Subvencionisani stambeni krediti na "čekanju"!

Program je obustavljen na neko vreme jer je potrebno obezbediti dodatna sredstva zbog velikog interesovanja građana, koji moraju sačekati rebalans budžeta

  • 0

Od ukupno 1.146 primljenih zahteva za subvencionisane kredite odobreno je 1,061, a realizovano 373 kredita, navedeno je u junskom izveštaju Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita o sprovođenju Uredbe o merama podrške građevinskoj industriji kroz dugoročno stambeno kreditiranje u 2012.

Ministarstvo za životnu sredinu, rudarstvo i prostorno planiranje je polovinom ovog meseca saopštilo da je program obustavljen na neko vreme zbog velikog interesovanja građana, jer su potrebna dodatna sredstva.

Građani Srbije koji planiraju kupovinu stana putem subvencionisanog stambenog kredita se nadaju da će rebalansom budžeta, kao što je ranije bilo i najavljeno, biti obezbeđena dodatna sredstva za subvencije.

Pojedini mediji su preneli da je isplata subvencionisanih stambenih kredita građanima koji su već ušli u proceduru takođe gotovo obustavljena, kao i da bankari tvrde da ti zajmovi, iako su odobreni, ne mogu da se isplate, jer nema sredstava u budžetu.

To je izazvalo da mnogi građani već treći mesec čekaju na isplatu kredita i useljenje u novi stan, ali da im zbog kašnjenja preti gubitak novca koji su dali za kaparu.

Prema podacima Kreditnog biroa, tokom maja je uzeto subvencionisanih i komercijalnih stambenih kredita u vrednosti oko šest milijardi dinara, a podaci Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita pokazuju da je tokom marta isplaćeno 56 i u aprilu 105 stambenih zajmova.

Procedura za dobijanje subvencionisanih stambenih kredita traje nešto duže nego prilikom odobravanja komercijalnih zajmova, jer je potrebno više dokumenata i provera.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA