Preminuo dečak (10) kog su lekari u Podgorici oživeli nakon utapanja i pola sata borbe

Šta piše u dokumentu koji brani srpske svetinje u Crnoj Gori?

Hvar uveo kazne: Ako vas uhvate da spavate na ulici - 400 evra, a ako pijete alkohol - 700

Šta biste radili da nađete novčanik pun para na moru? Konobar iz Herceg Novog nije se dvoumio

Skandalozna odluka Crnogoraca: U Tivtu zabranjen ulaz porodici sa bebom na plažu

Podvig lekara u Crnoj Gori: Oživeli dečaka (10) koji se utopio

Oglasio se Dodikov kabinet: Niko nije pozvao nezavisnu državu Kosovo na samit

Tragedija u Bitolju: Posle svađe muž potegao pištolj, ubio ženu pa sebe

Obeležen Dan sećanja na Jadovno 1941 - jedan od najokrutnijih logora smrti (FOTO)

Ekstremni desničari šetali ulicama Zagreba: Nosili crnu odeću i sliku Ante Starčevića (FOTO)

Policija zaustavila BMV zbog prebrze vožnje, u vozilo se zakucao kamion i usmrtio dvojicu

Grom udario čoveka dok je vozio traktor, usmrtio ga na licu mesta

Ovo je lista najbogatijih ljudi u Hrvatskoj: Prvi put bez Ivice Todorića

Mladić (20) skočio sa metalne konstrukcije u reku Sanu u Prijedoru i poginuo

Papreno skup pregled: Turistkinji u Crnoj Gori za pregled i previjanje prsta uzeli 500 evra (FOTO)

Oluja u Hrvatskoj rušila drveće, voda ulazila u stanove: Jedna osoba povređena (VIDEO)

Uhapšen muškarac koji je urinirao na spomenik žrtvama fašizma, pa puštao Tompsona

Banjalučanka (14) drugaricama otkrila da je imala seks sa ocem. Sada mu preti 15 godina zatvora

Ogroman požar u postrojenju Zagrebpetrola, u vazduhu se oseća miris izgorele nafte

Nevreme u Hrvatskoj: Grom udario u kuću u Zagrebu, Sisak pod vodom (VIDEO)

Žena sa Balkana dobila 6 godina zatvora u SAD zbog pomaganja Islamskoj državi

Medved napao staricu kod Ljubljane, usvojen hitan zakon u Sloveniji

Udavila se devojka (28) u Dubrovniku: Njeno telo plutalo je kraj plaže obližnjeg hotela

Zapalio se hrvatski autobus kod Beča: Vozač zaustavio vozilo u plamenu i spasao sve putnike

Centar Dubovnika bez struje: Ne rade restorani i prodavnice, gosti misle da je u pitanju šala

Otrovali se hranom u dobojskoj piceriji: 14 osoba hospitalizovano

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima