Saša Aleksić pravi torte kakve nikad nigde niste videli: Na njima su umetnička dela svetskih slikara (FOTO)

Osim torti, Saša pravi i mafine, medenjake, eklere, princes krofne. Inspiracija za ukrašavanje su mu i animirani filmovi i bajke, ali i ljudska anatomija

  • 3
Foto: Privatna arhiva Saša Aleksić Foto: Privatna arhiva Saša Aleksić

Iza čokoladne torte na tacni trebalo bi da bude priča o čokoladi, tortama, onome što raduje nepce. Pretvorilo se u priču o umetnosti, hrani za dušu. Tako torta postaje neverovatno umetničko delo kome se ljudi dive ustežući se da ga pokvare nožem.

Šumadinci menjaju navike: Jedu špagete i meso u čokoladi (FOTO)

Priča o torti postala je priča o diplomiranom grafičkom dizajneru od 23 godine, umetniku koji "samo iz hobija" mesi ode najvećim svetskim slikarima i vajarima. I to kako!

- Od malena sam crtao i slikao, a majka i tetka su oduvek bile vrhunske kuvarice. Tako sam stigao do master studija umetnosti i paralelno postao majstor za torte i kolače. Tortu za svoj 18. rođendan sam sam napravio - smeje se Saša Aleksić iz Svrljiga više zbunjujući nego objašnjavajući.

Jedna od Sašinih čokoladnih torti bila je izložena na kragujevačkom Sajmu čokolade, kafe i toplih napitaka.

Foto: Privatna arhiva Saša Aleksić Foto: Privatna arhiva Saša Aleksić

Ako se fotografiše samo glazura torte, u pitanju je crtež, portret Alberta Đakometija, švajcarskog vajara i slikara s početka 20. veka. Ako se fotografiše figura na torti, onda je to čokoladna skulptura istog umetnika.

Ako se torta iseče, onda je to zavodljiv ukus narandže i čokolade, raj za nepce.

- Đakometi je za mene fascinantan umetnik koji je prepoznatljiv po ekstremno izduženim bronzanim ljudskim likovima. Za ovu priliku jednu takvu sam napravio kao ukras za tortu, dok sam Đakometijev lik ručno nacrtao na marcipanu.

Foto: Privatna arhiva Saša Aleksić Foto: Privatna arhiva Saša Aleksić

- Ova torta je jedna u nizu onih kojima sam pokušavao da odam priznanje najvećim svetskim umetnicima. Sve svoje torte sam pravim i ukrašavam sam.

- Na dosadašnjim izložbama inspiracija za moje slatkiše bili su slikari Gustav Klimt i Amedeo Modiljani, slikarka Frida Kalo, statua Miloske venere, umetnički pokret "Art nuvo" i Alfons Mucha, crteži iz pećine Altamira u Španiji...-  objašnjava dizajner poslastičar.

Foto: Privatna arhiva Saša Aleksić Foto: Privatna arhiva Saša Aleksić

Saša Aleksić iz Svrljiga student je master studija niškog Fakulteta umetnosti, na smeru za grafički dizajn. Takođe, kao grafički dizajner radi u privatnoj firmi u Nišu.

Paralelno sa tim on sprema torte i kolače, zapravo predivno jestiva umetnička dela. Ne prodaje ih, samo se takmiči.

- I pre punoletstva vuklo me na dve strane, umetnost i grafički dizajn, a sa druge poslastičarstvo. Ni jednog nisam mogao da se odreknem, pa sam strasno razvijao oba. Našao sam način da stignem, malo spavam - kaže Saša.

Foto: Privatna arhiva Saša Aleksić Foto: Privatna arhiva Saša Aleksić

Osim torti, on pravi i mafine, medenjake, eklere, princes krofne. Inspiracija za ukrašavanje su mu i animirani filmovi i bajke, ali i ljudska anatomija. Spremanje kolača za njega je izazov iz dana u dan, pa se igra ukusima i navikama ljubitelja slatkiša.

- Uživanje je kada toliko ljudi voli vašu tortu sa kečapom, kada priznaju da je ukus krastavaca u slatkišu fenomenalan, kada razrogače oči na činjenicu da grašak može da bude deo kolača - objašnjava Saša.

Foto: Privatna arhiva Saša Aleksić Foto: Privatna arhiva Saša Aleksić

I na kraju, čime će se ovaj mladi čovek baviti kada postane master i grafičkog dizajna i spremanja kolača?

- Voleo bih da imam poslastičarnicu, sam bih je dizajnirao, naravno. Sam bih i slatkiše spremao, naravno - završava Saša Aleksić.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

(Marija Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA