U Beogradu počela Srpska matematička olimpijada: Najbolji đaci putuju u Brazil!

Posle dva takmičarska dana znaće se ko su najbolji mladi matematičari Srbije i oni će predstavljati našu zemlju na međunarodnim takmičenjima

  • 0

U Matematičkoj gimnaziji u Beogradu danas je počela dvodnevna Srpska matematička olimpijada za učenike srednjih škola na kojoj učestvuju 34 najbolja mlada matematičara iz cele Srbije.

Gde god da odu, donesu medalju: Za njih ćete sigurno navijati i u 2017. godini!

Znanje nema alternativu: Srpski matematičari šampioni pobedili u čak tri discipline u Kazahstanu!

Šest najboljih takmičara, predstavljaće srpski tim na dva velika takmičenja ove godine - Balkanijadi u Makedoniji i Međunarodnoj olimpijadi u Riju u Brazilu.

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović kaže da je srpska olimpijada najveće takmičenje srednjoškolaca iz Srbije, da su od 34 učesnika dve trećine učenici iz Matematičke gimnazije.

- Ima i učenika iz Niša, Novog Sada, Bajine Bašte iz 13. beogradske gimnazije. Posle dva takmičarska dana znaće se ko su najbolji mladi matematičari Srbije i oni će predstavljati našu zemlju na međunarodnim takmičenjima iz matematike - pojasnio je Ognjanović.

Među takmičarima danas je bio i Igor Medvedev učenik trećeg razreda Matematičke gimnazije koji kaže da od petog razreda učestvuje na takmičenjima iz matematike i da je prošle godine učestvovao na internacionalnoj matematičkoj olimpijadi u Hong Kongu, gde je osvojio bronzanu medalju.

Foto: Promo Foto: Promo

- Ovo mi je treće učešće na srpskoj matematičkoj olimpijadi. Spremao sam se za takmičenje i nadam se da ću upasti u srpski tim koji ide na internacionalnu olimpijadu. Zadovoljan sam kako sam danas uradio zadatke -  rekao je Igor Tanjugu.

Aleksa Milojević učenik je druge godine Matematičke gimnazije a prethodne dve godine je učestvovao na međunarodnim olimpijadama na Tajlandu i u Hong Kongu.

- Zadovoljan sam uspehom. Prošle godine sam osvojio srebrnu medalju u Hong Kongu i to ubrajam u svoje bitnije rezultate. Prvi dan srpske matematičke olimpijade je bio zanimljiv, zadaci inspirativni i izazovni, što je očekivano od ovakvog ranga takmičenja - rekao je Aleksa Tanjugu.

I on se nada da će izboriti mesto uz srpskom timu i da će predstavljati ove godine Srbiju u Brazilu.

U sklopu Srpske matematičke olimpijade danas je organizovana i svečana dodela priznanja za sve nagrađene i pohvaljene učenike na 59. Državnom takmičenju.

Daljinac baner

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA