34

Ovo je Deklaracija o zajedničkom jeziku Srba, Hrvata, Bošnjaka i Crnogoraca: Pročitajte šta piše u njoj (FOTO)

U sastavljanju teksta Deklaracije koja će biti predstavljena 30. marta u Sarajevu učestvovalo je tridesetak eksperata različitih profila iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore

Više od 200 stručnjaka iz lingvistike i drugih društvenih nauka potpisalo je Deklaraciju o zajedničkom jeziku Srba, Hrvata, Bosanaca i Crnogoraca. Hrvatski portal "Jutarnji.hr" ekskluzivno je došao u posed Deklaracije i otkrio šta tačno piše u njoj.

Srbi, Hrvati, Bošnjaci i Crnogorci treba da imaju zajednički jezik: 200 stručnjaka potpisalo deklaraciju!

U sastavljanju teksta Deklaracije koja će biti predstavljena 30. marta u Sarajevu učestvovalo je tridesetak eksperata različitih profila iz Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

- Na pitanje da li se u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji upotrebljava zajednički jezik - odgovor je potvrdan. Reč je o zajedničkom standardnom jeziku policentričnog tipa - odnosno o jeziku kojim govori više naroda u više država s prepoznatljivim varijantama - kakvi su nemački, engleski, arapski, francuski, španski, portugalski i mnogi drugi... Korišćenje četiri naziva za standardne varijante - bosanski, crnogorski, hrvatski i srpski - ne znači da su to i četiri različita jezika - stoji u Deklaraciji u kojom se među ostalim poziva na “hitno ukidanje svih oblika segregacije i diskriminacije u obrazovnim ustanovama, zaustavljanje veštačkog razdvajanja jezika, prestanak rigidnog definisanja standardnih varijanti i liberalizacija jezičkih praksi.”

Neprirodno stanje

Igor Štiks, jedan od potpisnika, objašnjava: “Nije cilj Deklaracije da pozove na stvaranje jedinstvenog jezika, već upravo suprotno, Deklaracija kaže da je reč je o policentričnom jeziku čije bogatstvo prožimanja treba pustiti da se slobodno razvija. Deklaracija ustaje protiv nacionalističkih manipulacija jezikom i ideje da se jezici nužno moraju razdvajati kako bi se učvrstili odvojeni nacionalni identiteti, da se narod i jezik moraju podudarati, smatra da je to nepotrebno i da je bogatstvo sva četiri jezika u činjenici da dele zajedničku lingvističku osnovu.”

Upitana da prokomentariše Deklaraciju, hrvatska ministarka kulture, Nina Obuljen Koržinek, rekla je da nije detaljnije upoznata s njom ta da joj nije jasno u kojem smeru ide ta inicijativa.

- Nedavno smo proslavili veliku godišnjicu Deklaracije o hrvatskom jeziku pa pretpostavljam da je ovo politička inicijativa koja se i na to želela odnositi. U svakom slučaju, kao što znamo kroz istoriju, Hrvati su govorili i pisali na hrvatskom jeziku, a hrvatski književnici su oduvek govorili da pišu na hrvatskom jeziku kada je hrvatski jezik postao službeni. Pitanje zajedničkog jezika je politički konstrukt koji je došao s jednom državom 1945. godine i nikada zapravo u stvarnosti nije zaživeo. On se nazivao hrvatsko-srpskim jezikom, ali svi smo mi u školi učili hrvatski i pisali smo na hrvatskom. Nije mi jasno koji bi cilj bio danas pokretati takvu inicijativu - izjavila je ministarka.

Foto-ilustracija: Wikimedia, pixabay.com

Foto-ilustracija: Wikimedia, pixabay.com

Deklaracija je, objašnjava jedan od njenih inicijatora, beogradski pisac Vladimir Arsenijević, nastala kao rezultat serije regionalnih konferencija koje su se održavale pod nazivom “Jezici i nacionalizmi”, a “pokrenute su s osećajem da se nalazimo u neprirodnom stanju u regiji gde identitetske politike dominiraju nad lingvističkom naukom”.

Udruženje Krokodil, koju vodi Arsenijević, projekat iz kojeg se izrodila Deklaracija pokrenut je u saradnji s partnerima, splitskom Udrugom Kurs, PEN Centrom iz Sarajeva te podgoričkim Centrom za građansko obrazovanje.

- Krajnji cilj ne samo deklaracije, već i šire inicijative, jeste da se smanji i zaustavi šteta koju neprestano proizvode nacionalističke identitetske politike u regiji. To je možda najvidljivije u obrazovanju u BiH,u tom projektu ‘dve škole pod jednim krovom’, zapravo projektu proizvodnje budućih neprijatelja - ističe Arsenijević.

Bečki dogovor

Direktor Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje Željko Jozić, upitan za mišljenje, odgovara: “Čini mi se da je dosta nezaslužene bure podigla ova cela akcija. Vrlo bombastično najavljena uz potpise brojnih novinara i umetnika iz područja književnosti, filma i pozorišta “s ovih prostora” sama je Deklaracija svojevrstan odgovor na sasvim primereno obeležavanje 50. godišnjice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika na čijem je tragu, kako neki od pokretača ističu, premda to nije tačno. Meni se čini da je Deklaracija o zajedničkom jeziku na tragu Bečkoga književnog dogovora koji je potpisan pre 167 godina upravo 28. marta 1850. godine jer i jedan i drugi dokument polaze od iste pretpostavke: Hrvati i ostali narodi govore zajedničkim jezikom.

Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

Promašena akcija?

U Deklaraciji o zajedničkom jeziku svi govore tim zajedničkim jezikom, ali on nema imena premda bi se svakom korisniku ostavila mogućnost da svako svoj jezik imenuje kako želi. Kao da to sad nije slučaj. Na poslednjem popisu stanovništva 2011. svaki građanin Republike Hrvatske mogao mogao je da se izjasni kojim jezikom govori pa je tako 95,60 odsto njih za svoj materinski jezik odabralo hrvatski, a više od 10.000 državljana RH odabralo je naziv hrvatsko-srpski ili srpsko-hrvatski. Međutim, isto je tako pravo svake države da se prema službenom nazivu svojeg jezika odredi u svojim temeljnim dokumentima, poput Ustava, i da ga nazove onako kako misli da je u skladu s voljom većine svojih građana. Zaključno, mislim da je reč o potpuno promašenoj akciji koja ni na koji način ne može utjecati na činjenicu da je u Republici Hrvatskoj službeni jezik hrvatski te da je hrvatski jezik službeni jezik Evropske unije. - zaključuje Željko Jozić.

Pogledajte šta piše u Deklaraciji:

Foto: jutarnji.hr

Foto: jutarnji.hr

Foto: jutarnji.hr

Foto: jutarnji.hr

Daljinac baner

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Tagovi: Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Deklaracija, Hrvatska, Jezici, Lingvistika, Srbija, Stručnjači

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (34)
Poređaj komentare:
 • R
  Rade Milosavljević

  Svima je jasno da se radi o jednom jeziku koji je profilisan polovinom devetnaestog veka. Ako zagazimo malo dublje videćemo i da se radi o jednom narodu koji je u predjašnjim vekovima podeljen religijama i ratovima. Jezičke varijante nisu jezik, pogotovo ne različit, drugi, strani... Da tako misle i stranci ispričaću vam jednu anegdotu iz lično doživljenog u Švajcarskoj u vreme najvećih podela na Balkanu. Napisao sam u svom CV-u da u rubrici jezik da govorim, pored francuskog i srpskog i hrvatski i bosanski. Tada još nije bilo reči o crnogorskom. Kada su to videli Švajcarci, nasmejali su se i pitali me da li se šalim. Naravno, odglumio sam pitanje: zašto? Pa ova tri su isti jezik! Usledilo je moje: a zašto ste ih priznali kao različite? Opet, odgovor: ali to je politika, a ne stvarnost! Eto, tako stranci gledaju na Balkan, kao na ljude koji još nisu sazreli, već iznova i iznova ratuju, polako se istrebljujući, umesto da uživaju u svojim jednakostima i različitostima...

 • R
  Raelan i pametan

  Ja nisam znao da postoji više jezika dok mi to fašisti nisu objasnili! Nisam ni razmišljao zašto sve razumem i zašto me svi razumeju. Ja pričao oni odgovarali, oni pričali ja odgovarao a često smo se svi slatko i smejali, do ludila. Sada me ubedjuju da se ne razumemo i to na jeziku koji odlično razumem!

 • Z
  Zoran Vikalo

  Neko je dobro spomenuo Njemačku, Austriju i Šcicarsku - mislim da je puno veća razlika izmedju njemačkog koji se govori u tim državama, nego srpskog i hrvatskog. Puno je veća razlika izmedju hrvatskog koji se govori u Istri i hrvatskog koji se govori u Slavoniji, nego izmedju hrvatskog koji se govori u Zagrebu, bosanskog koji se goviri u Sarajevu i srpskog koji se govori u Beogradu.

Sezonska ski karta sa Jahorine važi u slovenačkim ski centrima

Monstrum iz Zadra koji je brutalno pretukao devojku ponovo šokira na sudu: Taj dan sam popio dve flaše vina i 10 viski kola

Todorić tri sata iznosio odbranu pred tužilaštvom, pa vraćen u zatvor

Razrešena misterija smrti sobarice Slavice na Krku: DNK veštačenje potvrdilo ko je ubica

Slovenija planira lansiranje dva satelita u svemir: Snimaće Zemlju sa visine od 600 kilometara

Crnogorka koja je kolima ubila Miloša i teško povredila njegovu verenicu u Bečićima na suđenju rekla da "ne oseća krivicu" - i to nije sve

Tinejdžeri puše osveživače vazduha! Ostaju bez svesti, grče se, uriniraju i obavljaju veliki nuždu nasred ulice

Zoran je zabeležio pakao kroz koji prolaze migranti: Zamisli da lutaš po planinama, da ti dan počinje huškanjem policijskih pasa (FOTO)

Baka primljena u bolnicu izlomljena i u modricama: Svi su se zabrinuli, a onda otkrili šta se zapravo desilo. Malo je više cugnula

Želimiru je zapaljen skupoceni "mercedes": Ponudio je i novčanu nagradu od 13.000 evra da bi našao krivca

Za dlaku izbegnuta tragedija u Kistanju: Dvoje dece povređeno u eksploziji bombe iz Drugog svetskog rata

Kako je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski napustio zemlju bez pasoša? Najavljeno raspisivanje međunarodne poternice

Mortus pijan Hrvat (53) bauljao po auto-putu u Bavarskoj, pokušavao da se vrati u svoju državu

Milanko Dević osuđen na sedam godina zatvora zbog ratnih zločina u Ključu

Zatresla se Crna Gora: Zemljotres jačine 4,3 stepena pogodio Ulcinj

Hrvatska prodaje i izdaje srpsku imovinu: Na spisku je 15 nekretnina na moru koje se daju u zakup

Bivši premijer Gruevski, za kim je raspisana poternica, napustio Makedoniju: Javio se iz Budimpešte i traži azil jer mu je život ugrožen

Neobuzdana stihija u Zagrebu progutala devet automobila, šteta je ogromna (VIDEO)

Braća Stevo i Dušan žive u Hrvatskoj u potpunom mraku, a pošto imaju Juga od 80 evra, nemaju prava ni na socijalnu pomoć

Dok je Milo razgovarao sa svetskim liderima u Parizu, njegova žena Lidija se družila sa prvim damama (FOTO)

Hrvatska je dobila najseksi poltičarku ikada (FOTO)

Kolinda se u Parizu srela sa brojnim svetskim liderima, a Putinu je prenela pozdrave svoje ćerke

Dok Ivica Todorić boravi u Remetincu, njegova advokatica najavila žalbu zbog odluke o pritvoru

"Videli smo se sa Natašom Kandić, a onda nam je srpska BIA doslovce rastavila auto": Hrvati održali šokantnu konferenciju u Zagrebu (VIDEO)

Dodik i Čović dogovorili zajednički nastup na svim nivoima vlasti u BiH: Želimo da naša saradnja bude u funkciji napretka (VIDEO)

Pokušali su da pobegnu ali je policija bila brža: Deset migranata se naguralo u vozilo sa srpskim registarskim tablicama

Zakon o crnogorskom jeziku izazvao brojne polemike: Stručnjaci podeljeni, a neki uzimaju Srbiju kao primer

Ponovo uhapšen bivši gradonačelnik Bihaća: Optužuju ga za malverzacije i zloupotrebu položaja

Hrvati nezadovoljni nacionalnim kostimom svoje misice: Pored svih nošnji, ona ide u dopi*njaku da nas predstavlja (FOTO) (VIDEO)

Čovek koji je srušio spomenik Rada Končara u Splitu, sada razmišlja da tuži grad (FOTO)

Kod Podgorice uklonjen natpis sa Titovim imenom, pa postavljena albanska zastava

Snimak iz jedne prodavnice u BiH zgrozio region: Miš trčkara po suvom mesu, kobasicama i salamama (VIDEO)

Đukanović na obeležavanju Dana primirja: Pobedili smo u Prvom svetskom ratu i nakon tragične aneksije od Srbije

Panika u BiH: Opasnog ubicu pustili iz zatvora u Zenici da pomogne roditeljima oko cepanja drva, sad tragaju za njim

Posle celodnevne drame, oglasio se i advokat koji je ostao uz oca Davida Dragičevića

U Makedoniji pronađeno mladunče retke životinje, ugrožene vrste u toj zemlji, a ona je i njihov simbol (FOTO) (VIDEO)

Stub pravoslavlja koji teškom mukom opstaje vekovima: Turci su ga osvojili izdajom, a bio je i nemački magacin za mine (FOTO)

Banjalučki dileri u kući držali tvora da se ne oseća miris droge: Policija šokirana prizorom koji je zatekla

Na brdu kod Podgorice se pojavio natpis koji je podelio Crnu Goru

Divlja svinja izletela pred kola Hitne pomoći na auto-putu: Povređeni pacijent i medicinska sestra

Užas na veselju u Banjaluci: Usred slavlja, pesme i igre, muž divljački čupa ženu za kosu (VIDEO)

Vratio se sa urbanog asfalta u zabačeno planinsko selo: Sada su on i majka jedini koji žive tu, svi su pobegli u grad (FOTO) (VIDEO)